reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší z obrů - HP LP3065

4.1.2007, Pavel Kovač, recenze
Největší z obrů - HP LP3065
Máte zálusk na velký monitor a zdá se vám úhlopříčka 24" (1920x1200) málo? Možná právě pro vás je zde nový 30" (2560x1600) monitor od společnosti HP. Tento obří LCD panel využijete na pohodlnou práci s více programy, sledování HD videa, v CAD či pro editaci videa a navíc se můžete chlubit návštěvám. Ale je zde jeden háček - na jakýkoli menší panel se poté přechází velmi, velmi těžko.

Pozorovací úhly



Pro začátek pouze připomenu, že technologie S-IPS má ty nejlepší pozorovací úhly. Nejde ani tak o úbytek jasu či kontrastu, ten je u např. S-PVA prakticky stejný, ale barevný posun má zkrátka S-IPS nejmenší. Například podání bílé či pleťové barvy u S-PVA výrazně žloutne, ale u S-IPS prakticky zůstává a jen cvičené oko si něčeho všimne. Naopak černá barva trošku pokulhává, protože při pohledu ze strany výrazně modrá až fialoví. Pro připomenutí by to snad stačilo, pojďme se nyní podívat na náš panel HP LP3065.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod 45° nezpozorujete prakticky žádný barevný posun a co víc, ani jas s kontrastem neklesá. Zkrátka zde máme to nejlepší, čeho lze u technologie LCD dosáhnout. Uvidíme, jak si povede dál.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Ani další zvětšování úhlu se neprojeví na barevném podání. Kontrast a jas samozřejmě lehce klesají, ale stále v obraze vidíte vše, co potřebujete. Ještě jednou připomínám, že fotky jsou foceny vždy se stejnou expozicí (stejný čas a clona), lidské oko se však tomuto úbytku jasu přizpůsobí a prakticky si jej nevšimnete.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Co dodat? S-IPS má stejné pozorovací úhly v obou směrech, a tak se nemusíte bát, že při pohledu zespod (například když si lehnete do postele k filmu) ztratíte detaily a barvy.


Barevné podání



Zde jsem nejdříve myslel, že nejde o S-IPS panel, protože jsem při zobrazení bílo-černého přechodu viděl celkem výrazné proužky. Ale pak jsem si upravil prográmek, a ten vykreslil bíločerný přechod trošku menší a proužkování zmizelo. Je to způsobeno tím, že rozlišení 2560x1600 je pro 256 stupňů od bílé do černá zkrátka moc a jeden stupeň je široký 10 pixelů (2,5mm). Takto široký pruh prostě a jednoduše vidíte, ať děláte co děláte. Při zobrazení menšího přechodu však pruhy zmizely resp. nebyly tolik vidět a již jsem byl spokojen. Samotné pruhy nevykazují žádný barevný nádech, a tak je musím pochválit. Určitě by pomohlo lepší zpracování obrazu (např. 10-bitové či víc), ale vzhledem k ceně monitoru toto nelze očekávat.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

U barevného přechodu není proužkování vidět a barvy zkrátka a jednoduše sedí. Po chvilce používání sice začala chybět kalibrace barev, abych nastavil trošku teplejší barvy. To už je však bohužel problém absence OSD menu a my s tím nic neuděláme. Pokud by šly barvy ručně seřídit, určitě by to na škodu nebylo. Monitor je totiž třeba zkalibrovat vzhledem k okolnímu osvětlení a hlavně většinou výchozí nastavení barev neodpovídá skutečnosti. Naštěstí zde u tohoto HP LP3065 to není nic tragického a pro běžné použití (i poloprofi editaci fotografií) bude monitor dostačovat.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie se S-IPS technologie ukázala v tom nejlepším světle. Červená barva odpovídá realitě a hlavně okvětní lístky růže nesplývají v jednu skvrnu, ba naopak lze pěkně rozeznat okraje a také ty jemnější detaily. U pleťové barvy sice trošku červená chybí, ale tyto velmi jemné korektury lze provést přes ovladače grafické karty apod. Hloubka obrazu nabývá tradičně u S-IPSu nevídaných rozměrů. Některé S-PVA od Samsungu jsou sice na tom s hloubkou obrazu dost podobně, ale stále má S-IPS lehce navrch.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Barevné podání jako celek, sice překvapí, avšak pro profesionální práci nedostačuje. Přitom by stačilo, aby výrobce věnoval víc pozornosti OSD menu. Kvalitnější (vícebitové) zpracování obrazu u monitoru za takovouto cenu nemůžeme chtít, a tak to nelze vytknout jako vadu.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Kdo se trošku orientuje v technologiích LCD panelů, jistě ví, jaké problémy má S-IPS s rozlišením tmavých odstínů. Proto se nemůžeme divit hodnotě 4/0, naopak světlé odstíny jsou na tom perfektně - 254/255.


Podsvícení



S podsvícením u takto velkého panelu bývá dost často problém, protože rozvést světlo do všech koutů vyžaduje dost zkušeností a hlavně finance. Podsvětlovacích trubic musí být hodně a rozvod světla od trubic dobře uspořádán. To se HPčku příliš nepovedlo, protože podsvícení s intenzitou 85-100% zabírá vcelku nízkých 42,2%. Navíc velká část (26,6%) spadá pod hodnotu 65% intenzity, takže musím udělit postih 15% z celkového skóre u podsvícení. Osobně bych se však nebál jej doporučit i pro neprofesionální editaci fotografií, ale je to hlavně díky velkému rozlišení a S-IPS technologií.





reklama