reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na síť s Atomem: QNAP TS-259 Pro

2.3.2010, René Pfeifer, recenze
Na síť s Atomem: QNAP TS-259 Pro
S narůstajícím objemem dat se dá předpokládat, že rok 2010 bude mimo jiné rokem externích disků, a tedy i síťových úložných systémů NAS. Trendem segmentu posledních týdnů je implementace úsporných procesorů Intel Atom. Dnes si ukážeme, jak to funguje v praxi.
Kapitoly článku:

RAID 1 versus RAID 0


Dříve používaný balík testů Intel NASPT v novém systému Windows 7 nefungoval podle našich představ, proto jsme se museli poohlédnout po jiném benchmarku. Kritéria komplexnosti testů, snadného ovládání (aby jste si výsledek případně ověřili sami) a přehledného výstupu splňuje Performace Test od programátorů společnosti Passmark. Test obsahuje čtyři přednastavené sekvence simulující práci File Serveru, Web Serveru, Workstation a Databázového serveru. My jsme prozkoušeli výkon serveru QNAP TS-259 Pro ve třech situacích nastavených následovně:
  • File Server - 80% čtení / 20% zápis, 100% náhodné operace
  • Web Server - 100% čtení, 100% náhodné operace
  • Workstation - 70% čtení / 30% zápis, 20% sekvenční / 80% náhodné operace

Průběh testu Workstation viz obrázky níže, porovnání výkonu TS-259 Pro s oběma poli viz graf pod obrázky.

TS-259 Pro RAID 1 - test Workstation
TS-259 Pro RAID 0 - test Workstation
- pro zvětšení klikněte -



Výkonnostní rozdíl mezi poli RAID 1 a 0 z našich testů nevychází natolik výrazně, aby se uživateli vyplatil přechod z bezpečného zrcadlení disků. Výraznější rozdíl jsme zaznamenali pouze u simulace Web Server, kde bylo "proužkované" (striping) pole RAID 0 rychlejší natolik, že by převod pole stál za úvahu.


Postřehy z provozu


Před závěrečným hodnocením bychom měli přidat několik postřehů k celkovému chodu serveru QNAP TS-259 Pro. NAS svým provozem neruší okolí výraznými akustickými projevy. Při běžné aktivitě se chová tiše až neslyšně, pouze během spouštění serveru o sobě dá vědět větráček. Rotace vrtulek však výrazně prospívá chlazení systému, jehož celková teplota nepřesáhla 50°C (včetně procesoru) a teplota obou disků se držela pod hranicí 30°.

K nastavování jednotlivých služeb rovněž nemáme výhrady, vše jde hladce a intuitivně, navíc se tak děje v našem rodném jazyce.


TS-259 Pro - System info

Co se týče přenosových rychlostí, výrobcem propagovaných 100 MB/s čtení jsme v průběhu testů dosáhovali spíše výjimečně. Nárůst výkonu NASu s procesorem Intel Atom je ovšem proti starším serverům podobného typu rapidní. Ve zpracování přenosu dat musíme u NAS TS-259 Pro upozornit na menší problémy s protokolem FTP. Upload větších souborů na server se často pozastavil i na několik sekund, než pokračoval dál. Přenosy protokolem SMB probíhaly plynule v obou směrech.

Poslední zastavení před závěrečným hodnocením věnujeme spotřebě. Specifikace výrobce udává "konzumaci" serveru TS-259 Pro ve dvou stavech - režim spánku 16 W a operační režim 25 W. Náš zásuvkový wattmetr ukázal o pár wattů více - 19 resp. 28 W. V porovnání se starším modelem je tedy spotřeba výrazně vyšší zejména v režimu spánku.




Závěr


Maximální udávané přenosové rychlosti se nám podařilo dosáhnout v několika pokusech alespoň na zlomek vteřiny. Pokud porovnáme naměřené výsledky se starším serverem TS-219P, výrazný nárůst výkonu předčil naše očekávání. Negativně hodnotíme pouze nestabilitu nahrávání dat protokolem FTP. S administračním prostředím přístroje si budou rozumět i méně zkušení uživatelé, široké možnosti nastavení naleznou uplatnění v podnikových sítích.

Celkově se dá bezpochyby říci, že Turbo NAS QNAP TS-259 Pro je opět kvalitní produkt, který nabízí širokou škálu služeb. Inovovaný hardware v podobě zrychlené operační paměti 1 GB DDR II a s novým procesorem Intel Atom D510 výrazně zvyšují pracovní výkon stanice, ovšem za cenu mírně zvýšené spotřeby a pořizovacích nákladů. Záleží jen na uvážení, kolik služeb a jaký výkon v domácí nebo malopodnikové síti využijeme a zda se nám vyplatí za ně připlatit.


Snadné ovládání
Cena
Podpora služeb
Spotřeba (Sleep)
Přenosová rychlost
Upload FTP
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení QNAP TS-259 Pro děkujeme UMAXu.

reklama