reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C

17.9.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C
Po recenzi výborně vybavené, ale drahé desky Gigabyte Z170X-Gaming G1 patří dnešní článek konkurenční MSI Z170A Gaming M5, kterou seženeme za cca třetinovou cenu. Jde přitom také o herní desku pro Skylake se slušnou výbavou.

Pohled na základní desku


MSI Z170A Gaming M5 je klasická základní deska formátu ATX, tedy s rozměry 305 x 244 mm, s nimiž se musí vejít do každé skříně, která tento formát podporuje. MSI se rozhodlo u této desky využít červenou barvu pro doplňky, kterou tak najdeme na chladičích, některých krytech čipů v USB portech a také jsou s ní naznačeny datové spoje mezi procesorem a paměťovými sloty. MSI tak chce poukázat na DDR4 Boost Technology, jež má využívat i "optimalizovaných datových spojů", které mají být od ostatních plně izolovány, což má zajistit vyšší stabilitu a lepší možnosti pro přetaktování.

Deska je vybavena celkem třemi porty PCI Express 3.0 x16, z nichž ty obložené kovovým plechem jsou napojeny přímo na procesor (x16/- nebo x8/x8) a poslední je napojen na čipovou sadu a využije maximálně 4 linky PCI Express 3.0. Zbytek portů jsou PCI Express 3.0 x1.


- klikněte pro zvětšení -

Deska je vybavena socketem LGA 1151 pro procesory Skylake a je vybavena v rámci čipové sady Intel Z170 Express, přičemž nabízí přídavný kontroler ASMedia pro dvě rozhraní USB 3.1 2. generace. Zopakuji, že MSI i ostatní porty označuje za USB 3.1, ovšem takto se dá označit i 1. generace, která je v shodná s USB 3.0. Toto rozhraní bylo totiž zpětně přejmenováno na USB 3.1 Gen1 a vedle toho můžeme zmínit také devět různých implementací portu USB typu C. V USB-IF se zkrátka rozhodli, že by bylo prima do systému přinést trošku zmatků.


- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně desky můžete vidět LED cestičku opticky oddělující audio oblast od zbytku desky, kterou mají snad už všechny nové desky. Je také patrné, že všechny chladiče na desce můžeme snadno odšroubovat. Pod nimi najdeme dvojice MOSFETů Nikos PK632BA a Nikos PK616BA, což je pro firmu MSI již osvědčený design, který využila například u desky MSI Z97A Gaming 6, jež patří do stejné cenové hladiny.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní I/O panel není zcela zaplněný. MSI by sem mohlo natěsnat další USB porty, však tato deska nabízí celkově jen šest USB 3.0 z deseti podporovaných čipovou sadou Z170. Zachraňuje to ale dvěma USB 3.1 Gen2, z nichž jeden je typu C (mezi HDMI a DVI). Porty s šedým jazýčkem jsou typu USB 2.0 a nad sebou mají kulatý PS/2 určený pro klávesnici, nebo myš. Pak tu nesmí chybět RJ-45 napojený na nový Killer E2400 a dále audio konektory - pět 3,5mm jacků a jeden optický S/PDIF.



- klikněte pro zvětšení -

Procesorový socket je obklopen cívkami a MOSFETy schovanými pod chladičem, které tvoří 12fázové napájení procesoru, což neklamně poznáme z počtu cívek. Pod chladiči se nachází výše zmíněné MOSFETy značky Nikos. Procesor, respektive jeho chladič, má zase k dispozici jako obvykle dva 4pinové konektory, takže i zde se počítá s využitím velkého chladiče se dvěma ventilátory nebo vodního chlazení, kde je nutné napájet ventilátory a vodní pumpu zvlášť. Druhý konektor byl ale odsunut až za paměťové sloty, což není ideální, ale zase to nebudeme dramatizovat. Poblíž vedle hlavního napájecího konektoru máme ještě jeden konektor (SYSFAN 3), další najdeme nad prvním slotem PCI Express x1 a poslední dole mezi headery. Celkem tu tedy máme pět 4pinových ventilátorových konektorů, všechny zdánlově s podporou PWM regulace. Jenomže tu mají ve skutečnosti jen CPU FAN1 a 2, čili dva z nich.


- klikněte pro zvětšení -

Paměťové sloty jsou určeny pro moduly DDR4 DIMM s kapacitou až 64 GB a pracovní frekvencí 3600 MHz po přetaktování. Pak tu najdeme už jen 24pinový ATX konektor, zmíněné ventilátorové konektory a také šest kontaktů, které vypadají jako tzv. Voltage Measurement Points, na nichž budeme moci měřit napětí procesoru, čipové sady, pamětí DDR, atd. MSI se jim kupodivu v BIOSu vůbec nevěnuje, ale na stránkách už je identifikuje jako V-Check Points. Pokud tedy máte kvalitní multimetr, můžete si snadno ověřit, jaké napětí deska skutečně pouští do pamětí a jiných komponent.


- klikněte pro zvětšení -

S tím je spojen i dvoučíslicový displej, s jehož pomocí nám bude deska v případě problémů sdělovat, kde je problém. Obě tyto věci tak můžeme využít při přetaktování a ladění výkonu. Hned vedle displeje máme dostupné konektory SATA a SATA Express. Konkrétně tu jsou tedy dva SATA Express dávající k dispozici čtyři SATA 6 Gbps (SATA 4 až 6) a pak i dva samostatné SATA 6 Gbps (SATA 1 a 2). Pak může nastat dvanáct různých situací, neboť použitím některého portu jistým způsobem můžeme zablokovat jiné, přičemž do tohoto systému patří ještě dva M.2 u nichž pak záleží, zda je v nich SSD pracující s rozhraním SATA nebo s PCI Express. Popřípadě bude možné na ně napojit i SSD s rozhraním U.2, ale k tomu budeme potřebovat si dokoupit speciální adaptér.

Pokud tedy například dáme do vrchního M.2 slotu SATA SSD, přijdeme tím o možnost využít porty SATA 1 a 2, což platí i pro spodní M.2 a porty SATA 5 a 6. Po zapojení obou nám tak zůstanou pouze SATA 3 a 4. Když ale zapojíme M.2 pro PCI Express, a to do obou slotů (nebo PCIe nahoru a SATA dolů), nebude možné využít jen porty SATA 5 a 6, případně rozhraní SATA Express jimi tvořené. Jestliž tedy plánujete využít větší množství úložných zařízení, raději se podívejte do manuálu, který je k dispozici na stránkách MSI, zda bude možné zvolenou kombinaci vůbec zapojit. Upozornit ještě musím na header pro rozhraní USB 3.0, který je hned napravo vedle SATA.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní hrana desky je jako obvykle osazena různými headery a zde také jedním přepínačem, který má ovládat tzv. Slow Mode (přepínač SLOW_1). Nejde o žádné umělé zpomalení počítače, ale o pomalejší bootování, aby počítač naběhl při extrémním přetaktování procesoru chlazeného na minusové teploty pomocí tekutého dusíku. Čili pro drtivou většinu uživatelů jde o nevyužitelnou funkci. Nalevo od tohoto konektoru jsou jen headery pro audio konektory ve skříni a jeden z ventilátorových konektorů a napravo pak JTBT1 pro jisté "specifické karty", což může být třeba karta s rozhraním Thunderbolt. Nechybí ani headery pro modul TPM, sériový port, dva headery pro USB 2.0 a nakonec piny pro skříňové prvky.


- klikněte pro zvětšení -

Obvody audia vypadají celkem jednoduše. Máme tu pod pouzdrem s nápisem Audio Boost schovaný kodek Realtek ALC1150, pět malých kondenzátorů od Chemiconu a u nich také dva operační zesilovače Texas Instruments OPA1652. Ty jsou jako obvykle určeny pro sluchátkový výstup a sluchátka s velkou impedancí (jeden pro zadní výstup a jeden pro přední napojený na headery JAUD1).

reklama