reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu

14.5.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu
Požadujete od monitoru dobré barevné podání a nespokojíte se s 24"? Požadujete zkrátka něco navíc? NEC PA301W je 30" velikán slibující dobré barevné podání a extrémně mnoho možností v OSD menu. Jak se daří tomuto téměř dvacetikilovému obrovi v našich testech?

Struktura displeje


V minulé recenzi jsme začali pořizovat makrofotografie pixelů. V tomto trendu samozřejmě pokračujeme. Bez dalších okolků se podíváme na strukturu.




H-IPS/p-IPS struktura displeje NEC PA301W (pro zvětšení klikněte)


Na makrofotografii je velmi dobře vidět klasická struktura H-IPS. To jen potvrzuje fakt, že p-IPS je jen marketingové označení NECu. Je možné, že si např. diktují podmínky na odezvu a tím vlastně vytváří podkategorii H-IPS panelů a nazývají je p-IPS. Je to však jen domněnka. Každopádně při tomto pozorování jsou H-IPS a p-IPS stejné. Naopak oproti např. S-PLS struktuře má pixel nižší využití plochy. Plošná efektivita však není vše a zde je pixel stvořen hlavně pro kvalitní podání barev a dobré pozorovací úhly.




H-IPS/p-IPS struktura displeje NEC PA301W při delší expozici (pro zvětšení klikněte)


Pro kompletnost jsem se pokusil vytvořit fotku při delším čase. Tím dostaneme zajímavý obrazec, kde je dobře vidět, jak jednotlivé sekce krystalů ovlivňují okolí.


Odchylka dE a barevný gamut


V případě grafického monitoru bychom se neměli spokojit s běžným sRGB barevným prostorem. Ten zkrátka pro grafické potřeby nestačí a např. simulace CMYK prostoru by nebyla ani moc možná. Proto výrobce sáhl po AdobeRGB dle specifikací 107% velikosti a 98% pokrytí. Už výrobce tedy tvrdí, že kompletní pokrytí AdobeRGB nebude možné. To jsem však neviděl asi u žádného současného LCD monitoru.




Barevný gamut CIE 1931




Barevný gamut CIE 1976


Z těchto grafů je docela zřejmé, že prostor pokrytí je více než dostatečný. Červená barva přesahuje výrazně AdobeRGB. Také modrá je lehce přes. Ale protože se jedná o grafický monitor, zaslouží si jistě trochu hlubší zkoumání gamutu. Tyto 2D grafy jsou pouze orientační a nemohou zobrazit všechny barvy. A proto tu máme i video se zobrazením 3D gamutu Lab.

Drátěný model je dnes testovaný NEC PA301W a jako solid je zobrazen gamut AdobeRGB. Je tedy vidět, že ve většině barev překonává resp. je prakticky shodný s AdobeRGB. Pouze u zelené je lehce pod. To však až tak velký problém není a dá se to odpustit. Na videu můžete vidět oblasti, kde je Adobe RGB větší (objekt přesahuje drátěný model), Naopak pokud je gamut monitoru větší, tak drátěný model přesahuje solid. Také se zaměřte na zelenou barvu, která je lehce posunuta u NEC oproti Adobe RGB. Koresponduje to s 2D grafy, ale zde vidíte posunutí i v "L" ose (jasové).






Profil Adobe RGB


Nejprve se podíváme na profil Adobe RGB. Ten poskytuje (tedy kromě modré) velmi kvalitní podání barev. Prakticky vše je pod pomyslnou čárou. Pro většinu uživatelů by mohl tento režim i dostačovat. Popřípadě režim sRGB, který je na tom velmi obdobně. Průměrná odchylka dE(2000)=1,38 patří k tomu nejlepšímu, co je u LCD k dostání.




Profil sRGB


V režimu sRGB se průměrná odchylka ustálila také na hodnotě 1,38. Pouze některé barvy jsou horší. Hlavní problém tvoří modrá barva. S tou zkrátka musíme něco udělat. Jinak to profesionální grafický monitor moc nebude. Nepředbíhejme však.




Profil HighBright


Podívejme se ještě na režim HighBright. To je prakticky takové výchozí nastavení monitoru, bez úprav a s největší možností regulace jasu. Každopádně odchylka se posunula k horšímu. dE(2000)=1,85 už není až tak pěkná. Naopak modrá barva je výrazně lepší, což je docela zvláštní. Člověk by očekával, že režimy Adobe RGB tomu naopak pomohou.

Nastavení monitoru bylo následující:




Nastavení barev po kalibraci (nevšímejte si jasu)


Následně přišla na řadu kalibrace hardwarová. Tedy přes OSD menu. Díky šestiosým barvám a možnosti velmi jemné regulace lze docílit velmi pěkných výsledků. dE(2000)=0,6 je bez zavedení ICC profilu neuvěřitelně pěkný výsledek. Možná bych docílil ještě lepších výsledků, pokud bych si hrál v OSD dál. Po více jak hodině měření a nastavování jsem se rozhodl zkoušení ukončit. Pro tyto účely testů to stačí.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


No a kalibrace přes ICC/ICM již pouze drobně vylepšila situaci nastavenou z OSD. Pokud bych provozoval monitor delší dobu, určitě bych přistoupil k dalšímu nastavování v OSD a na ICC bych zcela zapomněl. Nemusíte totiž už nikdy řešit, zda daný program umožňuje zavést ICC profil. No a jak na tom tedy je monitor po kalibraci: dE(2000)=0,58 je jen o drobek lepší než u OSD.





Připojovat profil k tomuto monitoru tentokrát ani nebudu. Nemá to totiž žádný smysl. Pokud si tento monitor pořídíte, tak si stejně profil vytvoříte na váš konkrétní kus. Tento by mohl naopak uškodit.
reklama