reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.7.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Pod nizozemskou značkou Nexus jsou k dostání různá originální řešení pro snižování počítačového hluku a ze stejného soudku je i novinka pro odhlučnění pevných disků – Nexus Drive-A-Way. Jde o hliníkové odhlučňovací pouzdro do 5,25" pozic, specialitou tohoto kusu je vrstva zvukoabsorbční pěny.
Debl | 3.8.200612:31
Vy jste mi, ale poněkud natvrdlý. Mám doma disk 160GB Maxtor a teploty se pohybují kolem 50 stupnů. Takle to používám přes tři roky a žádnej problém. Zamislete se nad sebou a neřešte hovadiny jako 3 stupně dolu nebo na horu.
Odpovědět0  0
satanus | 3.8.200612:33
A co takhle zamyslet ty lamo!!!!!!
Odpovědět0  0
ramdee@ramdee.net | 16.12.200511:14
teda take teploty fuj hanbite sa!! ze 40stC ja som si to cele vyriesil s jednym chladicom 12cm pri 1000rpm co ani nepocujem a mam ho na 31pri zatazi v klude 27 fuuuuuuj hanbite sa s takymi rieseniami chudackymi
Odpovědět0  0
Jencek pan trencek | 14.7.200518:20
Staci tam vrazit dosti velke zebrovani ­(moje zabira tri 5,25­" pozice­) a to cele upevnit do case pomoci gumovych cepu, ci na buzirce z dratu ­(gumy praskaji, buzirky vydrzi­) tohle by byl clanek, ktery bych ocekaval tu nebo na PCT... nebo­-li jak na to...

Pro upresneni, mam dve pasivni casti, jedna z vrchu druha ze spodu... prisroubuji se k sobe sruby, ­(do prostred samo sebou prijde HDD­) cele se to povesi na dve buzirky a vysledek??? tichy HDD + teploty do 40stupnu.... Doufam, ze me nejaky zdejsi autor radne pochopil a je torsku kutil a pusti se do vyroby a nasledne ji tu radne popise... mohu poskytnout par fotek + strucny navod, ale nechce se mi psat, jak na to.... Uz jen kvuli lidem, co se budou ptat ve foru...
Odpovědět0  0
ramdee@ramdee.net | 16.12.200511:16
ano aj takto sa to da krasne vyriesit! :­) mi vieme o com hovorime
Odpovědět0  0
Lar | 14.7.200517:02
Přesně tak, P.Orel má naprostou pravdu.Zcela věřím, že univerzal studoval fyziku před dávnými věky­-doporučuji si znalosti obnovit. Každý systém se dostane po určité době do rovnovážného stavu­-jestli se nepletu, tak přestup tepla je přímo úměrný koeficientu přestupu tepla,ploše a rozdílu teplot­-tedy ve stavu rovnováhy musí nutně tepelný tok být konstantní­-tedy v konkrétní situaci je teplota disku nepřímo úměrná koeficientu přestupu tepla­-jednoduše řečeno­-čím lepší tepelná izolace tím bude disk více zahřátý. Vliv počáteční disku je nulový, stačí sledovat teplotní křivku do okamžiku, kde je konstantní a výsledek je zcela zjevný.
Odpovědět0  0
Peter_cz | 14.7.200511:59
Toto je skvela vec ktera sice taky moc nechladi ale opravdu odhlucni. Problem je ze to do CR asi nikdo nedovazi. :­( Cena by byla tak 2 litry pocitam.
Odpovědět0  0
Lar | 13.7.200519:31
Takže je to na dvě věci, jak se říká­- na p... a na h.... . Já jsem to vyřešll u svého počítače jednoduše, přelepil jsem místo uchycení hardisku v šachtě těsnící páskou pro utěsnění oken­-metr stojí asi 30­-40 Kč.Disky i zůstaly jinak odkryté, teplota je cca 30°C a jsou prakticky nehlučné ­(Hitachi 160 GB PATA, WD 120 GB SATA­).
Odpovědět0  0
Petr75 (24) | 13.7.200513:24
Toto bych si nekoupil. Když je HDD v uzavřené izolované skřínce, tak to nemůže chladit. To by musela být vnější teplota pláště mnohem menší. Já mám na HDD Primecooler PC­-HDP­(P­). HDD je položen na dně skříně na krajích na molitanu a ze předu na něj fouká nasávací ventilátor. Proti případnému posunu mám HDD zajištěn suchým zipem. Je to reletivně tiché, chladí to a je to levnější.
Odpovědět0  0
mech13 | 13.7.200512:32
vzdyt prece podle selskyho rozumu nemuze temer nic odhlucnit disk ­(mechanickou cast­) a zaroven ho chladit. aby ho to odhlucnilo tak to musi byt izolovany a kdyz to je izolovany tak to nemuze chladit. na druhou stranu aby to chladilo to musi mit pevny kontakt ­(kov na kov­) a zas bude prenaset otresy a hluk. hned jak sem videl ten nadpis me napadlo jestli se jim to podarilo nejak vychytat a jak vidim ne. aby to plnilo obe funkce by musel byt disk pripevneny pruzne ­(­"guma­"), izolovan vzduchove a zaroven by tom pouzdre muselo byt dobre klima ­- dostat teplo ze vzduchu na pouzdro coz jde tezko ­- je potreba velka plocha chladice i vevnitr. mozn by bylo dobre nahradit vzduch jinym plynem, nejlepsi by byla asi kapalina. takove funkcni pouzdro si umim dobre predstavit ale urcite ne tak ­"male­" ­- alespon 2 nebo 3 5,25 sloty
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 13.7.200512:44
Doporučuji podívat se po Silentmaxxu ;­-­).
Odpovědět0  0
univerzal_shw1 (90) | 14.7.200510:29
Pane Orle, Vy jste agent Silentmaxxu? Zatim to podle obou recenzi a Vasich prispevku v diskuzi tak vypada. Porovnejte si grafy u obou recenzi ­- disk do boxu Silentmaxx byl vlozen pri teplote cca 31°C a behem provozu vyletela jeho teplota o cca 11°C. Disk do boxu Nexus byl vlozen s teplotou cca 41°C a jeho teplota behem provozu vyletela o cca 9°C. Selskym vypoctem mi vychazi, ze zajedno nebyly stejne testovaci podminky ­(Nexus byl znevyhodnen vlozenim jiz zahrateho disku­), cili nemuzete srovnavat a doprucovat, a za druhe Nexus je lepsi protoze u nej stoupla teplota disku jen o 9°C, zatimco u Silentmaxxu stoupla teplota disku behem provozu v boxu o cca 11°C.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 14.7.200510:54
Ne, agent nejsem, jen jsem absolvoval základní školu a hodiny fyziky ­(bez urážky­). Je úplně jedno, jak teplý disk se do škatulky vloží, důležitá je jen výsledná teplota a teplota vzduchu. Jestliže mám v Silentmaxxu teplotu při zatížení 43 a v Nexusu 56, tak to je rozdíl 13 stupňů. V místnosti rozhodoně nemůže být rozdíl teplot vzduchu tak vysoký ­- já jsem testoval v prosinci, kdy tu dost hřeje topení, Tomáš teď v létě, kdy ale bylo spíše pod mrakem. Ostatně podívejte se, jaké teploty se dosáhlo s použitím kolejí ­- v obou případech 47 stupňů. Takže podmínky byly plus mínus stejné. A za těchto okolností je Nexus, jakožto chladič, bezcenný.
Odpovědět0  0
univerzal_shw1 (90) | 14.7.200511:51
Ja jsem hodiny fyziky absolvoval jeste v dobe, kdy Vy jste cucal mliko ­(pokud vubec; bez urazky­). A je zcela zrejme, ze obe zarizeni, jak Nexus, tak Silentmaxx, nejsou primarne chladice disku. Jsou to odhlucnovaci sady, ktere maji navic nejake chladici schopnosti ­(pozor, nikoliv zchlazovaci, nejedna se o lednici­). Kazde male dite vi, ze kdyz zavre zdroj tepla do neprodysneho boxu, dojde k prudkemu zahrivani a dal uz jen zalezi na teplovodivych schopnostech takoveho boxu, tedy kolik z tohoto prebytecneho tepla preda do okoli. V zadnem pripade ale vlozeny disk NEZCHLADI, pokud potrebujete zchladit disk, dejte ho do lednice. Tyto boxy pouze udrzuji teplotu disku na jeste unosne hranici i kdyz je odvod tepla komplikovan zvukovou izolaci, protoze jinak by se disk v uzavrenem prostoru bez ventilace behem chvilky upekl. A logicky, pokud do boxu zavrete disk teply, dostanete jiny vysledek, nez kdyz tam zavrete disk o bezne pokojove teplote. Ja jsem jen chtel rict, ze podle pripojenych grafu nelze obe recenze srovnavat a na jejich zaklade doporucovat nebo zavrhovat jednotlive produkty ­(jak to delate­), protoze testovaci podminky byly absolutne nesrovnatelne. Timto netvrdim, ze Silentmaxx je spatny, to vubec ne ­- jen tvrdim ze to byl test za jinych podminek a pravdepodobne i s jinym kusem disku a v jinem PC. Srovnavate jablka s hruskami.......
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 14.7.200512:21
To rozhodně nesrovnávám. Nemíním se tady trefovat do někoho z nejmenované firmy, ale když už jsem k tomu nucen, pak doporučuji si tu fyziku zopakovat, už jste toho dost zapoměl. Takže k věci. Samozřejmě že krabička chladí. Silentmaxx má podstatně větší plochu než disk samotný, z čehož tedy plyne, že jeho styčná plocha se vzduchem je mnohem větší a protože vzduch je chladnější než disk, předává se energie do vzduchu ­(... který se tímto ohřívá­). Vzduch stoupá, nahrazuje ho studený a celý proces takto postupuje. Tímto způsobem se po určitém čase teplota krabičky a toho v ní vyrovná teplotě vzduchu ­(to je jen otázkou času­). Je úplně jedno, jak horký disk do krabičky vložím, protože ­(pokud bude vypnutý­) se časem zchladí na teplotu vzduchu. Pokud bude disk zapnutý, bude mít určitý tepelný výkon. Pak tedy bude hrát roli i schopnost krabičky přenášet teplo ke styčným plochám se vzduchem. Protože při vyšších teplotních rozdílech je přenos tepla rychlejší, dojde k ustálení růstu teploty v okamžiku, kdy se chladící výkon krabičky bude rovnat tepelném výkonu disku. Jinými slovy pokud vložím disk s teplotou 0 stupňů, tak jeho výsledná teplota bude úplně stejná, jako když vložím disk s teplotou 35 stupňů ­- pouze v tom prvním případě bude ohřátí trvat déle ­(nicméně ohřívání z 0 stupňů na řekněme 20 stupňů bude poměrně rychlé, protože disk bude nasávat teplo ze vzduchu ­- při vyšších teplotách ho naopak bude odevzdávat­). K úplně stejnému výsledku dospěju, když vložím disk s teplotou 100 stupňů ­- v takovém případě bude disk teplejší než vzduch a bude energii odevzdávat.

Takže sečteno a podtrženo ­- Nexus má nesrovnatelně horší schopnosti vést teplo než Silentmaxx. Ono se stačí podívat na jejich konstrukci a každému člověku, který absolvoval tu základní školu, to musí dojít ­(jen připomínám, že kovy vodí teplo mnohem lépe než vzduch­). Proto při vložení zdroje s určitým tepelných výkonem nedokáže Nexus tak rychle převádět teplo, což tedy znamená, že uvnitř se akumuluje energie, která se projevuje ve vyšší teplotě. Tohle je fyzika a to neobelžete. Jestliže s použitím kolejí dosáhnul disk ­(stejný model ­- v obou případech Barracuda IV s dvěma plotnami­) stejné teploty, pak to znamená, že testovací podmínky jsou plně srovnatelné ­- styčná plocha se vzduchem stejná, stejná výsledná teplota a z toho tedy plyne i stejně teplý okolní vzduch. Pokud tohle nechápete, tak popíráte základní fyzikální principy.
Odpovědět0  0
artoodeetoo@lucasarts.com | 14.7.200520:57
no hoši vidím, že tady máte hodně živou diskusi a hádáte se o takové ptákovině. radši vypněte prohlížeč a vraťte se k práci!
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 20.7.200513:37
ano pane univerzale, naozaj to uz muselo byt velmi davno dozadu co ste absolvovali zakladnu skolu. az mam pocit, ze nemate ani len potuchy o com hovorite. a vase rady ­(ako davat chladit disk do chladnicky­) to si nechajte pre seba, ked ste tak dobry, kludne aj do mrazaku. samozrejme ze sa jedna o odhlucnovace diskov ale tak isto aj o chladice a kazde je na inej urovni ­(ako v odhlucnovani tak aj v chladeni­) a vobec nie je problem odviest teplo z hermeticky uzavreteho telesa, to len vy a vase poznatky su uz znacne zastarale....
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.7.200510:01
takto narychlo nevidim ziaden podobny test na tento vyrobok len same online shopy kde ho ponukaju, ale nejako sa mi to s tymi teplotami nevidi... nemohlo sa stat, ze ste ho tam zle nainstalovali? alebo to vyrobca myslel tak, ze vsetko do 60C je OK? toto predsa neni ziaden chladic a otazne je co je pre cloveka dolezitejsie ­- ci stlmit ­(u novych diskoch aj tak min. hluk­) za cenu poruchy disku a velmi pravdepodobnej strate dat alebo sa tomuto radsej oblukom vyhnut a este aj usetrit. podla mna nekompatibilne s vacsinou priemernych case, drahe a vyslovene skodiace diskom. este by ma zaujimalo ci ten vrchny poklop s tou odhlucnovacou penou a teplovodivou paskou nema negativny vplyv na ­"dychaci­" otvor
Odpovědět0  0
Autor | 13.7.200511:53
Vsak jsem na ty teploty taky koukal docela prekvapene. Ale spatna instalace je v podstate nemozna, protoze jak upevnni disku vevnitr, tak vika, je jen na srouby a ty utahnete vzdy ve stejne pozici. Pritom disk byl s vikem v kontaktu, protoze, kdyz sundate viko, v pene je otisk disku az na uroven tech teplovodivych pasek.

Problem bude fakt v konstrukci, kdyz to srovnate se Silentmaxxem, tak to je hrouda hliniku, tady jsou jen dve male teplovodive pasky, steny par milimetru a v podstate bez zebrovani. Mimo to pena funguje vazne jako izolace. Osobne jsem si delal jeste jedno mereni, ktere jsem do clanku nedaval, a sice teplotu povrchu Driv­-A­-Way ­(externim teplomerem­). Povrch ­(stred vika­) mel v zatezi necelych 39, pritom disk vevnitr pekl o skoro 18 vic ­(u disku ­"bez­" je rozdil zhruba 5 stupnu­).

Srovnani tlaku by melo byt v pohode, pena je prodysna a mezi vikem a vanou je mala mezera, takze by to problem byt nemel, ale nemam to bohuzel jak overit. Nexus se k tomu nikde nevyjadruje ­(nebo mi to uniklo­).

Jinak jednu ­(video­)recenzi uz jsem videl na www.3dgameman.com, ale typek tam resi hlavne odhlucnovaci schopnosti ­(ovsem mimo skrin­) a na zaver se lehce zmini o tom, ze v horkem klimatu by se temto pouzdrum vyhnul, leda mate­-li klimatizaci:­)

Ale nejvic me na Drive­-A­-Way vadi, ze Nexus ho vydava za ­(vyborny?­) chladic. Nekdo, kdo teploty moc nesleduje, si ho koupi v domeni, ze si pomuze a jednou si na tom odepise disk ... tedy nelze rict, ze si ho urcite odepise, ale podstatne zvysi riziko a jeste za to bude platit.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 13.7.200512:03
Mám informace i z jiného zdroje, že tohle rozhodně není vada kusu. Je to špatně navržené a disky se v tom pěkně hřejí ­(nad 50 stupňů úplně běžně­). A za tu cenu? Uff, raději Silentmaxx, ten se mi moc líbil ­(navíc už teď stojí ­"jen­" 1400 s DPH­).
Odpovědět0  0
LoneWolf | 13.7.20057:06
Já mám doma Siletmaxx HDD Silencer rev. 2.0 a jsem s ním hodně spokojen, akorát že můj ­"extra řvavý­" HDD Seagate 160 GB úplně neztiší asi nic. ;­)­) jinak ho můžu všem doporučit..
Odpovědět0  0
Lukfi | 13.7.20059:29
Nejlepší řešení je koupit si dlouhé kšandy a prodlužku na molex a disky umístit metr od case ­(nejlíp provrtat zeď a umístit je do vedlejší místonosti :o­) )
Odpovědět0  0
Miko | 13.7.200512:54
nebo dát do akvárka v příslušném obalu :­)
jinak by mě zajímalo kterej cvok by si zabil dvě záslepky vzadu na case u PCI na HDD. Už teďka tam mám přecpáno a dvě záslepky s porty musí ležet mimo.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.