reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje

19.7.2018, Jan Vítek, recenze
Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje
Noctua už ukončila vývoj svých prvních ventilátorů, které jsou vyrobeny z materiálu Sterrox. Ten má být mimořádně pevný, aby se lopatky časem nedeformovaly, díky čemuž ventilátory NF-A12x25 slibují mimořádné vlastnosti. 
Výrobci ventilátorů z běžně používaných plastů musí počítat s tím, že rotory s lopatkami se časem zdeformují a konečky lopatek se více přiblíží k vnitřku rámečku. S tím se tak musí počítat a mezi lopatkami a rámečkem vytvořit dostatečnou mezeru. S odolnějším plastem, který se nebude tolik deformovat, si ale mohou dovolit tuto mezeru zmenšit.
 
 
Noctua se vedle toho dle vlastních slov zaměřila na to, aby ventilátory NF-A12x25 dosáhly největšího výkonu ne v obvyklých disciplínách, v nichž se ventilátory testují, ale v praxi. Ony obvyklé disciplíny jsou maximální průtok vzduchu a schopnost vyvinout statický tlak. Ta první se měří v případě, kdy ventilátory v podstatě nepřekonávají žádný odpor a výsledkem je spíše teoretická schopnost protlačit skrz lopatky maximální objem vzduchu měřený v metrech krychlových za hodinu (m3/h) nebo ve stopách krychlových za minutu (CFM). Statický tlak je pak schopnost ventilátoru "foukat do zdi" a měří se přitom tlak, jaký při tom vyvinou, a to v milimetrech vodního sloupce (mm H2O). 
 

Noctua tvrdí, že obě tato měření nevypovídají v podstatě nic o tom, jaký výkon nám daný ventilátor přinese. Nový NF-A12x25 má namísto toho pracovat nejlépe v případě, kdy bude muset překonávat mírnější odpor, což bude odpovídat nasazení v pozici skříňového ventilátoru nebo usazeného na chladiči.

Tomu odpovídá také tvar lopatek, které vůbec nejsou tak mohutné jako na ventilátoru NF-P12 či na jemu podobných. Jsou spíše subtilní jako na nejstarším modelu rakouské firmy Noctua, čili NF-S12. V porovnání s ním ale nejsou vůbec tak krátké a opravdu zasahují velice blízko k rámečku, na což se podíváme v následující kapitole.
reklama