reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX

30.10.2014, Jan Vítek, recenze
MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která kombinuje bohatou výbavu s formátem Mini-ITX. To je vzhledem k malým rozměrům desky složitá kombinace, tak se podívejme, jak se s tím výrobce popral.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme základní desku MSI Z97I GAMING AC patřící mezi modely s relativně rozumnou cenou, kterou na jednu stranu zvyšuje její výbava, ale na druhou stranu ji snižuje její velikost. Jde o desku formátu Mini-ITX, která je určena pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97, která sama o sobě bohatě stačí, však se na ni ani nevejdou všechna podporovaná rozhraní, ale i tak ji výrobce vylepšil nad rámec základní výbavy. Jde také o herní základní desku, takže můžeme očekávat, že tomu bude přizpůsoben její zvuk i síťová karta.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní straně desky najdeme kromě zadního rámečku pod procesorovým socketem už jen pár čipů a mezi nimi největší Nuvoton NCT6792, což je povinná výbava každé desky - I/O kontroler. V jednom rohu také není pouze jeden montážní otvor, ale rovnou dva. Jeden z nich je totiž určen pro zajištění Wi-Fi modulu, jejž bychom mohli při neopatrné manipulaci snadno odpojit od jeho titěrného konektoru, čímž by se mohl i poškodit.


- klikněte pro zvětšení -

Rozmístění zadních I/O konektorů a portů je vše, jen ne klasické, však audio konektory se obvykle nacházejí v pravé části a ne hned nalevo. Zde máme celkem šest 3,5mm konektorů, z nichž pouze jeden má odlišnou barvu, a to červenou. Ta značí nejpoužívanější linkový výstup, který je při zapojení více reproduktorů určen přednímu páru. Ostatní jsou popsané na zadním I/O štítku, který najdeme v příslušenství. Dále tu máme čtyři porty USB 3.0 a stejně tolik USB 2.0, z nichž dva jsou červené. Do nich totiž máme připojit herní periferie, abychom získali tu nejrychlejší odezvu, ovšem konkrétně se dozvíme pouze to, že konektory jsou pozlaceny silnější vrstvou zlata než obvykle (to platí i pro PS/2 nad nimi). Pár USB 3.0 pod RJ-45 zase patří do systému USB Audio Power, který má zajistit nezávislé a silné napájení, což se má projevit především při napájení audio zařízení, jako jsou headsety nebo externí zvukové karty. Těm by však bohatě postačila i propustnost USB 2.0, takže ani nebylo nutné využít novější standard.

Vzadu se ještě nachází dva porty eSATA, jeden port PS/2 pro myš či klávesnici, sestava dvou HDMI a jednoho DisplayPort, optický S/PDIF a nakonec RJ-45 gigabitového Ethernetu. Poněkud mimo oblast zadních portů, a to konkrétně kousek napravo od nich, je ještě malé tlačítko, jež poslouží k vymazání nastavení BIOSu.


- klikněte pro zvětšení -

Obvyklou nevýhodou základních desek formátu Mini-ITX je umístění procesorového socketu, který bývá příliš blízko slotu, zde tedy PCI Express 3.0 x16. V tomto případě je střed dvou blízkých montážních otvorů přesně 21 mm od okraje slotu, což není mnoho. Obvykle je to nějakých 35 mm a zde je tedy otázkou, zda se na takovou desku vejde velký věžovitý chladič se 120mm ventilátorem. Dle zběžného posouzení bych řekl, že nevejde, tedy alespoň ne v klasické poloze, ale na to se zaměříme později.

Uspořádání komponent je na této desky od klasiky v podobě modelů ATX velmi odlišné. Vypadá to, že asi nejvíce práce je s nalezením místa pro čipovou sadu, když si uvědomíme, že procesor musí být přímo napojen na moduly operačních pamětí i slot PCI Express x16 3.0 a samotná čipová sada také zabere nějaké místo. V tomto případě se přesunula nad procesorový socket, kam se podíváme nejdříve. Najdeme tam hlavní napájecí konektor ATX, přičemž pomocí EPS s osmi piny je u velkého chladiče. Čipovou sadu chladí malý pasiv s erbem Gaming G Series, který je jednou heatpipe propojen s větším pasivem, pod nímž máme MOSFETy umístěné v jednom pouzdře, takže jde o tzv. jednočipové řešení jako v případě PoweIRStage.


- klikněte pro zvětšení -

V této části desky máme také veškerou nabídku portů SATA 6 Gbps, čili 4 (nezapomínejme ale ještě na 2 eSATA), audio obvody s kodekem schovaným pod pouzdrem s nápisem Audio Boost. Rovněž tu je téměř veškerá sestava headerů, a to USB 3.0 hned u ATX konektoru a blíže EPS pak USB 2.0 a také headery pro připojení předních LED a tlačítek. U audio kodeku nakonec nesmí chybět konektor pro přední zvukové konektory. Najdeme tu ještě headery s označením JSPI1, ovšem ty slouží pouze k prvotnímu nahrání BIOSu do paměti EEPROM.

Ventilátorové konektory jsou zde dva. Jeden je vedle čipové sady a určený pro procesorový chladič a druhý máme vedle slotu PCI Express. Oba jsou přitom vybaveny funkcí pro řízení otáček pomocí PWM a vedle toho prvního máme ještě třípinový header s označením JTurbo1. Ten by měl sloužit k případnému zapojení volitelného modulu MSI Multi Connect Panel. Manuál se ale o této funkci nijak nezmiňuje.



- klikněte pro zvětšení -

Přední část desky zabírají v podstatě pouze dva sloty DIMM pro DDR3, u nichž jinak nic zajímavého není, takže se podívejme rovnou na poslední část desky, čili ke slotu PCI Express. V této části obvykle bývají téměř veškeré headery, ovšem v případě desek formátu ATX. Zde je jedinou volbou rozšiřující slot, neboť ten jinde být nemůže. Vedle něj si tak našel místo už jen velký header, jenž by měl dle svého označení posloužit k připojení modulu TPM. Třípinový JWLED1 v manuálu opět není popsaný, ale MSI jej zde nepoužilo prvně, takže si můžeme zjistit, že jde o konektor pro dvoubarevnou LED, která bude jednou barvou svítit při zapnutém PC a druhou barvou v režimu spánku.


- klikněte pro zvětšení -

Výbava je tedy na takto malou desku velmi slušná a obsáhlá, ale pokud využijeme všechny, nebo alespoň většinu její nabídky rozhraní a prvků, musíme se připravit na to, že na ní nebude k hnutí. Však už jen zapojením karty, umístěním vzduchového chladiče na procesor a hlavních napájecích kabelů bude prostor nad deskou značně zaplněn, takže se jen těžko dostaneme k jednotlivým headerům, apod.

reklama