reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízkoprofilové chladiče v testu

14.10.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Nízkoprofilové chladiče v testu
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři nízkoprofilové chladiče, tedy takové, které se hodí do nízkých počítačových skříní. Takové se používají především pro HTPC, tedy domácí multimediální PC a my se podíváme, jaké možnosti nám testované trio skýtá.

Scythe Shuriken rev. B



Známá a renomovaná společnost Scythe v dnešní době nabízí již druhou revizi svého nízkoprofilového chladiče Shuriken. Ten přichází stejně jako jiné chladiče této značky v maximálně pestrobarevné krabici, z níž se dozvíme o produktu uvnitř v podstatě vše.



Podívejme se nyní na specifikace, kde se dozvíme o tom, že Shuriken má mezi testovanými chladiči nejvyšší tělo a největší ventilátor. Ten je ale na druhou stranu velmi tenký. Shuriken také můžeme nasadit nejen na všechny moderní sockety AMD a Intel, ale také na staré AMD 754/939/940 a Intel 478. Zbytek v tabulce:

Model
Scythe Shuriken rev.B (SCSK-1100)
Rozměry
116 x 105 x 64 mm
Hmotnost
355 g
Materiál
hliník, měď, 4x heatpipe
Ventilátor
100 x 12 mm
650 - 2200 RPM (PWM)
11,8 - 31,9 CFM
10,5 - 31,7 dBA
Kluzná ložiska
Kompatibilita
AMD 754, 939, 940, AM2(+), AM3
Intel 478, LGA 775/1156/1366

Shuriken má díky svému tvaru v tomto testu nejblíže k modelu Arctic Freezer 11 LP, ale podstatně se liší svým ventilátorem. Využívá masivní hliníkovou základnu s měděnou styčnou plochou. Mezi tyto dva díly pak výrobce vsadil tři zploštělé heatpipe.Hliníková základna bude držet chladič na místě, ale její bohaté a vysoké žebrování také odvede nějaké teplo. Heatpipe z ní vychází oběma směry a oba konce se obrací o 180° a napojují zezdola na hustě uložená hliníková žebra. Do nich jsou bohužel vsazena jen z poloviny, což je trošku škoda, protože styčná plocha mezi nimi a žebry je tak menší.



Tloušťka hliníkových žeber je 0,3 mm a rozestupy činí asi 1 mm. A stejně jako chladiče Arctic Freezer 11 LP, i zde jsou konce žeber ohnuté, aby si udržovaly stále stejný odstup a chladič nebyl tak snadno deformovatelný. Navíc to také trochu pomůže k lepšímu proudění vzduchu.



Dostáváme se k ventilátoru a ten je vše, jen ne klasický. Jeho hrana má totiž velikost 100 mm a výška činí pouze 12 mm. Lopatek zde najdeme celkem 13, přičemž jejich rozměry samozřejmě odpovídají celkovému provedení ventilátoru. Jsou jinak velmi pěkně zaoblené a hladké včetně náběžné hrany a rovněž rámeček je zevnitř zaoblen. K tělu chladiče výrobce ventilátor připojil pomocí dvou pružných drátkových spon. Otázkou je, jak moc bude tento ventilátor účinný, neboť lopatek má sice mnoho, ale ty jsou velmi úzké.



Zbývá styčná plocha, jejíž rozměry činí 36 x 50 mm. Její povrch je téměř zrcadlově lesklý, což začala razit společnost Zalman, i když tato móda jí samé dlouho nevydržela. Co se týče jejího zarovnání, pak ani přes velkou plochu jsem nenašel žádné nerovnosti.


Příslušenství


Na drobné příslušenství narazíme hned po otevření krabice a nedá se říci, že by se v něm jeden nevyznal. Máme tu celkem tři páry spon pro sockety Intel 478, LGA 775/1156/1366 a jeden pár pro sockety AMD od starého 754 po moderní AM3.



Pak tu je ještě manuál s ilustracemi, takže vše pochopíme snadno i bez znalosti jazyka (angličtina, němčina, francouzština, španělština, ruština) a nabídku završuje teplovodivá pasta v sáčku.


Instalace


Scythe Shuriken využívá unikátní systém nacvakávacích spon, přičemž v balení máme tři druhy. My si vybereme pro náš účel (LGA 1156) spony s černými kolíky a pomocí kovových výčnělků je zasuneme mezi žebra spodní hliníkové části chladiče, kde jsou připraveny příslušné otvory, a to až nadoraz. Pokud to nepůjde lehce, můžeme si vzít na pomoc třeba kleštičky.



Pak už je Shuriken připraven k instalaci, takže namažeme procesor teplovodivou pastou, zvolíme si orientaci chladiče a pomocí kolíků jej zajistíme v základní desce. V tomto případě to jde trošku hůř než v případě chladiče Akasa, protože zde jsou kolíky schované pod hlavním žebrovím. I zde však tento mechanismus pracuje dobře, takže i přes nesnadný přístup není s upevněním chladiče problém.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SCYTHE SHURIKEN REV.B poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>
reklama