reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX

30.10.2014, Jan Vítek, recenze
MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která kombinuje bohatou výbavu s formátem Mini-ITX. To je vzhledem k malým rozměrům desky složitá kombinace, tak se podívejme, jak se s tím výrobce popral.

BIOS a jeho prostředí


Do nastavení BIOSu se dostaneme jako obvykle pomocí klávesy Delete, přičemž po prvním spuštění na to deska vyloženě čeká, protože detekuje nové komponenty. Otevře se grafické rozhraní, které je stejně barevně laděné jako základní deska, čili do černé a červené barvy. Nahoře máme základní přehled o nainstalovaných komponentách a jejich nastavení, teplotě procesoru a systému, pak tu jsou přehledně seřazena úložná zařízení v pořadí priority bootování a také se ukáže, zda je zapnuta funkce OC Genie. V pravém horním rohu se dozvíme, že pomocí klávesy si můžeme uložit screenshot obrazovky, přičemž k tomu je ale třeba mít k desce připojen nějaký USB (flash) disk.



- klikněte pro zvětšení -

Pak tu máme dvě postranní lišty s velkými tlačítky a prostor, kde se před výběrem tlačítka reprezentujícího záložku ukazuje známý dráček, je určen pro zobrazení samotných voleb nastavení. Pokud si tedy otevřeme Settings, dostaneme se mezi dobře známé volby BIOSu, kde se ukáže stav systému, rozšířená nastavení, nastavení pořadí pro boot systému, zabezpečení a konečně uložení nastavení a opuštění BIOSu. To je v podstatě všude stejné.



- klikněte pro zvětšení -

To samé platí i pro tlačítko OC, jehož volby by klidně mohly zapadnout mezi ostatní v nabídce Settings. Není tu totiž nic výjimečného, prostě jde o nastavení procesoru, jeho grafického jádra i funkcí a také o nastavení pamětí. Funkce OC Genie 4 pracovala jako obvykle, čili automaticky nastavila vyšší frekvenci procesoru. V našem případě to byl Core i7-4770K s výchozími takty 3,5 až 3,9 GHz dle míry zátěže. OC Genie 4 mu nastavil pevnou frekvenci 4 GHz v režimu Turbo a 4,2 GHz v režimu Gaming a paměti byly automaticky nastaveny na 2133 MHz, což je jejich nejvyšší frekvence dle specifikací. Nejde tedy o to, že by OC Genie 4 zajistil vysoké přetaktování na hranici možností procesoru, napájení a chlazení, ale pro ty, kteří jsou overclockingem naprosto nepolíbeni, jde o užitečnou funkci.



- klikněte pro zvětšení -

Položka M-FLASH je jednoduchá a týká se především aktualizace nebo zálohování BIOSu.



- klikněte pro zvětšení -

Tlačítko OC Profile nám umožní si právě nastavený profil BIOSu uložit pod různými názvy, přičemž MSI automaticky předpokládá, že půjde o různá nastavení přetaktované sestavy. Můžeme si tak vytvořit stabilní přetaktovaný systém, uložit si nastavení a pak dále experimentovat, zda ještě něco nepůjde vylepšit. Případně si můžeme vytvořit profil, v němž bude procesor podtaktovaný a využívající nízké napětí, tedy jakýsi úsporný režim. Tyto profily si můžeme zálohovat i na USB disk, díky čemuž bude možné je i sdílet s ostatními.



- klikněte pro zvětšení -

Hardware Monitor je užitečná funkce, v níž si můžeme nastavit řízení ventilátorů, a to i v závislosti na teplotách. V grafu se tak ukáže aktuální teplota procesoru a pak mezní hodnoty pro nastavení otáček ventilátoru, které se budou v závislosti na teplotě měnit. Můžeme si také kromě minima a maxima pro ventilátor nastavit i cílové teploty, respektive rozmezí teploty procesoru, v němž chceme, aby se pohyboval. Jinak tu samozřejmě máme i přehled o aktuálně zapojených ventilátorech, teplotách a zcela dole také o napájecím napětí u procesoru a jednotlivých větví zdroje.



- klikněte pro zvětšení -

Poslední záložka Board Explorer je tu pouze pro přehled. Můžeme si klikat na jednotlivé sloty, porty, konektory a jiná rozhraní a pokud to deska bude vědět, ukáže nám, co je na ně připojeno. Obrázek ukazuje jako názorný příklad informace o procesorovém socketu, v němž je Core i7-4770K. To může být užitečná funkce v případě, že se budeme potýkat s cizím počítačem a budeme chtít rychle a snadno zjistit i bez koukání do jeho útrob, co je v něm nainstalováno.

reklama