reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia Tegra 4: může se prosadit?

17.9.2013, Petr Štefek, recenze
Nvidia Tegra 4: může se prosadit?
Nvidia uvedla platformu Tegra 4 před zhruba půl rokem, ale teprve nyní se dostávají první zařízení na trh, a tak je dobrý čas si zrekapitulovat, jaký vlastně nový počin Nvidie je. Tegra 4 by měla dělat těžkou hlavu především konkurenčnímu SoC Snapdragon 800.
Nvidia Phoenix není žádná technologie nebo softwarový či hardwarový výdobytek, jak by se podle názvu mělo zdát, ale jedná se o funkční sample zařízení založený na Tegra 4, který může společnost předvádět nejen novinářům, ale i partnerům a ostatním zainteresovaným stranám. V principu se jedná o koncové zařízení, které demonstruje možnosti, o kterých Nvidia u Tegra 4 mluví. Referenční smartphone. Nvidie tento svůj skvost uvedla již před půl rokem, ale je to dobrý obraz toho, jaká zařízení na tomto SoC v současné době přicházejí na trh.

Phoenix není žádným překvapením, ale spíše typickým smartphone dnešní doby, takže je zde 5“ displej s rozlišením 1920×1080, LTE a také kvalitní foťák. Na palubě máme quad-core a slušnou grafiku, která rozhýbe lecjakou moderní hru. Tegra 4 musí jednoznačně u svých zařízení zabodovat provozními vlastnostmi. Nikdo z nás se nechce bát o vybití baterie, pustí-li si na chvíli někde při čekání nějakou tu hru nebo nechá „jet“ datové přenosy a Wi-Fi. Výkonnostně je z pohledů na zařízení typu Xiomi Mi-3s jasné, že Tegra 4 je více než schopna konkurovat Qualcommu i ostatním výrobcům SoC (Apple, Samsung atd.).




Nvidia Phoenix - referenční design


Samozřejmě existuje také varianta Phoenixu se SoC Tegra 4i, která je vybavena na oko stejným SoC, ale jak jsme si řekli, tak rozdíl tkví nejen v konfigurací hardware, ale i v tom, že levnější SoC může i nemusí mít externí DRAM (PoP design) s ohledem na velikost koncového zařízení. Obě varianty Phoenixu mají na palubě Icera i500. Tyto sample ale nejsou už v současné době aktuální, protože zde máme zařízení založená na Tegra 4 od světových výrobců (mnoho z nich jsou ovšem exotické čínské značky).

Zmiňovaný Xiomi Mi-3 je dostupný nejen s Tegra 4, ale také s variantou na Qualcomm Snapdragon, respektive CPU částí Krait 400 a grafikou Adreno 330. Podle prvních zpráv se ovšem zdá, že Nvidia na nový Snapdragon 800 nedosáhne. V oblasti výkonu tedy není tím nejlepším na světě, ale minimálně se drží v top 3 SoC pro mobilní telefony a tablety. Pokud jde o herní výkon, tak tam je Snapdragon 800 jednoduše jedničkou s odstupem zhruba 25%.

Nvidia prohlašuje, že Tegra 4 je rychlejší než Snapdragon, ale jako obvykle si tak trošku vypomáhá neúplnými informacemi. Tegra 4 může být rychlejší v určitých laboratorních testech a krátkodobých benchmarcích, kde dokáže provozovat jádra na taktu vyšším, než by byla schopna dlouhodobě kvůli odpadnímu teplu. Tegra 4 tedy poněkud zkresluje výsledky benchmarků nastavením svých výkonových profilů. Snapdragon 800 je podle slov Qualcommu stejně výkonný jak v benchmarcích, tak v reálných aplikacích. Jinými slovy to znamená, že nikdy nejde na hranu TDP a přístroje se vám nebudou topit v ruce.




Xiomi Mi-3 - možná nejlepší mobil vůbec - cena 8 000 Kč (Čína)


Jestli jsou tyto informace pravdivé, tak Nvidia podle mého nezvolila úplně správnou strategii, protože podobný „podvůdek“ většina zkušených testerů odhalí a bude za to společnost kamenovat. V reálu bude například při hraní Tegra 4 běžet na výrazně nižších frekvencích než v případě krátkodobých benchmarků. Dříve nebo později se určitě objeví někde na webu podrobný test obou variant skvělého čínského (ano, nezbláznil jsem se) telefonu s operačním systémem MIUI, kde oba telefony podrobí srovnání.

Když jsem snažil zjistit, kdo všechno hodlá na Tegra 4 svoje tablety a telefony vyrábět, tak jsem téměř výhradně narazil na neznámé značky čínské provenience. Nvidia bude velmi pravděpodobně Tegra 4 prodávat opět za velmi výhodných podmínek, aby alespoň částečně trh obsadila. Výraznější úspěch ovšem zřejmě čekat nelze dokud tento SoC neadoptují světoví výrobci telefonů jako HTC či Huaweii a další. Tegra 4 je pro mě přes jisté přednosti a papírové parametry menším zklamáním, které by mohla vynahradit především cena koncových zařízení.
reklama