reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MUSHKIN Redline PC3500 DDR433, 1GB (DUAL 2x512MB)

16.9.2005, Miroslav Pokorný, recenze
MUSHKIN Redline PC3500 DDR433, 1GB (DUAL 2x512MB)
Český trh je v nabídce rychlých pamětí s nízkou latencí až překvapivě skoupý. Máme to štěstí, že k dnešnímu testu dorazil velmi zajímavý produkt firmy Mushkin běžně dostupný i v ČR. Jde o zástupce řady Redline osazené čipy WINBOND UTT. V řadě Redline jsou k dispozici tři typy pamětí PC3200, PC3500 a PC4000 - liší se především výrobcem garantovanou frekvencí při časování 2-2-2.
Firma Mushkin, Inc., se sídlem v Denveru, státě Colorado vyrábí paměťové moduly od roku 1994. K dispozici jsou tří výkonnostní a cenové kategorie: Enhanced Performance (EP), High Performance (HP) a Xtreme Performance (XP). Modely pamětí Redline PC3500 a PC4000 patří do prestižní řady XP.


Vzhled a nový design

Jak název naznačuje, heatspreader má červený odstín. Moduly, které jsme dostali k testování, si můžete prohlédnout na obrázku.





V tuto chvíli již výrobce dodává paměti s novým designem. Změnilo se logo a heatspreader je navržen s ohledem na účinnější chlazení čipů. Konstrukce údajně garantuje o 58% větší plochu pro rozvod tepla oproti dřívějším chladičům Mushkin. "Otevřením designu jsme vylepšili průtok vzduchu uvnitř modulu a kolem něj a zvětšili jsme tím navíc povrch chladiče." řekl Brian Flood, šéf vývojového oddělení Mushkin při uvedení na trh koncem července tohoto roku.

Porovnání nového a původního designu


Řada Redline je osazována čipy Winbond UTT. Paměťové čipy Windbond vždy patřily k tomu nejlepšímu a snad si mohu dovolit říci, že se staly legendou. Nejčastěji se v produktech dostupných na dnešním trhu setkáváme s typy UTT BH-5, CH-5, BH-6 a CH-6. Typy CH vznikly konstrukčním zjednodušením řady BH. Hlavním důvodem byla údajně snaha o zlevnění výroby. Jednotlivé typy čipů se liší technologií výroby a ve výsledku i optimálním časováním. Základní přehled je následující:
AH-6 - 180nm
BH-6 - 166nm
CH-6 - 166nm
BH-5 - 150nm
CH-5 - 130nm
BH-4 - 130nm

Při bližším zkoumání pochopíme, proč jsou typy BH-5 a BH-6 vlastnostmi velmi podobné. Oba tyto typy jsou ceněny nejvíce. Zkratka UTT pravděpodobně pochází z anglického UnTesTed. Výrobce paměťových čipů prodává netestované a neoznačené čipy. Výrobci paměťových modulů si tyto čipy třídí a používají do jednotlivých vyráběných řad paměťových modulů. Umožňují agresivní časování 2-2-2 nebo 1,5-2-2 až do frekvencí 250MHz a u nejlepších kusů je možné dosáhnout až 270 MHz. Z tohoto pohledu nemají konkurenci. Tyto čipy jsou používány mnoha výrobci pamětí. K jejich vzhledové identifikaci můžeme použít dvojici znaků - dva kruhové vlysy na vrchní ploše a dva kovové pásky na užší hraně.




Čipy Winbond – dva kruhové vlysy na vrchní ploše a dva kovové pásky na užší hraně. Jsou vidět na levé straně a ještě lépe v detailu na spodním obrázku.


Nutnou daní je potřeba napětí DRAM až do 3,5V (u BH-5 a BH-6 až do 4V) nedostupná u některých typů základních desek a dále potřeba aktivního chlazení. To lze relativně snadno a levně řešit použitím dalšího větráku. Osobně jsem použil rameno s velmi tichým větrákem Zalman FB123. Plošný spoj (PCB) je šestivrstvý BrainPower 815. Tento typ plošného spoje je jeden z nejlépe hodnocených a používá ho řada značkových výrobců pamětí.


Specifikace pamětí:
Časování: 2-2-2
Frekvence: 433MHz
Parita: Unbuffered
Napětí: 3.1V - 3.3V
Osazení: 64Mx64
Čipy: 32Mx8
Piny: 184
Záruka: Omezená doživotní
Potřeba aktivního chlazení


Sestava použitá k testování
AMD Athlon64 3000+ Winchester
DFI nF4 Ultra-D, BIOS 310p, 510-2fix
WinXP Pro SP2
HDD SATA Seagate 80GB NCQ
Odhlučněný zdroj EUROCASE 500W
Zalman FB123


Přetaktování

Paměti pracují bez problémů v rozmezí 210 až 250 MHz s časováním 1,5-2-2-5 1T při napětí 3,35V. Pokud napětí DRAM snížíme na 2,8V, tak pracují s frekvencí 200MHz a časováním 2-3-2-5 1T bez chyb. Pro dosažení časování 2-2-2-5 1T na taktu 200Mhz je třeba již napětí DRAM zvýšit na 3V. Ve srovnání například s čipy Micron G je hranice mezi oblastí, kde paměti ještě pracují perfektně a kde již dochází k chybám, velice ostrá. Zvyšování napětí DRAM až do 3,5V již překvapivě nepřineslo lepší výsledky. Vyšší napětí než 3,5V jsem již neměl odvahu testoval – bál jsem se, abych vypůjčené paměti nezničil.


Přetaktování (pro zvětšení klikněte)

K deskám DFI nF4 jsou k dispozici verze BIOSu optimalizované pro jednotlivé typy paměťových čipů. Pro pamětí s Winbond UTT jsou označené na konci dvojkou. Existuje i univerzální verze – ta má na konci jedničku a verze optimalizovaná pro čipy Samsung TCCD končící na trojku. Autorem je v pan Oskar Wu - vývojář a architekt firmy DFI.

Pro testování jsem použil starší osvědčenou verzi BIOS 310p a testy jsem opakoval s novější optimalizovanou pro paměti Winbond UTT 510-2fix. Po vyzkoušení obou verzí BIOSu a experimentování s časováním se v mém případě výsledky přetaktování prakticky nelišily.




Použité časování pamětí. Zobrazení hodnoty CAS utilitou A64 Tweaker není správné, ve skutečnosti se jedná o 1,5.

Jako poměrně důležité se ukázaly následující parametry časování: DRAM Drive Strength = 5 a DRAM Data Drive Strength = 2. Uvádím je zde proto, že nejsou zobrazovány utilitou A64 Tweaker.




Everest benchmark, propustnost paměti při čtení, propustnost paměti při zápisu a latence paměti


OCZ DDR booster





Pokud základní deska nedisponuje napětím DRAM nad 2,8V je možným řešením použití napěťového boosteru OCZ. Na webových stránkách výrobce je k dispozici seznam kompatibilních základních desek. Osobní zkušenost s tímto zařízením nemám.


Závěr



Pár paměťových modulů MUSHKIN Redline PC3500 DDR433, 1GB (DUAL 2x512) splnil očekávání. Extrémně nízké časování 1,5-2-2-5 při frekvenci 250MHz je vynikající výsledek patřící k tomu nejlepšímu na trhu. Zda se vyplatí připlatit si a koupit ještě rychlejší produkt řady Redline – tedy PC4000 nebo vyhoví levnější PC3200, musí každý zvážit sám podle svých představ a finančních možností.

Na druhou stranu každá výjimečnost je něčím vyvážená. Pro optimální provoz řady Redline je třeba vysoké napětí DRAM, které nemusí být snadno dostupné části zájemců. Nejsou to tedy paměti pro každého. Další podmínka úspěšného provozu - potřeba chlazení modulů například přídavným větrákem je snadno a relativně levně realizovatelná bez zvýšení hlučnosti celého PC.

Paměťové moduly Mushkin Redline PC3500 zapůjčila firma FOX Computers, které tímto děkujeme

reklama