reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje

19.7.2018, Jan Vítek, recenze
Noctua NF-A12x25: Sterrox zasahuje
Noctua už ukončila vývoj svých prvních ventilátorů, které jsou vyrobeny z materiálu Sterrox. Ten má být mimořádně pevný, aby se lopatky časem nedeformovaly, díky čemuž ventilátory NF-A12x25 slibují mimořádné vlastnosti. 

Testy rozptylu vzduchu


Nyní se podíváme na to, jak tyto ventilátory nakládají se vzduchem, který nabírají svými lopatkami. Známá věc je ta, že klasické axiální ventilátory udělají z poslušné a víceméně nehybné masy vzduchu vířící a neukázněnou melu, která většinou ve tvaru trychtýře proudí dál. Dříve se výrobci snažili tuto vlastnost napravit s využitím lamel, které mají vzduch usměrnit (zrovna Noctua má v nabídce jeden takový - NF-F12), ale v poslední době to vypadá, že firmy až na výjimky na podobné snahy už zanevřely. Z toho je ostatně vidět, kdo to myslel s vývojem speciálních prvků pro lepší vlastnosti ventilátorů vážně a kdo se pouze chtěl svézt na módní vlně. 

My jsme pro názornou ukázku tedy využili kouř produkovaný mlhovačem a natáčeli jsme jej v krátkých klipech na kameru. Ještě dříve jsem však použil svůj ctěný obličej či ruku, kterými jsem zkoumal, jak široký je proud vzduchu ventilátoru NF-A12x25, který je umístěn ve volném prostoru. Ukázalo se, že tento ventilátor produkuje pozoruhodně úzký, koncentrovaný proud vzduchu, který v podstatě není kuželovitý, ale spíše válcovitý, takže se ani s odstupem cca 30 centimetrů nerozšiřuje. 
 
Jenomže v testu s mlhovačem musí ventilátor sedět na krabici naplněné kouřem, která má dole jen cca 6cm otvor pro nasávání, takže to je velice odlišný test a předběžná zkouška už ukázala, že koncentrovaný proud vzduchu očekávat nelze. To je ostatně vidět i ve videu. 
 
 
Když se podíváme na starší testy, pak ventilátory většinou v takovém případě vytvořily široký proud vzduchu, ovšem ne tak široký jako NF-A12x25. Zde je naopak vidět, že ventilátor posílá vzduch i vyloženě do stran s rozptylem v úhlu 180 stupňů. To vůbec nemusí vadit v případě, kdy má za úkol prostě vysávat vzduch pryč z nějakého uzavřeného prostoru ven, ale třeba na místě ventilátoru uzavřeného do žebroví, které jej obklopuje z obou stran, by to už vadit mohlo. Každopádně tento test nám nic neřekne o celkovém průtoku vzduchu, který je dle předchozích testů naopak velice vysoký. 

reklama