reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 6800GS - protiútok na pozice ATi

8.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
nVidia GeForce 6800GS - protiútok na pozice ATi
Včera nVidia oficiálně uvedla "novou" grafickou kartu s označením GeForce 6800GS, která svými specifikacemi a cenou zapadá do vyššího mainstreamu a měla by tak konkurovat grafikám ATi Radeon X800GTO a X1600XT. Protože jsme dostali kartu přímo od nVidie detailně jsme ji pro vás otestovali. A rozhodně nedopadla špatně.
Nejdříve se pojďme podívat na samotnou grafickou kartu, kterou nám zapůjčila nVidia. Jedná se o referenční vzorek, ovšem všichni výrobci této karty budou používat stejný návrh PCB, a to kolikrát včetně chladiče.


První pohled na kartu prozrazuje, že rozdílů oproti klasické GeForce 6800GT nebude mnoho. Chladič vypadá velmi podobně a i ostatní komponenty jsou rozmístěny stejně.



Karta obsahuje i SLI konektor a dovoluje tedy zapojení druhé do páru. Od ForceWare verze 80 je možné zapojovat do SLI dvě různé karty, podmínkou je ale stále stejné jádro. Párovat ale můžete modely od jiných výrobců.



Zde je detail chladiče, který se skládá z aktivní a pasivní části. Zatímco pasivní část tvoří měděné žebrování doléhající přímo na čip a dále hliníkové "L" s jednou heatpipe, která chladí paměti, aktivní část obsahuje odstředivý větráček. Vše je přimontováno celkem 12 šroubky.



Zde vidíte měděné jádro, které zajišťuje co nejefektivnější odvod tepla od GPU. O tom, jak karta hřeje si povíme na další straně.



Zde je pohled na samotné grafické jádro, na kterém najdete podivný nápis 6800-GTS. Možná nebylo do poslední chvíle jasné, jak nVidia novou grafickou kartu pojmenuje. Další označení jsou opět trochu v kontrastu s mými zjištěními softwarovou cestou - revize B1 na čipu, A1 hlásí RivaTuner.



Zde je detailní pohled na napájecí systém karty, který obsahuje 6-pinový konektor typu Molex a 12 kondenzátorů. Je tedy vidět, že napětí je stabilizováno opravdu důkladně, což dnes není samozřejmostí.




Paměťové čipy jsou Samsungy K4J55323QF-VC20, což značí rating 2,0ns a nominální frekvenci 500MHz. Jak ovšem uvidíte dále, lze je velmi pěkně přetaktovat.



Karta obsahuje konektory typické pro mainstream - jeden D-Sub, jeden DVI-I a navíc HDTV-Out. Na druhou stranu, dvojice digitálních výstupu by také neuškodila.
reklama