reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX

30.10.2014, Jan Vítek, recenze
MSI Z97I GAMING AC: herní Mini-ITX
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která kombinuje bohatou výbavu s formátem Mini-ITX. To je vzhledem k malým rozměrům desky složitá kombinace, tak se podívejme, jak se s tím výrobce popral.

Závěrem


Základní deska MSI Z97I GAMING AC je odlišná ve srovnání s modely, které jsme v poslední době testovali. Ovšem ani ne tak svou výbavou, jako spíše celkovým provedením, protože jde o malý model formátu Mini-ITX, který i díky tomu přichází s přívětivou cenou, ačkoliv má slušnou výbavu, tedy v rámci možností svých rozměrů.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud vám bude stačit mít vedle procesoru Intel do socketu LGA 1150 jednu grafickou kartu a už žádnou jinou, pro připojení úložných zařízení se spokojíte se čtyřmi SATA 6 Gbps a dvěma eSATA konektory a dva sloty pro paměti DDR3 v modulech DIMM jsou akorát, pak Z97I GAMING AC nabídne vše potřebné. K tomu dostanete i nadstandardní výbavu v podobě intelovského modulu s rozhraním Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, herní síťovku i zvuk a slušné 6fázové napájení. Existuje však i lépe vybavená deska stejného formátu, a to Asus Maximus VII Impact, která svou rozšířenou výbavu řeší pomocí přídavných karet, ovšem její cena je zcela jinde, a to konkrétně na hladině 6000 Kč. Na druhou stranu tu jsou podobně vybavené a oceněné konkurenční modely (viz níže).

Z97I GAMING AC je malá, ale jinak plnohodnotná deska, která uspokojí nároky řady uživatelů hledajících základ pro své malé herní PC. Jedinou podstatnou nevýhodou je, že nemůžeme do klasické pozice umístit velký chladič typu věž pro 120mm či větší ventilátor. Ten bude zcela jistě zasahovat do prostoru grafické karty, čili jej bude nutné pootočit o 90 °, a to zase může působit problémy jinde. Ostatně s nedostatkem prostoru pro velké procesorové chladiče se potýká i řada počítačových skříní pro desky Mini ITX, takže při sestavování takového počítače je třeba vždy myslet dopředu, tedy na to, zda budeme moci vybrané komponenty umístit do zvolené skříně. Řešením může být menší procesorový chladič nebo některý z bezúdržbových vodních chladičů, v jejichž případě můžeme problém s nedostatkem prostoru nad deskou snadno vyřešit, ale bude nás to něco stát.


Plusy


+ Dobrá cena
+ Komponenty Military Class 4
+ Herní síťovka a zvuk
+ Wi-Fi 802.11ac + Bluetoooth 4
+ Malý formát


Minusy


- Nevejdou se velké chladiče CPU
 
 
Za zapůjčení desky Z97I GAMING AC děkujeme MSI.

 
 
Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku MSI Z97I GAMING AC?
V anketě šlo hlasovat od 30.10.2014 do 9.10.2015. Počet hlasujících: 2
Výborná0 %
Průměrná50 %
Špatná50 %
reklama