reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT

4.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT
Přestože nejsme první, kdo nabízí recenzi nového Radeonu X1800GTO, rozhodli jsme se na něj podívat z trochu jiného úhlu. Zatímco tato karta je díky své ceně soupeřem GeForce 7600GT, my jsme se rozhodli do srovnání přidat ještě GeForce 7900GT, která je sice přibližně o 2000 Kč dražší, ale zato nabízí velmi slušný výkon.

Sapphire Radeon X1800GTO 256MB



Kartu Radeon X1800GTO jsme k testu získali od společnosti Sapphire, která je už tradičním partnerem ATi v oblasti grafických karet, ale také základních desek s firemními čipsety. Protože jsou prakticky všechna "GTOčka" postavena na referenčním designu, je Sapphire prakticky stejný jako ostatní výrobci.


Nejdříve nabízím pohled na krabici, která je naladěna do exklusivního stříbrného designu se dvěma "šeďáky" (prostě ti mimozemšťané :-). Na krabici se dozvíte vše důležité. Pro nás je ale důležitá samotná grafická karta.


Jak jsem již naznačoval, jde o čistě referenční design, který je v tomto případě porušen jen vlastní nálepkou na chladiči. Na přední straně toho příliš neuvidíte, protože právě pod chladičem je většina komponent skryta. Vězte ale, že součástí je multimediální čip ATi Rage Theater s podporou VIVO a samozřejmě jádro R520.


Detail zadní části karty ukazuje napájecí obvody, které jsou o poznání jednodušší než v případě následující GeForce 7900GT. Jen ale na první pohled, protože R520 je energeticky mnohem náročnější než G71. Zde tedy vidíte 6-pinový napájecí konektor typu PCIe a hliníkový heatsink, který slouží k odvodu tepla z regulačních obvodů. Malý 3-pinový konektor bude pravděpodobně servisního rázu.


Zadní strana karty nic kloudného neobsahuje, za zmínku snad stojí jen pevné uchycení chladiče pomocí 8 šroubků a křížové pružiny. Ještě je ale vhodné poznamenat, že Radeon X1800GTO má stejné PCB jako dražší X1800XL a XT a toto PCB je opravu veliké. Pokud máte problémy s místem ve skříni, tak si dejte na rozměry pozor.


Chladič na grafické kartě je referenční. Základem je hliníkový "podvozek", na němž se pak nachází husté měděné žebrování pro rychlý odvod tepla. Vše je ukryto v kovové krustě z jakési slitiny a na přední části se nachází větrák, který nabírá vzduch spodem a vyhání jej skrz regulační obvody směrem k přední části počítačové skříně. Řešení to není ideální, ale co naděláme.

Paměti bohužel nemám vyfocené, ale Radeon X1800GTO obsahuje osm čipů od Samsungu s ratingem 2,0ns. To znamená nominální frekvenci 500MHz, přesně takovou, na jaké paměti běží. Kapacita je standardních 256MB.


Pohled na výstupy karty ukazuje dvojici digitálních DVI-I a jeden S-Video s podporou HDTV-Out a S-Video.

Příslušenství a software



Příslušenství obsažené v krabici společně s grafickou kartou je velmi bohaté a obsahuje následující:
  • Kabel S-Video -> S-Video
  • Kabel Composite -> Composite
  • Redukce S-Video -> HDTV (YPbPr)
  • Redukce S-Video -> VIVO konektory
  • Napájecí redukce 2x 4-pin Molex -> 6-pin PCIe
  • Redukce DVI-I -> D-Sub (jen jedna)




Kromě toho můžete v balení najít manuál a velkou softwarovou výbavu zahrnující následující:CyberLink PowerDVD 6 2CH, CyberLink PowerDirector 4 D, CD s ovladači a dokumentací konečně DVD Sapphire Select, které obsahuje výběr her na vyzkoušení, z čehož dvě si můžete nainstalovat v plných verzích. Hry jsou následující: Brothers in Arms, Prince of Persia: Warrior Within, Tony Hawk's Underground 2 a Richard Burns Rally.
reklama