reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé

10.7.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé
Dnes si vyzkoušíme zbrusu nové SSD Trion nesoucí značku OCZ Storage Solutions, které by ale mělo spíše nést značku Toshiby. Je totiž vybaveno nejen jejími novými paměťmi A19 TLC, ale také jejím vlastním kontrolerem.

Testovací sestava a metodika


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného.

SSD jsme nainstalovali na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z87X-UD5H
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung Spinpoint F3 - 1 TB
  • OS Windows 8.1 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, což u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích.

U předchozích SSD jsme se zaměřovali i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. Bohužel, jak se brzy dozvíme, z výpisu kondice SSD Trion 100 nelze zjistit, kolik dat bylo do buněk celkově zapsáno, což by ale nebylo těžké udělat od oka. Nicméně jsem si ověřil, že v takovém případě podobné zahoření s výkonem ani jednoho SSD neudělá nic, ale budeme tu mít náhradu, která bude dle mého názoru zajímavější. Mezi poslední provedené testy totiž bude patřit ověření výkonu téměř zaplněných SSD a také prosté testy zápisu, které by jinde byly asi nezajímavé, ale ne tak v případě modelů Trion.

Jako obvykle jsem se chtěl nejdříve podívat na statistiky Crystal Disk Info, z nichž (tedy konkrétně z údajů systému S.M.A.R.T.) bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification nebo alespoň o celkovém objemu již zapsaných dat (Total Host Writes nebo Total NAND Writes). Ovšem tato utilita nám ukáže jen několik hodnot, z nichž většina ani není popsaná a žádná nevypadá na to, že by nesla informaci o objemu zapsaných či přečtených dat.



Na řadu tak přišla firemní utilita OCZ SSD Guru, jejíž novou verzi kompatibilní s Triony nám výrobce zaslal. Jenomže i její výpis ze S.M.A.R.T. je poměrně chudý, což už vzhledem k předchozí zkušenosti s CrystalDiskInfo nebylo ani moc překvapivé. Máme tu ale hodnotu Erase Count, která by se měla vztahovat k tomu, kolikrát musely být buňky v SSD přepsány, tedy nejspíše celkově v průměru. Z tohoto nejspíše pak SSD Guru určí i kondici SSD (Lifetime Remaining), kterou ukáže v záložce SSD Details. Odečítat bude od 100% kondice až k nule.



- klikněte pro zvětšení -

Na přímý dotaz na to, zda se dají hodnoty celkově přečtených či zapsaných dat vůbec nějak zjistit, zástupce OCZ Storage Solutions odpověděl, že to možné není. Toto SSD je prý zaměřeno na "začátečníky", kteří prostě potřebují levné SSD a nechtějí se zatěžovat sledováním různých podrobných údajů.

reklama