reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti

12.5.2008, Jan Vítek, recenze
OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti
Společnost OCZ se primárně zabývá výrobou paměťových modulů, ale ve své nabídce má také chladicí produkty, z nichž si dnes představíme dva. Zaprvé to bude teplovodivá pasta OCZ Freeze, která slibuje vysoký výkon a pak také aktivní chladič paměťových modulů, jehož účelem je samozřejmě snížit teplotu pamětí a možná dovolit i dosažení lepších taktů.

Testovací konfigurace


Jako základ dnešního testu posloužila základní deska Gigabyte X48-DQ6, která hostila procesor Intel Core 2 Quad Q6600 a paměti GeIL GX22GB6400UDC, které se velmi dobře ukázaly v megatestu paměťových modulů. Při testování teplovodivé pasty jsem pak využil chladič Noctua NH-U12P a při testování XTC Cooleru prostý BOX chladič Intel.



  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P / Intel BOX
  • Operační paměť: 2x GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Test pasty OCZ Freeze


Nejprve se podíváme, jak si vedla teplovodivá pasta Freeze ve srovnání s výkonnou Arctic Cooling MX-2. Jak jsem již řekl, hlavní komponenty zde byly chladič Noctua NH-U12P a procesor Core 2 Quad Q6600, jenž byl přetaktován na 3 GHz (9x 333 MHz, 1,275 V).



Provedena byla série třech měření, která však všechna ukázala naprosto stejný výsledek. Pasty byly nanášeny tak, jak to doporučuje firma Arctic Cooling - nanesením přiměřeného množství pasty doprostřed chladiče, přiložením chladiče a jeho mírným zavrtěním. To společně s tlakem chladiče na heatspreader zajistí, aby se pasta rovnoměrně rozprostřela. Tlak byl také ve všech případech stejný, protože šroubky rámečku chladiče Noctua se mohou díky pružinkám zašroubovat až nadoraz, což jsem také ve všech případech učinil.

A jaké jsou tedy výsledky? Při stoprocentním zatížení procesoru při okolní teplotě 22 °C jsem dosáhl naprosto stejných teplot u obou past, alespoň v rámci měřitelných rozmezí. Teploty oscilovaly mezi 50 a 51 °C (měřeno aplikací Core Temp). Pasta OCZ Freeze se tedy vyrovná pastě AC MX-2, čímž se dá její výkon označit za výborný.


Test OCZ XTC Cooler


Tento test jsem pojal tak, že jsem zkoušel maximální přetaktování pamětí s použitím a bez použití chladiče XTC Cooler. Vycházel jsem přitom z minulého megatestu, kde paměti dosáhly při časování 5-5-5-18 2T a napěti 2,3 V taktu 1124 MHz. Paměti byly taktovány pomocí FSB, přičemž jsem si předtím ověřil, že základní deska je schopna poskytnout potřebnou frekvenci. Vliv taktu procesoru byl snížením násobiče vyloučen. A pak ještě dlužím zmínku o použitém BOX chladiči Intel, jenž měl svým ventilátorem zajistit potřebné chlazení okolních pasivů čipové sady, což by Noctua NH-U12P nabídla jen těžko.

Bez použití chladiče XTC Cooler jsem se při paměťovém napětí 2,3 V a časování 5-5-5-18 2T dostal až na mezní hranici 1098 MHz, kdy byl systém jakž takž stabilní, avšak jakýkoliv pokus o jeho zatížení skončil v každém případě chybou a pádem systému. To byl vhodný okamžik pro nástup chladiče OCZ, který se měl postarat o horké paměti, a zlepšit stabilitu systému. To se skutečně podařilo - systém byl díky lepšímu chlazení při frekvenci pamětí 1098 MHz stabilní, ale tím také vše skončilo a další pokusy o zvednutí taktu byly neúspěšné, i když se paměti znatelně zchladily.

Je tedy zcela zřejmé, že XTC Cooler dokáže efektivně zchladit paměťové moduly, avšak otázkou je, zda to bude mít nějaký opravdu praktický přínos. V našem případě chladič zajistil pouze stabilitu na nejvyšší dosažitelné frekvenci a dle ohlasů dalších recenzentů dokázal chladič poskytnout třeba dalších 10 MHz navíc. Otázkou ale je, zda takové vyhlídky stojí za koupi, možné problémy při instalaci a využití chladiče a především také dodatečného zdroje hluku. Ten sice není velký, ale u PC, jehož ventilátory operují na nízké otáčky, bude svištění dalších dvou 60mm kusů jistě znát.


Závěrečné hodnocení


Závěr můžeme tedy rozdělit na dvě části. V prvé řadě pasta OCZ Freeze se ukázala jako stejně výkonná v porovnání s Arctic Cooling MX-2, avšak ta se prodává za cenu o něco nižší a dostanete jí o 1 gram více. To tedy mluví ve prospěch MX-2.

A pak je zde OCZ XTC Cooler, jenž dokáže zcela jistě srazit teplotu paměťových modulů, avšak reálný přínos co se týče lepšího přetaktování a zvýšení výkonu je diskutabilní. Přímými nevýhodami zde jsou jednak možnost kolize s ostatními komponentami (grafická karta, chladič CPU) a také zvýšení hluku, které by nemuselo být takové, kdyby byl zvolen praktičtější tvar krytu. Takto osobně vidím XTC Cooler jako doplněk, jehož smysl je spíše v efektnosti než v efektivitě.

Ceny včetně DPH:
  • OCZ Freeze - 100,- Kč
  • OCZ XTC Cooler - 310,- Kč

Za zapůjčení OCZ Freeze a XTC Cooler děkujeme společnosti OCZ Technology



Za poskytnutí pasty Arctic Cooling MX-2 děkujeme společnosti Arctic Cooling

Za poskytnutí chladiče Noctua NH-U12P děkujeme společnosti Noctua
---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

The conclusion may be divided into two parts. First, the cooling compound OCZ Freeze proved to be as efficient as Arctic Cooling MX-2, which is certainly a great result, but MX-2 is a bit cheaper and there is more of it in the syringe (+1 g). Therefore, MX-2 is more of a bargain.

And next, OCZ XTC cooler is well capable of decreasing the temperature of your memory modules; however, the question is whether it will contribute to better overclocking and higher performance. The real disadvantages are possible collision with other components (graphics card, CPU cooler) and also increased noise that wouldn' be so bad if the manufactured had chosen more practical shape of the cover. Personally, I see XTC Cooler as a piece of accessory more suitable for case tuning than for performance tuning.
reklama