reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT

4.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Na ostří nože: Radeon X1800GTO vs. GeForce 7900GT
Přestože nejsme první, kdo nabízí recenzi nového Radeonu X1800GTO, rozhodli jsme se na něj podívat z trochu jiného úhlu. Zatímco tato karta je díky své ceně soupeřem GeForce 7600GT, my jsme se rozhodli do srovnání přidat ještě GeForce 7900GT, která je sice přibližně o 2000 Kč dražší, ale zato nabízí velmi slušný výkon.

Teploty a hluk



Než budeme mluvit o výkonu, je vhodné zmínit alespoň pár slovy, jak jsou na tom karty co se týče vyzařovaného tepla. Bohužel jsme neměli k dispozici měřič spotřeby, takže nemohu uvést, kolik si sestavy s testovanými grafikami seberou společně se sestavou z elektrické sítě, nicméně to uživatel rozhodně nepocítí tolik, jako rychle se točící větráček.

U Radeonu X1800GTO se zajímáme o namontovaný referenční chladič. Ten se podle zátěže automaticky reguluje mezi dvěma úrovněmi - 36% a 72% plného výkonu, což znamená cca 3200, resp. 5200 ot./min. Při nízkých otáčkách je karta slyšet průměrně, při vysokých je to hluk poměrně vysoký. Velmi kladnou zprávou ale je, že pomocí RivaTuneru nebo ATi Tray Tools lze větrák regulovat i ručně! A jak je na tom jádro s teplotami? V klidu se pohybuje kolem 55-60 °C, zatímco při zátěži přesahuje lehce 70 °C v dobře větrané skříni. Teploty to jsou vysoké, ale grafické čipy jsou na ně stavěné.



Druhá karta, GeForce 7900GT, je o něco tišší. Bohužel s ní RivaTuner odmítl komunikovat, a tak nemám jako u X1800GTO grafy s teplotami a otáčkami větráku. Co se týče hlučnosti, umístil bych ji někam mezi oba "stavy" testovaného Radeonu a není tedy ani tichá, ani vyloženě hlasitá. Ale o teplotě již něco říct mohu, protože ji může každý odečítat v ovladačích ForceWare. Při plné zátěži dosáhlo jádro 68 °C a šlapalo tedy R520 na paty.



Přetaktování



Protože jsem se rozhodl uvést v grafech i výsledky přetaktovaných karet, zařadil jsem tuto kapitolu ještě před testy výkonu. Přetaktování je ovšem vždy ošemetná záležitost, protože každý kus může jít jinak, což může, ale také nemusí záležet na chlazení té konkrétní karty na štěstí.

Na overclocking Radeonu X1800GTO jsem mohl bez problémů použít RivaTuner, což je jeden z nejlepších nástrojů už jen kvůli svému monitoringu všeho možného (mimochodem, u X1800GTO uměl odečítat i voltáže jádra a obvodů a také proudový odběr). Postupně se mi podařilo dostat frekvenci na následující stabilní hodnoty:



Na svou třídu je toto přetaktování velmi slušné, protože počet tranzistorů jádra R520 a jeho komplexnost jen naznačuje, že pravděpodobnost chyby při vyšších frekvencí je oproti jiným kartám větší.

Další graf ukazuje overclocking testované GeForce 7900GT. Ten bylo nutné (stejně jako snížení frekvencí pro účely testování) provádět v PowerStripu, protože RivaTuner používá techniky na úrovni ovladačů a ForceWare 84.21 v testu použité ještě ani nejnovější verze RT nezná. Finální frekvence vidíte zde:



Toto je doslova bomba. Zatímco jádro šlo přetočit ze 450MHz o 110MHz výše (tedy necelých 25%), paměti se ukázaly jako naprosto vynikající, přestože se jedná pouze o 1,4ns čipy. Možná se zde projevuje pečlivější testování jejich bezchybnosti než u standardních modelů, ale v každém případě je nárůst o 280MHz něčím nevídaným.

A ještě zde máme jednoho "černého vzadu". Protože v testu mainstreamu jsme kvůli obsáhlosti přetaktování vynechali, půjčili jsme si pro účely testu grafickou kartu MSI GeForce 7600GT a vyzkoušeli její potenciál. Výsledky jsou poté zařazeny do grafů výkonu.



Bohužel ale frekvence příliš zvýšit nechce. Maximum 610/775MHz znamená nárůst jen o 11%, ale vzhledem k tomu, že nejde o nějakou vyloženě extrémní výjimku, rozhodl jsem se to tak ponechat. Jak jsem totiž pročítal zkušenosti s touto kartou po různých fórech, výsledky se opravdu různí. Nejlepší je použít nějaký voltmod, ale to by bylo na samostatný článek.
reklama