reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC EA232WMi: ideální do kanceláře?

6.4.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC EA232WMi: ideální do kanceláře?
NEC si pro nás připravil monitor s e-IPS panelem, W-LED podsvícením a hlavně kvalitním podáním barev. Jak si vede v konkurenci ostatních i levnějších e-IPS panelů? Ponořte se do recenze NEC EA232WMi.

Odezva


Při měření odezvy jsme sice narazili na hodnoty přesahující i 25 ms, ale ve výsledku je odezva v souladu s udávanou. Pokud si provedeme průměr všech odezev, vychází číslo 14,9 ms. Udávaná hodnota 14 ms je tedy téměř přesná. Jsem opravdu velmi rád, že jsou výrobci, kteří o odezvě nelžou a udávají reálnou hodnotu.

Odezva rise je lehce vyšší (průměr 16,97 ms) oproti fall (12,86 ms). To je však docela běžné. Ve výsledku je velmi příjemné sledovat, jak je odezva vcelku vyrovnaná. Jen je škoda občasného překročení 25 ms.





Velmi příjemným faktem je absolutní absence překmitů. Díky tomu při hraní her neuvidíte duchy, a to ani při sledování hororů. No vlastně tam duchové už jsou, ale monitor vám už žádné další nepřidá.



Průběh odezvy je vcelku ukázkový. Nejsou zde schody ani překmity. Škoda, jen té delší odezvy rise.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 bez OverDrive (20 ms/dílek)


Naprosto stejně na tom je odezva 50-200-50. Ta jen lehce prodloužila odezvu fall.

Pokud byste chtěli dosáhnout lepší odezvy, můžete si zapnout režim „Movie“, který ji podle výrobce o něco zlepší, ale zároveň dojde k potlačení možností nastavení obrazu, jenž bude navíc přeostřený.


Inputlag


Měření inputlagu ukázalo velmi pěknou hodnotu 8,2 ms. To je natolik krátká, že ji lze dokonce zanedbat. Při nižším rozlišení (konkrétně 1280x800) se inputlag nezměnil. Pokud máte nutkání snižovat rozlišení kvůli inputlagu, tak zde to nemá žádné opodstatnění.





Sledování videa


NEC jde s dobou a vsadil na poměr stran 16:9. Ten se sice spoustě lidem nelíbí a pro běžnou práci se hodí více 16:10 či dokonce 4:3, ale brát to jako negativum zkrátka nelze. Jako negativum však můžeme brát lehký průsvit v pravém horním rohu. Může to být však vada konkrétního kusu.

Při sledování velmi oceníte slušný kontrast a podání černé barvy. To trochu kazí technologie e-IPS při pohledu ze strany, ale to zkrátka je daň za jinak dobré pozorovací úhly a nízkou cenu panelu.







Kvalita podsvícení je na velmi slušné úrovni. Jen minimum průsvitů.


Rozložení jasu černé barvy od 0,19 cd/m2 až po 0,39 cd/m2 je sice jen průměrné, ale hodnoty kolem 0,25 cd/m2 jsou téměř po celé ploše monitoru. Nebýt jedné špatné hodnoty, není zde žádný problém.





Hraní her


Při hraní her velmi oceníte odezvu bez překmitů. Jsou totiž hry, které mají s překmity velký problém a vidíte je na první pohled. Zde je vše v pořádku. Běžný hráč si ani nevšimne horší odezvy v některých tónech a nebude mu kazit zážitek. Samozřejmě by ale mohla být odezva výrazně lepší. Profesionální hráče tedy neuspokojí.


 

reklama