reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ RevoDrive 3 X2: rychlé SSD pro PCIe

7.10.2011, Jan Vítek, recenze
OCZ RevoDrive 3 X2: rychlé SSD pro PCIe
Dnes si vyzkoušíme něco skutečně zajímavého, a sice RevoDrive 3 X2 od společnosti OCZ Technology. Jde o SSD v podobě karty pro rozhraní PCI Express, které slibuje velmi vysoký výkon s datovou propustností až 1500 MB/s!

Instalace a provoz OS Windows 7


Pokud chcete na OCZ RevoDrive 3 X2 instalovat operační systém Windows 7, nejdříve bude třeba si ze stránek výrobce stáhnout příslušné ovladače a ty umístit třeba na USB flash disk. Následně už můžete vložit disk s instalací systému, tu spustit a pak, až nás instalátor vyzve k určení místa instalace, mu zadáme cestu k ovladačům uloženým na flash disku.

Pak už můžeme pokračovat stejně jako při kterékoliv jiné instalaci a následně se pokochat tím, jak rychle náš operační systém bootuje. To je ovšem trošku zkaleno tím, že ještě před bootem je nutné toto SSD inicializovat, což trvá asi deset sekund a při samotném startu se také čeká na to, až Windows odehrají svou animaci s barevným okýnkem. Přitom se samotné SSD ani moc nenadře a jen občas si poblikne.

V samotném systému je start a provoz aplikaci o poznání svižnější, ovšem nemůžeme také očekávat, že se vše odehraje během okamžiku. Takové hře S.T.A.L.K.E.R. stále trvá nahrávání úrovně přes 10 sekund, ovšem benchmarky od Futuremarku startují cca během 4 sekund, což je velmi rychlé. Ve výsledku je tedy toto SSD na místě systémového disku velmi svižné, ovšem vysoká datová propustnost není vše - záleží na řadě dalších faktorů, jako je výkon ostatních komponent a jejich odezva nebo třeba síťové operace.

Co se týče kopírování v rámci tohoto SSD, tedy mezi dvěma vytvořenými oddíly, pak se můžeme připravit na přenosové rychlosti kolem 300 MB/s při práci s velkými soubory a asi 250 MB/s při kopírování velkého množství malých souborů.


Závěrečné hodnocení


Společnost OCZ Technology se díky rozhraní PCI Express mohla u svých RevoDrive 3 X2 vymanit ze sevření propustnosti rozhraní Serial ATA 6 Gbps, k čemuž využila také architekturu VCA 2.0 (Virtualized Controller Architecture) a čipy OCZ SuperScale tvořící inteligentní most mezi rozhraním PCI Express a kontrolery SandForce.





My jsme si vyzkoušeli 480GB model RevoDrive 3 X2 slibující přenosové rychlosti až 1500 MB/s při čtení a 1250 MB/s při zápisu. Těch jsme skutečně dosáhli, ovšem pouze v testu ATTO Disk Benchmark pracujícím se snadno komprimovatelnými daty, což je ale mezi dnešními SSD obvyklé. Jiné testy již ukazují daleko nižší hodnoty, které by se ale měly více blížit reálnému využití.

V aplikačních testech jsme obecně dosáhli výborných výsledků. Pouze v h2benchw byly jen o málo lepší než u nejlepších dnešních SSD pro SATA 6 Gbps, zatímco např. PCMark Vantage ukázal daleko lepší hodnoty, které znatelně převyšují i ty nejlepší současné SSD pro SATA 6 Gbps (v jednom z testů byla i překročena maximální rychlost SATA 6 Gbps). Tento produkt je koncipován pro vysokou zátěž v podobě množství současně běžících procesů se čtením a zápisem velkého objemu dat, kdy se teprve naplno projeví výhody tohoto řešení oproti klasickým SSD (to by měl koncepcí testů ilustrovat i zmíněný náskok v PCMark Vantage).

OCZ RevoDrive 3 X2 tak je zcela jistě velmi slušným produktem schopným poskytnout lepší výkon než dnešní běžná SSD. Na druhou stranu je ale jeho cena za 1 GB cca dvojnásobná, takže nejde o žádné levné řešení. Ovšem tak to u hi-endu prostě je.


Vysoký výkon
Cena
Kapacita až 960 GB
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 40 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu OCZ Revodrive 3 480GB, RVD3-FHPX4-480G poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení SSD RevoDrive 3 X2 děkujeme OCZ




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Thanks to the PCI Express interface OCZ Technology managed to free their SSDs RevoDrive 3 X2 from the clutches of Serial ATA 6 Gbps throughput and for this purpose they used also the Virtualized Controller Architecture 2.0 and OCZ SuperScale chips which create an intelligent bridge for PCI Express interface and SandForce controllers.

We had the opportunity to examine OCZ RevoDrive 3 X2 SSD with 480 GB of capacity that promises transfer speeds of 1500 MB/s (reading) and 1250 MB/s (writing). These speeds were indeed confirmed, but just in ATTO Disk Benchmark that uses easily compressible data. That is quite common among todays solid state drives. Other tests reported significantly lower transfer speed and perhaps these are more closer to the real world.

In our application tests RevoDrive 3 X2 SSD by itself showed great performance. Only in h2benchw it was only slightly higher in comparison with the best modern SSDs with SATA 6 Gbps interface. On the other hand, the outcome of PCMark Vantage was much more pleasing and about 25 % better than the SSD that came in second. This product is designed for high load with a lot of simultaneous processes with reading and writing large volume of data to show its true benefits against standard SSD.

RevoDrive 3 X2 is without any doubt a very good product that offers better performance than traditional SSDs. Still, for 1 GB of space on RevoDrive 3 X2 one will pay more than double in comparison with SATA SSDs, but that is quite normal in high-end range.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama