reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C

17.9.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z170A Gaming M5: střední třída s USB 3.1 typ C
Po recenzi výborně vybavené, ale drahé desky Gigabyte Z170X-Gaming G1 patří dnešní článek konkurenční MSI Z170A Gaming M5, kterou seženeme za cca třetinovou cenu. Jde přitom také o herní desku pro Skylake se slušnou výbavou.

BIOS a jeho prostředí


Do nastavení BIOSu se dostaneme stejně jako u jiných základních desek klávesou Delete. Zbrusu nové desky na trhu nezřídka nebývají vybaveny nejnovější verzí BIOSu, neboť výrobci postupně vylepšují podporu pamětí a vychytávají mouchy. I v našem případě byla k dispozici novější verze, a to 1.2, na niž byla deska ihned aktualizována.



- klikněte pro zvětšení -

Grafické uživatelské prostředí je dobře známo. Jde o Click BIOS 5, který ve své horní části nabízí rychlý přehled týkající se desky, nainstalovaného procesoru a jeho taktu, pamětí a jejich taktu, teplot, verze BIOSu, pořadí bootovatelných zařízení, atd. Máme tu ale také funkce Game Boost a XMP. Game Boost se týká automatického přetaktování procesoru a jak už bylo řečeno dříve, Core i7-6700K můžeme nastavit na stabilní frekvenci 4,4 GHz a Core i5-6600K na 4,1 GHz, což oba v našem případě bez problémů zvládly. Tlačítko XMP zase umožní nastavit různé paměťové profily, pokud je tedy naše moduly samozřejmě podporují, což v našem případě neplatilo.



- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části už máme přehledně seřazeny jednotlivé záložky pro nastavení systému, přičemž jedna je vyhrazena procesoru, druhá pamětem, třetí úlložným zařízením a čtvrtá pak nastavení ventilátorů napojených na desku. Pak tu jsou ještě dílčí tlačítka jako například M-Flash pro aktualizaci BIOSu, Hardwarový Monitor umožňující nastavit otáčky ventilátorů s ohledem na teploty a pak tu jsou také jednotliví tlačítka, jež mohou vypnout alarm při selhání procesorového ventilátoru, vypnout AHCI režim úložných zařízení či audio systém na desce nebo naopak zapnout funkci Fast Boot či LAN Option ROM pro bootování skrz síť. Jde tedy o BIOS v podobě, kterou známe už ze starších desek MSI a s níž se i začátečník snadno seznámí.



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

reklama