reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízkoprofilové chladiče v testu

14.10.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Nízkoprofilové chladiče v testu
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři nízkoprofilové chladiče, tedy takové, které se hodí do nízkých počítačových skříní. Takové se používají především pro HTPC, tedy domácí multimediální PC a my se podíváme, jaké možnosti nám testované trio skýtá.
Test je za námi a zbývá si jej vyhodnotit. U chladičů procesorů určených pro nízké (nebo tenké) skříně je důležitý nejen výkon, ale také výška. Ponechat si musíme také samozřejmě i nějakou rezervu, neboť takové chladiče zpravidla nabírají vzduch seshora a my nechceme, aby nám tento přístup stěna skříně ucpala. Proto u nich musíme chtě nechtě přijmout kompromis, neboť malý vzduchový chladič nemůže podat stejný výkon jako větší chladič, ovšem do hry vstupují také heatpipe, které bych dnes označil za nezbytné. Z tohoto i předchozích testů je totiž jasné, že jako efektivní rozvody tepla jsou dnes heatpipe nenahraditelné (jejich mutace jako Vapour Chamber počítat nebudeme).

Nezanedbatelným ukazatelem je samozřejmě také pořizovací cena, takže se mrkneme na orientační ceny chladičů v Kč s DPH:
  • Arctic Freezer 11 LP - 300 (odhadovaná cena)
  • Akasa AK-CCE-7106HP - 270
  • Scythe Shuriken rev. B - 650


Pokud si dáme všechny důležité faktory dohromady, pak Akasa AK-CCE-7106HP přichází sice za nejnižší cenu, jež se ale příliš neliší od předpokládané ceny modelu Arctic Freezer 11 LP. Dále má Akasa zdaleka nejnižší tělo, ale její výkon ji příliš neodlišuje ani od originálního chladiče Intel BOX pro procesory Clarkdale. Tento chladič by se tak hodil pro opravdu tenké skříně, kam se ostatní nevejdou.


Ocenění TREFA získává chladič Arctic Freezer 11 LP
za kvalitní zpracování a nejlepší poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.

Dále tu je Scythe Shuriken rev. B, jenž se mohl pochlubit nejlepšími výsledky, ale také nejvyšším tělem a zdaleka nejvyšší cenou. A vzhledem k tomu, že Arctic Freezer 11 LP by se měl prodávat za poloviční cenu, navíc má nižší tělo a jeho výkon za Shurikenem příliš nezaostává, rozhodli jsme se mu udělit naše ocenění TREFA Světa hardware.


Za zapůjčení chladičů Akasa AK-CCE-7106HP a Scythe Shuriken děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení chladiče Arctic Freezer 11 LP a pasty MX-2 děkujeme firmě Arctic



------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

The test is almost over, so let's head for the evaluation. CPU cooler for low (or thin) computer cases have to be not only effective, but also low, and that is why they are called low-profile coolers. Also, one does not have to forget to reserve some extra space, since these coolers typically draw air from above and we do not want to obstruct its flow. That is why we simply have to accept a compromise, since small air coolers cannot be as effective as larger ones, but this is where heatpipes come into play. Heatpipes are nowadays, lets say, indispensable. This and some of the previous tests showed us that heatpipes are irreplaceable as a means of heat distribution (not speaking about their mutations, such as Vapour Chamber). And of course, a significant aspect of CPU coolers is their price.

When we consider all the important points, then Akasa AK-CCE-7106HP is the cheapest cooler in the test, but the price of Arctic Freezer 11 LP should not be much higher. Next, Akasa has the lowest profile, but on the other hand its performance does not make much difference from an original Intel BOX cooler for Clarkdale processors. Therefore, AK-CCE-7106HP is good only for a really thin cases where other solutions do not fit in.

Next, the Scythe Shuriken rev. B appeared to be the most effective cooler, but it also was the highest and most expensive one. Considering the fact, that Arctic Freezer 11 LP should come with about half of Shuriken's price, that it has lower profile and its performance is only a bit weaker, we decided to award it with our price: TREFA of Svět Hardware.
reklama