reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nexus Drive-A-Way: Tlumič pevných disků - zároveň i chladič?

13.7.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Nexus Drive-A-Way: Tlumič pevných disků - zároveň i chladič?
Pod nizozemskou značkou Nexus jsou k dostání různá originální řešení pro snižování počítačového hluku a ze stejného soudku je i novinka pro odhlučnění pevných disků – Nexus Drive-A-Way. Jde o hliníkové odhlučňovací pouzdro do 5,25" pozic, specialitou tohoto kusu je vrstva zvukoabsorbční pěny.
Kapitoly článku:
  1. Nexus Drive-A-Way: Tlumič pevných disků - zároveň i chladič?
  2. Instalace
  3. PCI Hard Disk Silencer



Výrobky Nexus nebyly nikdy z těch škaredých, Drive-A-Way není vyjímkou (otázkou zůstává, k čemu je to uvnitř skříně). Celkem existují čtyří barevné varianty: černá, titanová, modrá a nám zapůjčená stříbrná.

Poznámka: Úvod do problematiky, včetně testu podobných produktů, naleznete v již dříve publikovaném dvoudílném článku Petra Orla – první a druhý díl.




Základem konstrukce je hliníková vana určená do 5,25" pozic. Tloušťka stěn a horního víka se pohybuje okolo 2mm, se žebrováním pak 5mm, což není vzhledem k například podobnému a na SHW již testovanému Silentmaxx HD-case mnoho. Stěny jsou uzké na úkor téměř centimetrové vrstvy zvukoabsorbční pěny, ktérá disk obklopuje. Jedná se v podstatě o takové "polstrované" pouzdro.




Zvukově izolovaná je i přední stěna s konektory - lze připojit jak Serial tak Paralel ATA disky. Uvnitř je disk s přední stranou propojen kabely, které jsou součástí balení (včetně S-ATA napájecí redukce). Zajímavá je i možnost instalovat notebookové 2,5" disky, ale to v praxi využije asi málokdo.




Mimo zvukoizolační pěny disponuje pouzdro i "tlumiči" vibrací. Ty jsou z měkké gumy a mají "O" profil, v praxi fungují dobře, bohužel jejich efekt sráží jeden konstrukční nedostatek, o kterém se zmíním v příští kapitole. Nicméně, když nad fotkami trochu zapřemýšlíte, příjdete na to sami už v této kapitole (problém se týká tlumení a přenosu vibrací).




Zatím jsem se o Drive-A-Way nezmínil jako o chladiči a má to svůj důvod. Pokud se na konstrukci dobře podíváte, musí vám být jasné, že to nebude žádná sláva. Vnitřní zvuková izolace částečně působí i jako izolace tepelná plus vnější povrch není kvůli malým žebrům nikterak velký a přenos tepla do okoli tak musí být o to složitější. K přenosu tepla mezi diskem a konstrukcí má docházet hlavně přes horní víko - na tom se nacházejí dvě úzké teplovodívé pásky (viz foto níže), které mají při upevnění víka pevně dosedat na disk a předávat teplo konstrukci. Jak to celé funguje, najdete v příští kapitole.




Když je víko upevněné k vaně, disk stlačuje pěnu a dosedá těsně na teplovodivé pásky.
reklama