reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší z obrů - HP LP3065

4.1.2007, Pavel Kovač, recenze
Největší z obrů - HP LP3065
Máte zálusk na velký monitor a zdá se vám úhlopříčka 24" (1920x1200) málo? Možná právě pro vás je zde nový 30" (2560x1600) monitor od společnosti HP. Tento obří LCD panel využijete na pohodlnou práci s více programy, sledování HD videa, v CAD či pro editaci videa a navíc se můžete chlubit návštěvám. Ale je zde jeden háček - na jakýkoli menší panel se poté přechází velmi, velmi těžko.

Pod kapotou



Byla by nesmírná škoda, kdybychom se nemohli kouknout, jaký panel se uvnitř monitoru skrývá. Zpočátku se zdálo, že je monitor vskutku nedobytný, ale po chvilce snažení se skořápka 'rozpadla' a mě se naskytl pohled na elektroniku. Právě elektronika mě trošku zklamala, protože na takto velký monitor se zdá být ochuzená. A o co je elektronika ochuzena? O tom si povíme něco v části o OSD menu.


Elektronika (Pro zvětšení klikněte)

V horní části tištěného spoje vidíte tři DVI-D DualLink vstupy a jeden USB-B konektor pro USB Hub. O zpracování obrazu se starají dva čipy které se bohužel nepodařilo identifikovat. Nejdůležitější však na celém rozebírání je identifikace samotného panelu. Naštěstí nebyl problém se na štítek dostat, a tak máme 100% jistotu o jaký panel jde.


Štítek na panelu

Jde o panel LM300WQ3 což je S-IPS z dílny LG.Philips a vyrobený byl kde jinde než v Korei. Jeho oficiální specifikace zní 178°/178°, jas 300cd/m2, kontrast 1000:1 a odezva (GTG) 8ms. Prakticky ve všem se HP shoduje s výrobcem, až na jednu drobnost. Tou je odezva - výrobce uvádí 8ms a HP 6ms. Samozřejmě může to být způsobeno elektronikou, která lépe zvládá OverDrive nebo zkrátka HP vybralo lehce jinou odezvu (neexistuje norma na udávání odezvy ve specifikacích). Všechno však prozradí testy, a tak se nemusíte ničeho bát.


OSD menu



Bohužel monitor HP žádné OSD menu nemá. Upřímně nechápu, co k tomu HP vedlo. Panel jako takový má obrovský potenciál a alespoň základní barevné úpravy by jistě přišly vhod. Musíte se však spokojit se softwarovou regulací barev a ostatních obrazových vlastností. Jediné co monitor umožňuje regulovat, je jas. Bohužel opět bez nějakého přesného nastavení. Zkrátka mačkáte/držíte tlačítko a monitor postupně snižuje/zvyšuje jas. Nikde žádné info o procentuálním vyčíslení jasu ani posuvníček. Opravdu škoda, možná HP zkrátka u takto velkého monitoru chtělo stlačit cenu co nejníže a čip, který by zvládl ono velké rozlišení, stojí příliš a firma se rozhodla zkrátka čip zcela vynechat. To velice dobře vidíme na elektronice, která 30" panelu zrovna neodpovídá. Zatlačme tedy slzu a spokojme se s nativním barevným podáním.
reklama