reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC P242W: sen webového grafika?

8.8.2013, Pavel Kovač, recenze
NEC P242W: sen webového grafika?
Dnešní trend 16:9 či dokonce 21:9 naštěstí míjí grafické monitory. NEC si samozřejmě uvědomuje, že na práci je daleko lepší 16:10, a tak si pro nás přichystal sRGB monitor s úhlopříčkou 24". Navíc si přichystal simulaci Rec. 709 pro filmový průmysl.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×1024)


Kvalita interpolace je dnes téměř ustálená na konstantní hodnotě u všech monitorů. NEC není výjimka.

NEC P242W interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


NEC P242W interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


NEC P242W interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Regulovat jas lze dnes v podstatě třemi způsoby. První a neklasičtější je pomocí PWM. Tedy pomocí pulzně šířkové modulace (blikání LED). Další je takzvaně lineární způsob, kdy je jas regulován pomocí snižování napětí na LED. Poslední je v podstatě také PWM, ale na zcela jiné frekvenci, než je pro lidské oko běžné. A právě takový je NEC. Frekvence blikání je 8,08 kHz, tedy zhruba 40× vyšší frekvence, než je běžné. Takovéto blikání oku rozhodně vadit nebude.

Trošku však u monitoru vadilo slyšitelné pískání zdroje. Ano, je to záležitost konkrétního kusu, ale i tak je potřeba si na to dát pozor před koupí.


NEC P242W regulace podsvícení



Spotřeba


Protože je jas regulován pomocí podsvícení jen v určitém rozsahu, tak je asi jasné, že i spotřeba bude obdobně "pokřivená". Tedy ve smyslu pokřiveného grafu. Maximální spotřeba činní 26 W, což je více než slušné. Hlavně s uvážením, že jde o grafický monitor.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 16,5 W.


NEC P242W spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,813 lm/W, což je více než dobré. Opět se ukazuje, že grafický monitor dokáže konkurovat ve spotřebě běžným kouskům. Inu, dnes jsou procesory již hodně výkonné a málo energeticky náročné.

reklama