reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem

7.7.2005, Patrik Steiner, Martin Štěpánek, recenze
nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem
S recenzí nové grafické karty GeForce 7800 GTX jsem se docela opozdili, ale vše jen proto, abychom mohli přinést opravdu podrobné testy. Nově jsme se také podívali, jak na tom jsou grafické karty při přehrávání HD-Videa, které se začíná stále více prosazovat. Dále nechybí výsledky v nové hře Battlefield 2 a to vše i s dvojicí G70 v SLI režimu.
Musím hned na úvod říct, že grafickou kartu GeForce 7800 GTX máme v redakci již více než týden, ovšem v zájmu co nejdetailnějšího otestování se vydání recenze docela protáhlo. Samozřejmě spolu s uvedením nové grafické karty byly uvedeny i nové grafické ovladače a bylo proto potřeba znovu otestovat všechny karty, nejen G70. Ani nemluvě o faktu, že v průběhu testování byla vydaná další, novější verze. Ovšem není v našich silách reagovat na všechny nové ovladače, zvláště, když otestování jedné karty trvá více než den (a pro potřeby porovnání máme celkem sedm karet - počítáno i SLI řešení). To prosím jen na úvod, snažím se tak hned předejít diskuzím a komentářům.

Rovněž musím upozornit na popis technologie, které za G70 stojí. To velmi pěkně rozebral Zdeněk Kabát ve svém článku - ZDE. A jako intro může posloužit pohled na uvedení G70, které se konalo v Paříži a kde byla zastoupena i redakce Světa Hardware - ZDE.




A teď se už můžeme vrhnout na popis karty samotné. Dostali jsme dvě grafické karty založené na jádru GeForce 7800 GTX. Jednu referenční, přímo od nVidie a druhou od MSI. Díky tomu jsme také mohli vyzkoušet výkon dvou karet ve SLI režimu.

Referenční GeForce 7800 GTX přímo od nVidie



>> klikněte pro zvětšení <<

Na první pohled zaujme především délka, která je opravdu velká - téměř 24cm. Tedy přibližně ještě o dva centimetry delší než starší GeForce 6800 Ultra. Ale na druhou stranu, tolik kritizované chlazení bylo nahrazeno za nižší, jednoslotové. Díky tomu při použití dvojice G70 ve SLI režimu nemusíte obětovat všechen prostor pouze pro grafické karty.

Co se týká chlazení, je poměrně účinné. Během testování byla celá karta poměrně zahřátá, ale vždy v rámci rozumné hranice. Chlazení je na pohled sice stříbrné, tedy mohli by jste se domnívat, že je z hliníku, ale ve skutečnosti se jedná o poniklovanou měď. Ta tvoří především vnitřní část chladiče, kde je více drobnějších žeber, které usnadňují přenos tepla z karty na vzduch tlačený ventilátorem ve tvaru turbíny.



>> klikněte pro zvětšení <<

Na horním okraji grafické karty samozřejmě nechybí SLI konektor. V této souvislosti musím podotknout, že se začínají objevovat první propojky (můstky) z měkkého plastu, tedy nikoliv tištěné PCB spoje jako dosud. Prvním pionýrem je Asus, který tento pružný můstek přibaluje ke svým SLI deskám. Ovšem na druhé straně stojí nepodložené informace, podle kterých je pružný můstek horší co se týká rychlosti přenosu dat.

Na fotce si můžete také pěkně všimnout, že se jedná opravdu o jednoslotové chlazení, na rozdíl od starších GeForce 6800 Ultra s referenčním chladičem.



>> klikněte pro zvětšení <<

Železo na zadní straně grafické karty slouží jednak jako držák chladiče na přední straně (ta přední se montuje dohromady se zadní stranou) a pak také jako pasivní chlazení pamětí. I když musím říct, že tak malý pasiv moc nepomůže a je vidět, že moderní GDDR3 paměti od Samsungu zvládají vysoké frekvence i bez většího chlazení.



>> klikněte pro zvětšení <<

U G70 se budeme setkávat s dvojicí DVI konektorů. To je trochu změna, jelikož u NV45 měly dva DVI konektory jen některé modely, které si tyto drobnosti nechaly zaplatit. Takže teď mohou být spokojeni i uživatelé s dvojicí LCD monitorů, které DVI konektory přeci jen využijí.



>> klikněte pro zvětšení <<

Pod nenápadným pasivem, který je hned vedle chladiče se ukrývají napájecí mosfety. Je jich tam celkem devět ve třech sloupcích a třech řadách, na každém je trocha teplovodivé podušky, která by měla zlepšovat přenos tepla.



A nemůže samozřejmě chybět obrázek pamětí. Jedná se o staré známé BGA moduly od firmy Samsung s časováním 1,6ns. S těmito paměťmi jsme se mohli setkat třeba u některých GeForce 6600GT.
reklama