reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace Mio C720b: dva v jednom

13.8.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace Mio C720b: dva v jednom
Kdo pamatuje počátky kapesních počítačů, si jistě vzpomene, že firma Mio se nejdříve objevila v oblasti PDA. Jejich přístroje nikdy nepatřily do Hi-Endu, ale zato překypovaly vybaveností. Netrvalo dlouho a Mio rozšířilo svou nabídku mobilní techniky o přenosné satelitní navigace.
Kapitoly článku:
Již na podzimním brněnském veletrhu Invex roce 2006 se s přístroji Mio doslova roztrhl pytel. Nejen že firma Mio obsáhla sortiment mobilních zařízení s Windows Mobile, ale vrhla se směle i na navigační přístroje. Funkce nebo přidané aplikace, které si jiné firmy nechaly zaplatit, měly přístroje Mio již v základní výbavě. Softwarové vybavení vždy bylo a je silná stránka této mladé značky.

Hned na začátku bych chtěl pochválit vestavěný digitální fotoaparát 2 Mpix. Musím uznat, že tato kombinace u přenosných navigací není zrovna obvyklá, ale jistě si své příznivce najde. Rozlišením sice v dnešní době neohromí, ale je to příjemný bonus. To vše by bylo naprosto v pořádku, ale Mio přece jen někdy klame tělem.

Specifikace Mio C720b
Displej Dotykový 4,3” LCD, 480 x 272 rozlišení, 65K barev
Procesor Samsung 2440, 400 MHz
Operační systém Microsoft Windows CE Net 4.2
Paměť 2GB Flash ROM, Operační 64MB
GPS přijímač 20kanálový GPS přijímač s chipsetem SiRF Star III
Slot pro karty SD/MMC
Zvuk Reproduktor a mikrofon + 2.5mm jack konektor
Baterie 1300 mAh, není vyměnitelná
Aplikace

Digitální fotoaparát
MP3 přehrávač, videopřehrávač, prohlížeč fotografií, kalkulačka, synchronizace s MS Outlook
2 Mpix, obrázky 1600 x 1200, funkce OCR,
Bluetooth
USB
2.0
2.0
Operační doba 8,5 hodiny (GPS aktivní)
Hmotnost 200 g
Rozměry 126 x 81 x 14,5 mm
Software
Obsah balení
MioMap Verze 3.3
Mio C720b, mini USB kabel, CL adaptér, držák do auta, CD s návodem a zálohami map
 

Co najdeme v krabici


Nic nového pod sluncem. Standardní, docela pevná, lesklá a potištěná krabice uvnitř skrývá menší a o něco tvrdší bílou kartónovou krabičku. Celý obsah je velmi pečlivě zabalen.



Místo příručky pro rychlý start výrobce přibalil stručný letáček. Podrobnější návod nalezneme na přiloženém CD.


Letáček pro rychlý start

Samotný přístroj tvarem nijak nevybočuje z běžných navigací. Přibalen je držák do auta, CL adaptér pro nabíjení s dostatečně dlouhým kabelem, Mini USB kabel, pouzdro a CD s návodem. Pouzdro není ničím jiným než obyčejným nylonovým sáčkem. Při pádu na zem by asi Mio chráněné moc nebylo, ale lepší něco než nic. Marně bychom na druhé straně hledali síťový napáječ 230V, takže pokud si budete chtít naplánovat cestu doma v obýváku a přístroj bude vybitý, musíte si jít sednout do auta. Je to škoda. Cena síťové nabíječky je přeci věcí několika stokorun. Výrobce také bohužel nepřibalil sluchátka a to ani přesto, že zdířka pro připojení sluchátek má neoblíbený průměr 2,5mm. Připadá mi divné, že by se do přístroje takové velikosti nevešel 3,5mm konektor pro sluchátka.


Sluchátka a ni síťový napáječ 230V zde nenajdete

Držák do auta si musíte nejprve smontovat dohromady. Šroub, který drží oba plastové díly, zároveň slouží pro natáčení navigace doleva či doprava. Pro naklápění nahoru a dolů slouží po stranách dvě tlačítka, která po současném stisknutí umožní aretovat navigaci v libovolném vertikálním směru. Nejdříve jsem nad touto konstrukcí zajásal, protože v případě nežádoucího odlesku v autě, lze velmi rychle změnit úhel nastavení jedním stiskem.


Držák je nutno smontovat dohromady centrálním šoubem


Velkoplošná přísavka pevně drží na skle

Bohužel to má háček. Ozubení, které slouží pro rychlou aretaci ve vertikálním směru, je příliš volné, a to způsobuje, že se Mio při jízdě na nerovném terénu třepotá. Trochu nepříjemné překvapení. Dá se to vydržet, ale v dnešní době jsme si přece jen zvykli na kvalitnější držáky, které se na hrbolatých silnicích ani nehnou.


Ozubení

Držák není aktivní. Má ve spodní části pouze otvor pro připojení Mini USB kabelu. To bylo dalším překvapením. Neaktivní držák ? Když vezmete do ruky samotný přístroj, v jeho spodní části uvidíte kontakty, které znáte z přístrojů, co se zacvaknou do aktivních držáků. Co tím tedy výrobce myslel? Samozřejmě se stačí podívat na stránky výrobce a tam se vše vyjasní. Za 890,-Kč včetně DPH lze dokoupit aktivní držák s vestavěným RDS-TMC příjmačem. Držák zároveň obsahuje i reproduktor. Anténa pro lepší příjem je jako součástí balení.
 


Mio na první pohled slibuje aktivní držák

Pokud uchopíte Mio oběma rukama, automaticky ukazováčkem pravé ruky nahmatáte na pravém horním okraji vystouplé tlačítko. Po jeho stisknutí se ovšem neděje nic, protože ono tlačítko slouží pro zapnutí fotoaparátu a při vypnutém přístroji nefunguje. Opravdové tlačítko pro zapnutí se nachází ještě o jeden centimetr dále vlevo a je zarovnáno s hranou přístroje, proto ho na první pohmat ukazováčkem minete. Možná to mohlo být naopak, ale kdyby byl přístroj můj, rychle bych si na rozmístění tlačítek zvyknul.


Tlačítka fotoaparátu a zapnutí možná měla být prohozena


Dílenské zpracování


Zde musím jen chválit, neboť není co vytknout. Celý povrch přístroje je z matného černého plastu, na který se nechytají otisky prstů. Ozdobný rámeček kolem těla přístroje je matně stříbrný a vzorně lícuje se všemi okraji. Výrobce si dal po dílenské stránce záležet. Nikde nic nevrže a celkově Mio C720b působí velmi bytelně.


Příkladné dílenské zpracování
reklama