reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?

14.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Nokia Lumia 920: hrdý nástupce osmistovky?
V poslední době kontroverzní firma Nokia přinesla svou vlajkovou loď Lumia 920. V jejím těle nově šlape operační systém Windows Phone 8, který samozřejmě přináší mnoho změn. Místo OLED displeje je nově nasazen LCD IPS. Jaká tedy je?

Fotoaparát


Firma Nokia si v poslední době hodně experimentovala s vylepšováním fotoaparátu v mobilech. Přinesla pojem PureView, který obvykle znamená vysoké rozlišení. To ovšem u nové Lumie 920 znamená něco odlišného. Tentokrát je zde mechanický stabilizátor. To je u telefonu opravdu neobvyklé a díky němu jsou snímky i při nižším osvětlení daleko kvalitnější, resp. ostřejší. Někdy dokáže dokonce předčit i levnější kompakt. Takže opět se jedná o skvělý fotomobil. Optika je opět od firmy Carl Zeiss a má velmi pěknou světelnost 2.0. To je pro spoustu kompaktů zcela nepředstavitelný problém.

A abychom to dokázali, tak jsme samozřejmě pořídili několik testovacích snímků.




Hloubka ostrosti je adekvátní k velikosti snímacího čipu




Kresba není sice stoprocentní, ale na mobil je slušná




Při přímém světle se objevuje silná aura kolem světlých ploch




Naopak při neutrálním osvětlení zcela zmizí


Na nich je dobře vidět, že ostrost samotných fotek je velmi dobrá, ovšem je zde i jakási aura kolem objektů, která až tak příjemná není. Jde vlastně o odlesky v samotném objektivu. V tomto ohledu byla osmistovka lehoulince lepší.


Video


Nově je možnost nahrávat video s rozlišením 1080p. To, jestli 1080p video využijete a jestli vůbec má smysl u mobilu, nechám na vás. Nokia jde zkrátka s dobou a vynechat u svého špičkového telefonu 1080p video by bylo zkrátka sebezničující.





Celkově je video opět obdařeno efektem aury kolem objektů. Ve studiových podmínkách, kde nejsou extrémní rozsahy světla, tím telefon netrpí, ale venku s tím prostě problém trošku je. Přesto to není nic extra tragického a vzhledem k velikosti objektivu je tato vlastnost i celkem očekávatelná. Natáčet s telefonem film asi nebudete, takže vadit to nebude.

U 1080p videa jsem také ověřil, zda opravdu dosahuje 30 snímků za vteřinu pomocí programu MediaPlayer Classic Home Cinema.





A jak vidíte na předchozím screenshotu, tak opravdu 30FPS video v 1080p dosahuje. Navíc se zde neobjevuje na ostatních telefonech častý tearing, který pocitu plynulosti moc nepřidá. Je vidět, že v tomto ohledu je Lumia 920 velmi dobrá.


reklama