reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu

14.5.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC PA301W: ultimátní v každém ohledu
Požadujete od monitoru dobré barevné podání a nespokojíte se s 24"? Požadujete zkrátka něco navíc? NEC PA301W je 30" velikán slibující dobré barevné podání a extrémně mnoho možností v OSD menu. Jak se daří tomuto téměř dvacetikilovému obrovi v našich testech?

NEC PA301W: celkové hodnocení a závěr


Chcete opravdu kvalitní monitor s dobrým barevným podáním, velmi slušným podsvícením, extrémními možnostmi nastavení v OSD menu a nevadí vám si s monitorem před použitím trochu pohrát? Pokud ano, je NEC ideální. Je jen škoda, že ve výchozím nastavení není monitor až tak perfektní. Hlavně co se týče podsvícení a v modré barvě. Pokud si však najdete hodinku času, máte spektroferometr či kolorimetr, máte vyhráno. Navíc nebudete potřebovat nejspíše ani ICC profil, a tak bude mít monitor na všech počítačích a ve všech situacích stejné barevné podání.

Velkou výhodou je 5 uživatelsky definovaných profilů. Tyto profily obsahují opravdu všechno nastavení monitoru, včetně přepočtu spotřeby do jednotlivých měn atd. Také přívětivost samotného menu je nevídaná. Nenarazíte zde ne různé pokrouceniny marketingového typu a pokud chcete změnit jas, opravdu měníte jas. Chcete změnit sytost červené, měníte sytost červené. Prakticky textové menu může na někoho působit až příliš old-schoolově, ale je extrémně funkční.





Nyní se podíváme na výčet všech vlastností pěkně postupně. Jako první se zaměřujeme na ergonomii. Ta zde patří u LCD monitorů k tomu nejlepšímu. Vysoký zdvih, pivot a slušný náklon. Snad jen ta vyšší hmotnost někomu může vadit.

Dále je tu odezva, která také patří k tomu nejlepšímu. Nikdy nepřesáhne 10 ms, což je naprosto perfektní. Inputlag je vzhledem k zaměření monitoru docela pochopitelný a očekávatelný.

Pozorovací úhly jsou díky H-IPS a velmi dobré povrchové úpravě tím nejlepším, čeho lze u LCD dosáhnout. Lepší lze najít už jen u OLED. Na takový monitor si však ještě chvíli počkáme.

Barevné podání potřebuje zásah do OSD menu. Bez něj je monitor "pouze" velmi dobrý. Po zásahu do OSD je už téměř bezchybný.

Podsvícení je u tohoto monitoru trochu kontroverzní. Některé recenze jsou k němu dost kritické. Osobně si však myslím, že je to z větší části nezkušeností a rychlostí, jakou některé recenze vznikají. Takový monitor si zkrátka zaslouží hlubšího zkoumání a různého ladění v OSD menu. Poté dostanete podsvícení výtečné.

A nyní k těm negativním vlastnostem. První a asi nejdůležitější je nízký kontrast. Monitor by si jistě zasloužil alespoň o 200:1 vyšší kontrast. Před koupí si tedy pořádně monitor prohlédněte, zda vám kontrast dostačuje. Pro grafickou práci docela stačí, ale filmy jsou mírně ploší.

Drobné negativum je nutnost delšího nastavování v OSD. Na jednu stranu to není problém (pokud máte sondu), na druhou stranu od monitoru za takovou cenu bych čekal lehce lepší nastavení už z výroby. Pokud se nechcete OSD tolik zaobírat, sáhněte po variantě SpectraView. Ta zaručuje už tovární kalibraci. Navíc má v balení kolorimetrickou sondu a software pro kalibraci. V některých recenzích se opět dočtete, že pouze s dodávanou sondu lze provádět hardwarovou kalibraci. To opět není pravda a pokud máte prakticky jakoukoli sondu a software, co umí hardwarovou kalibraci, tak jí monitor umožní a dokonce i tento MultiSync. Jsou totiž se SpectraView hardwarově shodné.





Celkově si tedy odnáší monitor hodnocení 85 %. To jsme tu už dlouho neměli a jen tak asi zase mít nebudeme. Nebýt oné nutnosti delšího nastavování v OSD a nižšího kontrastu, jistě by si vysloužil naše ocenění, jelikož cena tohoto monitoru je adekvátní k jeho vlastnostem.


Monitor je vhodný pro:


1) Náročnou grafickou práci (editace fotek, videí apod.).
2) Téměř cokoli.

Zní to divně, ale monitor je opravdu vhodný prakticky pro cokoli. Samozřejmě primární zařazení je grafické, a to NEC PA301W splňuje naprosto perfektně. Pro ostatní využití je jen na vás, zda jste ochotni investovat tolik peněz.


Plusy


+ Velmi slušné barevné podání
+ Výtečné pozorovací úhly
+ Perfektní ergonomie
+ Rychlá odezva
+ Široké možnosti OSD a softwaru
 
 

Minusy


- Tovární nastavení není zcela bezchybné
- Nízký kontrast
- Pro běžného smrtelníka vyšší cena (ale opodstatněná)
- Hmotnost (pro někoho může být i výhodou)
- Bez sondy si moc monitor neužijete (potřeba delšího nastavení v OSD)


Cena v době testování: cca 49.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru NEC PA301W děkujeme NECu.
Jak hodnotíte NEC PA301W?
V anketě šlo hlasovat od 14.5.2012 do 6.5.2013. Počet hlasujících: 15
Výborný67 %
Průměrný27 %
Špatný7 %
reklama