reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 6800GS - protiútok na pozice ATi

8.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
nVidia GeForce 6800GS - protiútok na pozice ATi
Včera nVidia oficiálně uvedla "novou" grafickou kartu s označením GeForce 6800GS, která svými specifikacemi a cenou zapadá do vyššího mainstreamu a měla by tak konkurovat grafikám ATi Radeon X800GTO a X1600XT. Protože jsme dostali kartu přímo od nVidie detailně jsme ji pro vás otestovali. A rozhodně nedopadla špatně.
Jako vždy začneme syntetickými benchmarky, které toho sice o reálném výkonu mnoho neřeknou, ale jsou univerzálním měřítkem pro srovnání grafických karet na různých sestavách.





V 3DMarku03 je vidět, že výkon GeForce 6800GS je opravdu vysoký, což je dáno hlavně vyšší frekvencí jádra. Po přetaktování se vyšplhá skóre ještě o nějaké to procento výše. Dále uvádím výkon v dílčím testu Mother Nature pro DirectX 9, bohužel tentokrát bez přetaktování.



Velmi slušného skóre přes 5000 bodů dosahuje GSko i v 3DMarku05 a přetaktování přináší dalších 12,6% výkonu navíc. Karta je sice překonána přetaktovaným Radeonem X800GTO, ovšem jak uvidíte dále, v herních testech je vše trochu jinak.



Zde jsou ještě dílčí testy z 3DMarku05, které neukazují nic překvapivého.



AquaMark3 už přestává poslední dobou stačit a není zcela přesným měřítkem výkonu grafických karet, protože mnoho z jeho testů je limitováno procesorem. Některé náročnější pasáže ovšem stále grafiky škálují.



Final Fantasy XI Official Benchmark 3 1.00 je na tom s rozdíly mezi jednotlivými grafickými kartami ještě o něco hůře, takže ho uvádím jen pro doplnění syntetických testů.
reklama