reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem

18.4.2006, Pavel Kovač, recenze
NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem
Největší problém LCD monitorů je pomalá odezva, popřípadně špatné podání barev. Pokud měl nějaký monitor v našich testech dobré barvy, odezva byla špatná nebo opačně. Doba se však mění a společnost NEC přišla s opravdu zajímavým modelem - jedná se o panel s technologií S-IPS a s odezvou 6ms. Dnešní recenze je také první, u které je využita nová testovací metodika.

Interpolace



Monitor poskytuje vcelku slušnou interpolaci. Sice kvalita není úplně ideální, ale patří alespoň k lepšímu průměru.


Interpolace tenkých linek (Pro zvětšení klikněte)

Panel zobrazil interpolované linky slušně. Pokud v menu zvýšíte ostrost (Sharpness), tak získáte opravdu dobrý výsledek.


Interpolace textu (Pro zvětšení klikněte)

Podobně je na tom i interpolace textu. Navíc díky malému pixelu je text dobře čitelný.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)

I interpolace při hraní je dost důležitá, avšak u tohoto panelu postrádá téměř smysl. Kdo požaduje absolutně ostrý obraz, nechť si zapne v menu zobrazení v 1:1.


Regulace jasu



Protože většina LCD panelů neumí plynule měnit podsvícení, ale obvykle dochází při snížení jasu k blikání podsvětlovacích trubic, tak provádíme i toto měření. Každý monitor totiž dokáže více či méně kvalitně jas regulovat. Kdo četl článek pojednávající o nové metodice testování, tak už teď ví, jak průběh regulace jasu u tohoto panelu vypadá. V metodice jsem totiž uvedl právě průběh tohoto panelu. A ten, kdo ji nečetl, má možnost nyní. Frekvence blikání je pro všechny hodnoty jasu prakticky stejná a to 208Hz.


Průběh intenzity podsvícení při různých stupních jasu (NEC 20WGX2)

Ač se může zdát tento průběh celkem hrozivý, tak je celkem příznivý. Dnes porovnáváme s Dellem 2405FPW, ten má daleko horší průběh podsvícení.


Průběh intenzity podsvícení při různých stupních jasu (Dell 2405FPW)

U Dellu má průběh daleko větší rozdíly. Na druhou stranu má hladší průběh. Frekvence blikání je zhruba stejná a činí 220Hz.
reklama