reklama
Aktuality  |  Bleskovky  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia
6.4.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC si pro nás připravil monitor s e-IPS panelem, W-LED podsvícením a hlavně kvalitním podáním barev. Jak si vede v konkurenci ostatních i levnějších e-IPS panelů? Ponořte se do recenze NEC EA232WMi.
photomistr (4) | 17.4.201212:37
Dobry den, uvazuji o koupi monitoru pro tchana na brouzdani na netu, upravu fotek a strihani videa, a byl jsem rozhoduty doporucit Fujitsu P23T­-6 kvuli 8­-bit panelu, ale tento NEC vypada vice vyrovanny, prestoze je 6­-bit. Jak byste hodnotil tyto dva monitory, jsou za podobne penize, ktery byste doporucil? Dekuji, Milan

PS: Ja mam NEC 20WGX2 Pro2 a jsem s nim maximalne spokojeny, a ten je take 8­-bit. Nebo znate jiny monitor do 8 tisic 21.5 ­- 24 palcu, ktery by stal za nakup?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
P_V | 9.4.201216:07
Kolik milisekund na dílek má ten obrázek u regulace jasu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 9.4.201216:13
1ms­/dílek. tzn 210 Hz je frekvence blikání.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
odb (453) | 8.4.201222:25
V nadpise je ­"ideální do kanceláře?­" ale nikde v clanku nieje zmienka o tom, ci je to idelany monitor do kancelarie alebo nie.
Mne osobne stacilo pzoriet na parametre a bolo mi jasne, ze do kancelarie to urcite nieje. Pomer 16:9 a 23­", to ucite nepatri do kancelarie. 16:9 je oblb na ludi od vyrobcov aby mohli znizit vyrobne naklady a predavat mensi monitor s nevhodnym pomerom stran ako papierovo rovnaky s monitormi s pomerom 5:4, 4:3, 16:10. Njavecsia tragedia je to u notebookov, kde sa chybajuca vyska neda dohnat vecsou uhloprieckou. Takze osobne by som dal pomer stran 16:9 ako minus.
Dalsia vec je pivot. Tato funkcia nieje na bezne pouzivanie a je precenovana­(zbytocna­). Uplne staci vyskova nastavitelnost. Ak niekto niekedy skusil pouzit pivot, tak sa o to druhy krat nepokusal. U tohto monitora to plati dvojnasobne, kedze ma taky kable management, ktory je pri pouzivani funkcie pivot poriadnou prekazkou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 9.4.20129:08
Bohužel to je čistě váš názor. Osobně mám například 24­" 16:10 a pivot používám. Vím o spoustě dalších lidech, kteří pracují v kanceláři a pivot také používají i na 16:9. To, že jej vy nevyužijete je čistě vaše věc.
Můžete mě prosím říct, kde berete statistiku, že ­" Ak niekto niekedy skusil pouzit pivot, tak sa o to druhy krat nepokusal.­" ? Máte to něčím podložené, či je to opět čistě váš názor?

A to že jde o 16:9 je prostě trend dnešní doby. Navíc u 24­" resp. 23­" monitoru není 16:9 až tak špatné. U měnších úhlopříček a rozlišení to úplně ideální není a také to pokládám na práci za hloupé řešení, ale zde to špatné prostě není.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Karel Polívka (953) | 9.4.201210:59
Souhlas, je to subjektivní. Sám používám denně 4 monitory ­(2 doma, 2 v redakci­) s různou velikostí a poměrem stran, na širokoúhlé monitory nad 23­" včetně však nedám z hlediska ergonomie práce dospustit ­(u nižších uhlopříček a tedy u nižších rozlišeních je však širokoúhlý formát pro práci spíše na škodu­). Mimochodem, tento komentář píšu v okně, které je zobrazené na monitoru otočeném do režimu pivot ;­-­).

A k tomu, co uživatelé preferují ­- mrkněte na tuto anketu na našem fóru:
http:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=5840
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
odb (453) | 10.4.201221:26
osobne mam 2 monitory s pivotom a vyskusal som to par krat a viac nie lebo to je to nemotorne. Kupoval som si ich kvoli vyskovemu nastaveniu. Ten prvy aj kvoli pivotu ale potom som pochopil, ze to nieje az taka uzasna vec. Aj ludia, s ktorymi som prisiel do kontaktu, pivot nepouzivali z to ho isteho dovodu alebo odobneho dovodu.

16:9 je trend ale k to ten trend zaviedol? Hlavne u notebookov a mensich uhlopriecok. Je taky prakticky ako sa to prezentuje? Na klasicku kancelarsku pracu nieje format 16:9 idealny a velke uhlopriecky tiez nie.

Firma, v ktorej pracujem predala tak maximalne do 5 kusov sirokouhlych monitorov a aj to boli specialne pripady. Zvysok je to klasika 4:3 alebo 5:4 a uhlopriecky vecsinou do 19­". Vsetko ku ­"kancelaskym­" PC a na tu pracu su jednoznacne najvhodnejsie. Tlacit im tam 23 ­"obludu­" nema zmysel. Nepotrebuju to oni ani my. Pri mensich uhloprieckach je uz zase vyska mala. Je fuk, ze je to trend. Som rad, ze este stale sa daju kupit lcd s inym pomerom ako 16:9. Je to tlacene masam, ktore to mu ale nerozumeju, pocuju len na velkost uhlopriecky a ine ich nezaujima. Maju lacny velky monitor a su stastny. Tomu trendu samozrejme pomaha aj cena ,ktora je pri rovnakej uhlopriecke nizsia ako klasickych pomeroch stran ­(preco by aj nie, ked dostanu aj mensi monitor­). Clovek je tvor nerozumny.
Samozrejme niekde je sirokouhly pomer stran vyhoda a tiez aj velke uhlopriecky ale nie v takej miere ako je to prezentovane.

Neviem posudit ci nazor je subjektivnejsi, ci moj alebo vas.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
someone.. | 6.4.201218:38
Monitor používá LCD panel LG display LM230WF3­-SLB1 který je 6bit+AFRC.
http:­/­/www.msc­-ge.com­/download­/displays­/dabla_allg­/lm230wf3­-slb1.pdf
Strana 4 kapitola general features:Color Depth 16,7M colors ­(6bit + A­-FRC­)

Tak proč pan Kovač píše ­"Jak si vede v konkurenci ostatních i levnějších 6bitových e­-IPS panelů?"
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Xhonza (78) | 7.4.20129:09
Jen TN panely pracují pouze ze 64 odstíny každé barvy, což znamená, že dokáži přímo zobrazit celkem pouze 262 144 barev a pro dosažení 8 bitové hloubky na každý kanál musí používat FRC!
IPS panely všeobecně mají nejlepší orientaci tekutých krystalů, které se natáčejí o plných 90 stupňů, mají tedy i největší barevnou hloubku ze všech technologií! To jsou jen prosté přírodní zákony. U IPS je zcela přirozeně barevná hloubka bez ditheringu 24 bit! To platí plně i u nových IPS, které jsou vylepšené ve všech parametrech. Na vývoji se ještě podílela společnost LG.PHILIPS LDC.

Uvádím laboratorně naměřené hodnoty – rozdíl oproti moderními S­-IPS panely:
Rychlost odezvy – Response Time ­(Wiht Over Driving Circuilry ­(ODC­)­) zmněna z 8 ms ­(GtG­) na <5ms ­(GtG­)
Odezva MPRT změna z 16 ms na <12 ms a <8 ms ­(nově měřeno ve dvou hodnotách­)
Úhel pohledu horizontálně­/vertikálně­/diagonálně se změnil z 178°­/178°­/160° na 178°­/178°­/178°
Černá Black Level změna z 0.4 nit na <0.3 nit
Kontrast změna z 1200:1 dynamiky na >1600:1 a >2000:1 dynamicky

To, že IPS může mít 6 bit ­(64 barev­) barevnou hloubku je jen fake záměrně šířené. Nové IPS pomalu, ale jistě odsunují do pozadí technologie TN a VA.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
kurtd.. | 7.4.201214:16
Tak že si LG Display ve svém datasheetu vymýšlí? Zajímavé napiš do LG Display ať tam nepíšou 6bit+A­-FRC :­-­)

Mě šlo o to jak Kovač a Doležal psali o šestibitovosti v předchozích recenzích. Ten Doležal dokonce „Vyhráno nemáme, aneb není IPS jako IPS“
Při tom tady ty 23­" LEDkové IPS jako NEC EA232WMi, AOC i2352Vh, Dell UltraSharp U2312HM tady recenzovali a používají stejný LCD panel LG Display LM230WF3.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Xhonza (78) | 7.4.201218:34
To, že u některých IPS matric od LG je použit modul LG LM230WF3, který se také používá k Ditheringu u TN panelů, neznamená, že matrice je 6 bitová. Matrice dosahují barevné hloubky i bez tohoto modulu. Není mi známo, že by tento modul byl použit u matrice která je kupříkladu použita u stejné IPS technologie panelu „LG Flatron W2220P“ – barevná hloubka je zde 24 bit i bez tohoto modulu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
kurtd.. | 7.4.201220:51
Proč píšeš nesmysly?
V LG Flatron W2220P je LCD panel LG Display LM220WE4 který nemá v datasheetu uvedeno použití FRC.
http:­/­/www.msc­-ge.com­/download­/displays­/dabla_allg­/lm220we4­-slb1.pdf

NEC EA232WMi, AOC i2352Vh, Dell UltraSharp U2312HM používají TFT LCD panel LG Display LM230WF3? který má uvedeno 6bit+A­-FRC
http:­/­/www.msc­-ge.com­/download­/displays­/dabla_allg­/lm230wf3­-slb1.pdf

Vy máte asi problémy se čtením PDF

A nakonec http:­/­/item.taobao.com­/item.htm?id=13847113175 jak vypadá LCD panel ;­-­)

Takže všechny 23“ LEDkové IPS s panelem LG LM230WF3 jsou 6bit+A­-FRC jak uvádí výrobce v datasheetu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Xhonza (78) | 8.4.201218:04
Chci jen dokázat, že monitory IPS mají největší barevnou hloubku 24 bit ­(16,7 milionu barev­) bez ditheringu.
Vycházím z fyzikálních zákonů u IPS na rozdíl od TN a VA se řídicí elektrody nacházejí ve stejné rovině na spodní desce, tím umožní nejlepší možné uspořádání tekutých krystalů. Tekuté krystaly jsou v základním ­(klidovém­) stavu orientovány s těmito polarizátory souběžně v řadě a světlo nevedou, teprve zvyšováním napětí se zcela uspořádaně ­(na rozdíl od TN a VA­) otáčejí až do 90 %. Díky tomu je možné dosáhnout nejlepšího barevného podání a současně nedochází k degradaci barev při pohledu z větších úhlu. Upozorňuji na přímou souvislost úhlu pohledu s barevnou hloubkou. Toto jsou přírodní zákony!!
Problém asi nemám se čtením PDF ale s čínskými znaky ano:
http:­/­/item.taobao.com­/item.htm?id=13847113175
????? LM230WF3­-SLB2
????? Super IPS
????? 16.7M ­(6­-bit + Hi­-FRC­)
????? 8 ­(Typ.­)­(G to G­) ­(ms­)
Nevím zobrazí­-li se ty znaky – překlad:
LCD panel: LM230WF3­-SLB2
Typ panelu: Super IPS S­-IPS
Barevná hloubka: 16.7 milionů barev ­(6­-bit + Hi­-FRC­)
Doba odezvy: 8 ms ­(G to G­)
Podle odezvy 8 ms panel odpovídá modernímu ­(ne levnému­) S­-IPS panelu a ten je údajně také 6bitový!!
Jak to, že podle datashetu je panel u LG Flatron W2220P 8bitový, když se jedná o stejné LEVNÉ technologie nových IPS??
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
kurtd.. | 9.4.201218:54
To ví jenom světová jednička ve výrobě LCD panelů LG Display kontaktuj je http:­/­/www.lgdisplay.com/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
lolak | 7.4.201218:31
A sakra. Tak ja to tedy je? EIZO mne sklamalo s 6bit+FRC PLS panelem a tak jsem si rikal, ze tohle by konecne mohl byt kandidat na koupi...ale jestli je to zase 6bit... co na to recenzent?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 8.4.20128:53
Omlouvám se za pozdější reakci. Nechtěl jsem však reagovat unáhleně.
Při testování monitorů se vždy spoléhám více na své oči než na různé specifikace a dohledávání informací. Ty slouží pouze jako vodítko. Nejen, že se k nám občas dovážejí monitory, které mají jiné panely než například pro Asii nebo USA, ale občas se výrobce uchýlí i ke změně panelu bez ohlášení ­(např. nová revize­). Mno a pak veškeré hledání na internetu je naprosto k ničemu a ve výsledku může pěkně zavádět nesprávným směrem.

U monitorů se vždy snažím dithering poznat očima. U tohoto jsem to prováděl samozřejmě také. Po docela dlouhé době jsem si byl prakticky jistý, že dithering nemá. A protože přechody nemají 64 stupňů, tak bylo prakticky jasné že se jedná o 8­-bit.
Může to však být způsobeno extrémně kvalitním ditheringem, který mě zkrátka oklamal natolik, že jsem měl pocit, že pracuji na 8­-bit panelu. Podle specifikací zde opravdu hrozí to, že má monitor 6­-bit. Pokud tedy chcete mít jistotu 8­-bit monitoru, tak si obvykle musíte trošku připlatit, nebo si tento panel vyzkoušet a zjistit, zda dithering uvidíte či ne. Pokud ne, tak je to potvrzení, že jde o 8­-bit a pokud ano, tak mě prosím dejte vědět.

Recenzi zatím poupravím na 6­-bit s FRC ale s tím, že jde o opravdu kvalitní FRC, které není pozorovatelné a s možností toho, že výrobce opravdu má dvě revize a jeednu s 8­-bit a jednu s 6­-bit.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(0)
kurtd.. | 8.4.201216:27
Na prad.de to působení FRC­(Frame Rate Control­) popisují jako tzv. „snowiness“ česky sněžení


Píšou to např. u Dell U2711 což LG Display 8bit+A­-FRC panel s 12bit procesing­/ 12bit LUT elektronikou

„Slight snowiness in dark hues indicates that an FRC solution is used, which combines spatial and temporal dithering. This side effect is no longer irritating even from a short distance and is no more pronounced on the DELL U2711 than on other, high­-quality monitors“
http:­/­/www.prad.de­/en­/monitore­/review­/2010­/review­-dell­-u2711­-part5.html

Dokonce u high­-end NEC PA241W což je LG Display 8bit+A­-FRC panel s 16bit procesing­/ 14bit LUT elektronikou

„The NEC PA241W also demonstrates some snowiness in dark hues, which indicates the FRC dithering level used. These effects, however, remain at the same level as in the other monitors we have tested to date which had similar electronics „
http:­/­/www.prad.de­/en­/monitore­/review­/2010­/review­-nec­-pa241w­-part7.html

I u NEC PA301 což má být 10bit LG panel bez použití FRC a 16bit procesing­/ 14bit LUT elektronikou

„The negative effects of FRC dithering are only slightly visible on the NEC PA301W: only at a short distance from the screen can a minimal amount of noise be seen in dark hues. There are no clear spatial patterns„
http:­/­/www.prad.de­/en­/monitore­/review­/2011­/review­-nec­-pa301w­-bk­-part7.html

Také to zmiňují u Nec PA271W v tmavých odstínech
http:­/­/www.prad.de­/new­/monitore­/test­/2010­/test­-nec­-pa271w­-bk­-teil7.html

Tak mám pocit že je to „obecná vlastnost“ současných LG Display panelů :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 8.4.201217:13
O tom jak se projevuje FRC není třeba nijak polemizovat. FRC je obvykle zkrátka lehce detekovatelné. U některých panelů hůře detekovatelné. U tohoto NECu to bylo ale natolik málo viditelné resp. neviditelné, že jsem opravdu měl pocit, že jde o 8­-bit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Ghost_sk (25) | 6.4.201212:00
Pekna recenzia ako vzdy.
Mohli ste vsak este spomenut aj automaticku regulaciu jasu, nakolko si myslim ze tento monitor to ma velmi dobre vyriesene. Okrem klasickej regulacie pomocou svetelneho senzora, ponuka aj regulaciu na zaklade zobrazenej bielej plochy. V praxi to znamena, ze automaticky upravuje jas podla okoliteho osvetlenia, ale zaroven vyhododcuje aj pomer zobrazenej bielej plochy. Myslim, ze toto je velmi zaujimava funkcia, ktora monitorom chyba aj vo vyssich kategoriach....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 6.4.201212:52
Ano tuto funkci skutečně má. Doplnil jsem jí do recenze. Díky za upozornění.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
potrus (39) | 6.4.20127:49
K dokonalosti mi chybí už jen monitor vyfocený ve tmě s černou přes celou plochu, aby byla dobře vidět míra prosvítání. A taky budu doufat, že se brzy začnou objevovat podobné 24­" kousky, které jsou na práci přece jen vhodnější díky větším bodům ­(ale chápu, že to nemusí vyhovovat všem­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 6.4.20127:54
Fotka s černým obrazem je v třetí kapitole v sekci ­"Sledování videa­".
Právě u videa je prosvítání vidět nejvíce, tak je to zařazeno sem. Pokud máte návrh na lepší umístění, tak sem s ním :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
potrus (39) | 6.4.20128:34
Umístění je v pohodě ;­) Jen se mi nezdálo, že by ten kompletně modrý monitor byla fotka s dlouhou expozicí zcela černé plochy. To opravdu tak moc zmodrá? Na jiných webech bývají podobné fotky opravdu černé. V takovém případě se omlouvám a přidávám aspoň slovně i poslední hvězdu za článek ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 6.4.20128:37
Ja fotím vždy monitor tak aby na něm bylo něco vidět. Jde hlavně o jasovou složku. Barevná složka zde nehraje žádnou roli. Pokud bych monitor vyfotil na kratší čas, tak by samozřejmě byl pěkně černý, ale k čemu by nám to bylo? Případné průsvity by byli nezřetelné. Takto máme využit spektrum 0­-255 daleko lépe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 6.4.20128:45
Fotografii jsem poupravil v RAW aby měla lépe vyváženou bílou barvu. Ale jak jsem už řekl. Barevná složka zde nehraje roli a můžeme jí zcela vypustit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
potrus (39) | 6.4.20128:54
To je jasné. Jen mě u té modré prostě nenapadlo, že je to to co hledám ;­) Myslím, že teď je to přece jen lepší ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Kovač (1033) | 6.4.20129:08
Každopádně děkuji za připomínku. Zkusím to v recenzích víc zdůraznit­/zvýraznit. Popřemýšlím nad formou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.