reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu

14.5.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu
Požadujete od monitoru dobré barevné podání a nespokojíte se s 24"? Požadujete zkrátka něco navíc? NEC PA301W je 30" velikán slibující dobré barevné podání a extrémně mnoho možností v OSD menu. Jak se daří tomuto téměř dvacetikilovému obrovi v našich testech?

Pozorovací úhly


Matná povrchová úprava je jedním slovem skvělá. Sice obraz při pohledu ze strany lehce zešedne (právě vlivem povrchové úpravy), ale nesetkáte se s odlesky. I pokud si dáte monitor čelem k oknu (okno budete mít za svými zády), tak se nesetkáte s odrazy. To je u většiny matných monitorů problém. Opět se projevuje grafické pojetí monitoru a snaha eliminovat okolní vlivy. Samotné pozorovací úhly patří k tomu nejlepšímu, čeho lze u LCD monitorů dosáhnout. I běžně se projevující IPS glow se zde projevuje v daleko menší míře.





Samozřejmě lze namítnout, že monitor za takovou cenu by měl mít pozorovací úhly ještě lepší. Zde však narážíme na technologické limity v LCD. Opět. Pokud požadujete ještě lepší pozorovací úhly, počkejte si na OLED. Více bohužel udělat nelze.


Kontrast


Bohužel kontrast je asi největší slabinou tohoto monitoru. Maximální kontrast jsem naměřil na levé straně 774:1. To skutečně není mnoho, technologie IPS dokáže o cca 250 víc.


Rozložení kontrastu


Samotné rozložení kontrastu je slušné. Tedy až na jednu hodnotu v horní části monitoru. Zde kontrast klesne k 523:1, což je skutečně škoda. Průměrný kontrast 639:1 patří k podprůměru a o to k většímu podprůměru, pokud uvážíme grafické zaměření monitoru.





Průběh jasu


Možnosti regulace jasu jsou na slušné úrovni. Od 40 cd/m2 po 344 cd/m2. To jistě bude stačit prakticky komukoli. Je třeba však uvést na pravou míru jednu věc. Rozsah jasu od 40 po 130 cd/m2 (dle OSD) je regulován softwarově, tedy ne pomocí podsvětlovacích trubic. Díky kvalitnímu zpracování obrazu však nedochází k viditelné degradaci barev. Na druhé straně spektra od 220 po 400 cd/m2 (dle OSD) je již omezení funkcí "Uniformity". Zvýšit jas lze až k 400 cd/m2 i v případě "Uniformity" nastavené na 5, ale už nemáte zaručenou tak kvalitní homogenitu podsvícení. Je tedy třeba na to pamatovat. Všechna tyto omezení jsou znázorněna v OSD růžovou barvou písma.





Rozsah od 130 cd/m2 do 240 cd/m2 (tedy hardwarová regulace jasu) se může pohybovat v závislosti na konkrétním nastavení monitoru. Pokud např. snížíte hodnoty RGB (jasové složky), tak se i tyto hodnoty posunou. V grafu je tedy znázorněna nejhorší možná varianta. Při jiném nastavení můžete mít rozsah jasu jiný, např. od 90 do 240 cd/m2.


Stabilita jasu


Protože je podsvícení provedeno pomocí CCFL trubic, je potřeba se zaměřit i na fakt, že nějakou tu dobu podsvícení nabíhá. Je zkrátka potřeba nějaký čas na zahřátí a pro plnohodnotný provoz.





Podsvícení


Podsvícení je docela kontroverzní téma tohoto monitoru. Někdo tvrdí, že je perfektní, někdo zase, že až tak dobré není. Osobně jsem si dal hned po barvách největší práci právě s podsvícením. Protože lze volit položku "Uniformity" v OSD měnit v 5 krocích. Při nastavení hodnoty Off jsou kraje výrazně tmavší. Při nastavení na 5 je sice prostředek monitoru slušný, ale u krajů jsou již drobné nepřesnosti v podobě tmavších i světlejších míst. Hodnota 5 tedy také nebude to pravé ořechové.

Po naměření 384 hodnot (6*64, to byla ale fuška :-) ) pro podsvícení jsem došel k závěru, že podsvícení je nejlepší při nastavení na Uniformity 4. To samozřejmě může záviset na konkrétním kusu, nicméně tím chci říci, že si s tímto monitorem musíte trochu pohrát. Není to jen o tom jej zapnout a provozovat. Samozřejmě to můžete také, ale to jste si nemuseli kupovat tak drahý monitor.














Takto tedy vypadá optimální nastavení monitoru. Na internetu se setkáte také s měřením při Uniformity 5. Toto nastavení už tak optimální není. Je škoda, že tento monitor občas někdo takto poškodí. Pro kompletnost tedy uvádím i grafy podsvícení při Uniformity 5. Je však možné, že jsou zkrátka některé kusy jiné. Každopádně dle grafů to spíš vypadá na špatně nastavený monitor. Ale nechci nikterak obviňovat.













Je tedy vidět, že podsvícení již není tak dobré. Je to opravdu grafický monitor a ne vždy nejvyšší hodnota znamená nejlepší. Je třeba na monitor pořádně koukat a nejlépe si to ověřit optickou sondou.

Každopádně pokud si pořídíte tento monitor, tak pro vás hodnota Uniformity 4 nemusí být ideální. Pokud investujete do monitoru přes 50 tisíc, jistě dokážete investovat i cca 6 tisíc za nějakou tu sondu. V tomto případě je to doslova nutnost. Hodně monitoru pomůžete.
reklama