reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-U12S a U14S: výkonné věže

8.1.2014, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-U12S a U14S: výkonné věže
Dnes se podíváme na nabídku firmy Noctua, která v ní má mimo jiné 2 procesorové chladiče NH-U12S a NH-U14S, jež se liší svou velikostí, ale ne zpracováním. Oba jsou to výkonné procesorové chladiče typu věž a bude zajímavé zjistit, jaké jsou mezi nimi rozdíly.
Kapitoly článku:
Noctua NH-U14S se může pochlubit větším pasivem i ventilátorem, takže slibuje i vyšší chladicí výkon. Ten budeme moci stejně jako u předchozího modelu trošku navýšit pomocí instalace druhého ventilátoru, pro nějž dostaneme příslušné spony.
 
 
Samotný ventilátor si ale už budeme muset případně přikoupit sami, přičemž může jít i o klasický 120mm model. Však i montážní otvory u instalovaného 140mm ventilátoru mají stejnou rozteč; jsou totiž umístěny v samotném kulatém rámu.
 


Noctua NH-U14S řichází k nám v klasickém hnědo-bílém elegantním balení, které se snaží být také ekologické a využívá téměř výhradně recyklovaný papír až na malé sáčky s drobným příslušenstvím. Chladič je v něm doslova vecpán a volná místa jsou vyložena kousky lepenky, takže se nemá šanci hnout a otlouci.



Model
Noctua NH-U14S
Rozměry
165 x 150 x 78 mm
Hmotnost
935 g (s ventilátorem)
Materiál
6x 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor NF-A15 PWM
140 x 150 x 25 mm
1500 - 300 RPM (PWM) +/- 10 %)
až 140,2 m3/h
až 24,6 dBA
až 1,56 W
MTBF 150 000 hodin
Kompatibilita
SecuFirm2
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366, 2011
AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2(+)
Verze
pouze tato

Na rozměrech tohoto chladiče je důležitá především výška 165 mm, kvůli níž jej nenainstalujete do každé skříně. Bude tedy vhodné se před koupí přesvědčit, že je v ní pro něj místo, což již výrobci konečně začali u svých modelů udávat. A pokud takovou informaci nenajdete, budete holt muset vzít metr a změřit si, kolik máte místa mezi procesorovým socketem a bočnicí.

Ventilátor NF-A15 PWM, u nějž jsme si v naší recenzi zkoušeli nejen průtok, ale i rozptyl vzduchu, je pak trošku speciální. Lze jej totiž namontovat i do 120mm pozice, pokud je kolem ní tedy dostatek místa, protože jeho rozměry jsou 140 x 150 x 25 mm. Na straně vybavené gumovými podložkami je tak širší, i když rámeček uvnitř je samozřejmě kulatý a ne šišatý.

V porovnání s chladiče NH-U12S se pak můžeme těšit i na celkově větší pasiv využívající šest duálních heatpipe. Více by se jich už ani na základnu standardní velikosti nevešlo. Jinak tu je obvyklá standardní výbava, jíž vévodí montážní systém SecuFirm2, který má Noctua sjednocen pro všechny chladiče.


Zpracování chladiče


I pro model Noctua NH-U14S platí to, co bylo řečeno v předchozí kapitole. Jedná se tedy o jednoduše, ale účelně zpracovaný chladič, na němž není nic než kov a ventilátor. Jeho pojetí je také stejné, čili jde o věžovitý model s jedním kusem pasivu.



Tento pasiv se pak skládá z hliníkových žeber o tloušťce 0,4 mm a s 1,5mm rozestupy. Skrz jejich masu prochází celkem dvanáct trubic šesti duálních heatpipe s průměrem 6 mm, které jsou rovnoměrně rozprostřeny. Když se na chladič podíváme seshora, pak uvidíme, že konce žeber tvoří dva ovály. Noctua se tak snaží heatpipe soustředit především tam, kde bude proud vzduchu tvořený ventilátorem nejintenzivnější.



Žebroví je pak ve spodní části zúžené, čili dvě dvojice postranních heatpipe se na žebra napojují až výše. Účelem je uvolnit místo pod chladičem, aby nepřekážel nějaké komponentě na základní desce, a především tedy pamětem v případě, že bude natočen jejich směrem. Vadit to nebude, protože ventilátor do vykouslého rohu stejně nezasahuje a vlastně ani nemůže, protože pak by onen uvolněný prostor neměl smysl.



Základna je pak provedena stejně jako v předchozím případě. Máme tu přípravu pro montáž, to znamená napevno umístěné šroubky s pružinkami a základna samotná je vyrobena z měděné části a horní hliníkové části, mezi nimiž jsou uzavřeny heatpipe. Styčná plocha je pak vybroušena stejným způsobem jako u NH-U12S a je naprosto rovná a jemně drážkovaná.


Příslušenství


Jako obvykle nám Noctua rozdělila příslušenství na sadu pro Intel, sadu pro AMD a univerzální díly, kam patří jednak kabely s odpory pro jednorázové snížení otáček ventilátorů (pro každý tu jsou dva), teplovodivá pasta NT-H1, jednoduchý křížový šroubovák, pak také šroubky a silikonové rohy, kdybyste se rozhodli zakoupit a připojit ještě jeden ventilátor a ne zrovna nějaký model od firmy Noctua. Dále dostaneme nalepovací kovové logo Noctua pro tahání trička a nakonec tu je manuál.


- klikněte pro zvětšení -


Instalace


Instalační procedura je v tomto případě naprosto stejná jako v předchozím případě, takže ji nebudeme popisovat znova. Chladič využívá stejný montážní systém, a tedy i stejné díly a také pro něj platí, že si nemůžeme vybrat na socketech AMD jeho orientaci a musíme se přizpůsobit rozložení montážních otvorů.



Co se týče odstupu chladiče od základní desky, pak ten je v oblasti pamětí 35 mm, přičemž zde už nám ventilátor mírně zasahoval do prostoru nad moduly DIMM.


reklama