reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ RD400: M.2, NVMe a především výkon

6.6.2016, Jan Vítek, recenze
OCZ RD400: M.2, NVMe a především výkon
V poslední době jsme si z nabídky firmy Toshiba zkoušeli slabší zástupce SSD, a to řady OCZ Trion vybavené pomalými paměťmi TLC. Nyní nastane obrat, neboť na řadě je 512GB model OCZ RD400, který kombinuje vysoký výkon s rozhraním M.2 a podporou NVMe.
reklama
V dnešní recenzi zase vynecháme testy provedené po 90% naplnění SSD daty, a to kvůli tomu, že rozdíly mezi takto použitým diskem a čerstvým nezaplněným modelem nebyly veskrze žádné. Nic převratného nepřinesly ani snahy zjistit, jak je to s NVMe a dodávanými ovladači. OCZ doporučuje pochopitelně ty své, ale i když je nepoužijeme, neukáže se žádná prokazatelně důvodná změna ve výkonu. Přirozeně doporučujeme využít firemní ovladače a samozřejmě také aktualizovat BIOS v případě, že ten aktuální ještě nezahrnuje podporu rozhraní NVMe



- vlevo bez NVMe ovladače a vpravo s ním -

NVMe má mimo jiné zajistit, aby SSD mohlo využít svou výhodu v lepší paralelní práci s více soubory najednou, což se pochopitelně hodí především v případě malých souborů. ATTO ukázalo, a Crystal Disk Mark to potvrzuje, že s ovladačem od OCZ lze dosáhnout vyšších hodnot IOPS. Stačí porovnat výše uvedené výsledky, které jsou při práci s velkými soubory srovnatelné, ale když se podíváme třeba na 4kB soubory, bez ovladače je to nějakých 413k a 379k při čtení a zápisu a s ovladačem už 555k a 521k, což je nezanedbatelný nárůst. V případě aplikačních testů se žádný rozdíl neukázal, ale i tak se dá říci, že zapnutím NVMe rozhodně nic nezkazíme, spíše naopak.


HD Tune


Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom naše SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat na to, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Nejdříve se podíváme na čtení a pak na zápis.



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Když se podíváme pro porovnání na výsledky Intel SSD 750, tak je hned zřejmé, že RD400 podezřele moc kolísá, zatímco Intel vykazuje stabilní rychlosti čtení i zápisu. A navíc, při čtení a při zápisu se výkon ani zdaleka nepřiblížil tomu, co má RD400 v sekvenčních operacích předvádět, však má dosáhnout rychlosti čtení přes 2500 MB/s a zde byla přinejlepším mírně překročena hranice 1250 MB/s a ani při zápisu to není žádná sláva. HD Tach to jen potvrzuje včetně pomalejšího nástupu, ovšem je otázka, jak moc máme takovéto testy brát v potaz a kde je vůbec problém, když v jiných testech provádějících sekvenční operace se žádné problémy neukázaly.


reklama