reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?

14.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?
V poslední době kontroverzní firma Nokia přinesla svou vlajkovou loď Lumia 920. V jejím těle nově šlape operační systém Windows Phone 8, který samozřejmě přináší mnoho změn. Místo OLED displeje je nově nasazen LCD IPS. Jaká tedy je?

První start


Protože je v Nokii relativně nový systém Windows Phone 8, povíme si něco o tom, jak vlastně funguje. Pokud doma máte již nějaký ten telefon s Windows Phone, jistě tušíte jeho možnosti či omezení. Ale připomeňme si, co vlastně Windows Phone 8 umí či neumí a jak se ovládá.





Při prvním spuštění si vytvoříte účet u Microsoftu (lze přeskočit, ale telefon je v tom případě téměř mrtvý ve "smart" pohledu. Ztratíte tak možnost zálohování dat do cloudu atd. atd.) Po zadání svých osobních údajů si zvolíte, co a jak o vás Microsoft má sbírat. Nechcete sdílet polohu? Nevadí, lze to ihned při prvním spuštění telefonu zakázat. Navíc to respektují i ostatní aplikace a vždy se zeptají. To pokládám za velmi příjemné řešení. Co mám zkušenost, tak to u Androidu ne vždy spolehlivě funguje. Zde jsem na nechtěné sdílení polohy atd. nenarazil.

Jakmile vyplníte všechny potřebné údaje, dojde k první synchronizaci. Načtou se kontakty z libovolného účtu (Exchange, Outlook, Office 360, Hotmail, Google, Yahoo Facebook, Twitter, LinkedIn, Sina Wabio či další POP3 či IMAP) a můžete začít telefon vesele používat.





Základem jsou samozřejmě ony kontroverzní dlaždice. To, že se třeba na desktop nehodí, je jedna věc, ale v telefonu jsou prostě velmi příjemné. Ony živé dlaždice totiž fungují velmi rychle a vlastně využívají místa na displeji maximálně. Díky nim máte možnost sledovat nejdůležitější změny na jedné obrazovce a nemusíte neustále přecházet z jedné obrazovky na druhou. Na druhou stranu zde neexistuje možnost si např. zobrazit kalendář přes půl obrazovky a největší možná velikost dlaždice je o něco méně než 1/4 obrazovky. Větší dlaždici prostě nevytvoříte.


Praktické zkušenosti


Pokud jste viděli v první kapitole video z používání Lumie 920 a Windows Phone 8, tak víte, že celý systém je opravdu rychlý a ani při náročnějších úkonech se nezpomalí. A to i přestože se jedná o "pouze" dvojádrový stroj.

Velmi zajímavou funkcí je takzvaný dětský koutek. Jde vlastně o takové oddělení různých aplikací a souborů pro vaše ratolesti. Pokud chcete například na chvilku zabavit díte, tak mu do ruky dáte telefon a nemusíte se bát, že vám omylem smaže kontakt, naplánuje schůzku na tři hodiny ráno, nebo prostě uvede telefon do továrního nastavení. Něco podobného poskytuje nový BlackBerry 10 ovšem s trošku jiným přístupem. Jde o oddělení pracovní a soukromé části telefonu. Zde je daleko více kladen důraz právě na děti.





Hlavní myšlenkou Windows Phone už od doby verze 7 je propojení všeho se vším. Díky tomu máte ihned při rozkliknutí kontaktu neustále při ruce všechny informace. Napsal vám někdo nějakou zprávu na Facebook? Přišel vám od něj e-mail? Všechny tyto informace prostě vidíte ihned po rozkliknutí aplikace Lidé, která je vlastně takovým komplexním centrem celého telefonu a z velké části nahradí i plné aplikace pro Facebook atd. Je to docela příjemné, mít možnost ihned po prvním spuštění telefonu vše dostupné a nemuset si vyhledávat různé aplikace v obchodě.





Jsou to drobnosti, ale právě díky těmto drobnostem pokládám Windows Phone 8 za aktuálně nejlepší systém pro telefony. Přesto jsou zde stále některé drobnosti, které vadí. Například neexistuje možnost vypnout aplikaci. Ano, zní to divně, ale běh aplikací si řídí prostě systém sám. Sice tu je při podržení tlačítka Zpět jednoduchý správce spuštěných aplikací, ale neexistuje možnost je jakkoli vypnout. Musí to umožňovat samotná aplikace. Na druhou stranu jsem nezaznamenal problémy s rychlostí systému ani při delším používání, a tak to vlastně nevadí. Přesto by jistá větší kontrola byla jistě dobrá.




Správa spuštěných aplikací


Další nepříjemností je nemožnost vypnout vyzvánění a vibraci současně pomocí rychlého tlačítka. Pokud stisknete tlačítko pro ztlumení zvuků, tak se sice zobrazí nabídka pro přepínání zvuk + vibrace a samotné vibrace, ale již zde chybí úplné vypnutí. Nějaký režim "jednání" by byl jistě na místě. Není totiž nic horšího, než když jste uprostřed důležitého jednání a začne zvonit pětkrát po sobě telefon. I samotná vibrace totiž může rušit. Vypnutí zvuků i vibrace je tedy možné pouze v nastavení.





Naopak oproti Android telefonům je zde daleko lepší celkový dojem z nastavení a celkového ovládání. Vše je totiž provedeno prakticky ve stejném designu a všechna tlačítka jsou prostě přesně tam, kde očekáváte. Navíc je zde daleko lepší využití obrazovky, a to i přestože je použito relativně velké písmo. U Androidu se často setkáme s nabídkou, která zabírá celý displej a dozvíme se v ní jen názvy nastavení.
Díky unifikovanému designu dlaždic také vypadá úvodní obrazovka prostě daleko více profi.





Koncept plynulého vertikálního posouvání obrazovky je navíc daleko příjemnější pro velké displeje. Z počátku jsem měl trošku s 4,7" displejem problém. Moje prsty zkrátka ne vždy dosáhnou na celou obrazovku při držení v jedné ruce. Díky vertikálnímu konceptu však nemusíte vždy posunout o celou obrazovku jako na Androidu, a tak si ušetříte spoustu pohybů prsty. Opět neuvěřitelná drobnost, ale při delším používání si najednou uvědomíte "aha, proč to takhle nefunguje na Androidu?".





Další velmi příjemnou vlastností je jistá inteligence telefonu. Při zamykání lze totiž nastavit, za jak dlouho se má dotázat na heslo. Pokud si nastavíte například jednu minutu, tak zkrátka při nechtěném zamčení nebudete dotázáni na heslo a ihned po odemčení můžete pracovat. Právě pro tyto vlastnosti si zaslouží označení "smart phone". Nejde jen o to, že umí spouštět aplikace. To umí dnes téměř každý telefon.


Výdrž na baterii


Ihned po přijetí telefonu jsem na něm pustil video a počkal až se zcela vybije. Poté jsem zapojil nabíječku a čekal až se nabije do 75%. To trvalo 1h 30 min. Úplné nabití trvalo však téměř tři hodiny, konkrétně 2h 58 min. Poté opět zapnul přehrávání videa (720p - víc nemá smysl) a čekal až se opět telefon vybije. To trvalo téměř pět hodin (4 h 46 min).

Poté nastoupil test výdrže při běžném používání. Zde při běžném používání: ranní kontrola předpovědi počasí, přečtení tří článků na zpravodajských serverech. Dále cca 6 hovorů za den a další občasné použití internetu. Nepoužil jsem však navigaci apod. Wi-Fi zůstala stále zapnutá. Při takovémto použití jsem se dostal na 2,5 dne. Sice jsem zastáncem toho, že by telefon měl vydržet téměř týden (i proto se držím staršího BlackBerry), ale přesto pokládám výdrž za velmi slušnou.

V další kapitole se podíváme již na testy výkonu a displeje. Právě displej je něco, co se na jiných serverech moc nedočtete, resp. otestují jej velmi povrchně.


reklama