reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-D15: dvě věže

7.7.2014, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-D15: dvě věže
Procesorový chladič Noctua NH-D15 byl představen letos na jaře jako nový nejlepší model v rodině dvouvěžových procesorových chladičů, což je vždy elita mezi vzduchovými modely. Můžeme tedy od něj čekat jen to nejlepší.
Kapitoly článku:

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a vůbec celé nastavení testu. Základem byl už starší, ale na dnešní poměry velmi žravý procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě, ale s napětím jsme si trošku pohráli (viz níže). Technologie Cool'n'Quiet byla vypnuta, stejně jako snižování výkonu při přehřívání procesoru a teplotní řízení otáček ventilátorů , které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, z jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence, napětí zvýšeno na 1,5 V)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla uložena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 22 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.





Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně, na níž zbylo lepidlo), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

K otestování máme tedy dva nové chladiče - Noctua NH-U12S a NH-U14S, jež mají velmi podobné zpracování, ovšem od modelu NH-U14S můžeme očekávat o něco vyšší výkon díky většímu ventilátoru i pasivu a jedné heatpipe navíc.

Jako obvykle budeme testovat při otáčkách 900, 1100 a 1300 RPM, abychom mohli výsledky srovnat s ostatními modely, přičemž ohled byl samozřejmě také brán na teplotu prostředí. Noctua NH-D15 má však 140mm a ne 120mm ventilátory, čili u něj byly otáčky jako obvykle v každém případě sníženy o 100 RPM, čili na 800, 1000 a 1200 RPM, aby se vyrovnala hlučnost.


Výsledky testů a hlučnost


Nyní již k tomu nejdůležitějšímu, a sice k výsledkům výkonu chladičů. Testovaný Noctua NH-D15 můžeme srovnat s jinými chladiči, které jsme již měli v testech. Pro každý případ byl vyzkoušen přímo po chladicím etalonu - Noctua NH-U12P, s jehož pomocí si s využitím předchozích výsledků tohoto chladič osobně ověřuji, že nově testovaný model bude mít stejné podmínky. Ty tedy pochopitelně nemůže mít vždy stejné vzhledem k měnící se teplotě prostředí, ale právě k tomu je nejdříve vyzkoušen NH-U12P, aby se rozdíly mohly kompenzovat.

A nyní už k výsledkům, čili k tabulkám, kde jsou chladiče srovnány dle výkonu, a to v 1200 či 1300 otáčkách a v dalších grafech se již pořadí nemění. Věnujte pozornost také tomu, že některé chladiče jsou zaneseny dvakrát, a to ty, které byly testovány s jedním i dvěma ventilátory. Noctua NH-D15 je však určena právě pro dva ventilátory a s nimi je také dodávána, takže by nemělo smysl ji testovat pouze s jedním.









Z výsledků je patrné, že Noctua NH-D15 se zařadila mezi ty nejlepší modely, a to po bok modelů Cooler Master V8 GTS či TPC 800. Navíc tento chladič podal vyrovnaný výkon, jaký nám nenabídnou všechny ostatní modely a velmi dobrý byl především při nižších otáčkách, kdy se projevila jeho velká aktivní plocha a kvalitní ventilátory. Ty hlučí především svými lopatkami, čemuž se při vyšších rychlostech otáčkách nevyhneme, takže aby byl chladič opravdu tichý, je nutné jej provozovat na otáčky 900 RPM a nižší. Ložiska si při nich jen tiše šustí a výkon je stále velmi dobrý, takže není důvod, proč se většinou nespokojit s nízkými otáčkami a ty vyšší si nechat pro procesor ve vysoké zátěži.

reklama