reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé

10.7.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé
Dnes si vyzkoušíme zbrusu nové SSD Trion nesoucí značku OCZ Storage Solutions, které by ale mělo spíše nést značku Toshiby. Je totiž vybaveno nejen jejími novými paměťmi A19 TLC, ale také jejím vlastním kontrolerem.

Závěrečné hodnocení


Společnost OCZ Storage Solutions si připravila svá dosud nejlevnější SSD, která dostala označení Trion 100. Jsou totiž jako vůbec první vybavena paměťmi Toshiba A19 TLC, které dokáží do jedné buňky uložit 3 bity. Od Toshiby je také kontroler TC58, takže hardware je celý od Toshiby a OCZ přispělo svými zkušenostmi a odladěním těchto SSD. Zmínit také můžeme, že tu poprvé mezi modely od OCZ máme podporu DevSleep pro lepší šetření energií a pak nechybí tříletá záruka ShieldPlus, která nám umožní vadné SSD bezplatně vyměnit přímo u výrobce.



Díky pamětem TLC jsou SSD Trion 100 jedny z nejlevnějších dnes dostupných SSD, jejichž ceny atakují i letité Kingston SSDNow V300. Paměti TLC jsou ale také brzdou, která dokáže některé operace velice zpomalit, a to především sekvenční zápis dat. OCZ zde totiž využívá SLC cache, která má poměrně malou kapacitu (cca 1 GB u 120GB modelu a dvojnásobek u 240GB modelu). Pokud zapisujeme do této paměti, pak jsou Trion opravdu schopné dosáhnout rychlosti uvedené ve specifikacích, ale jakmile se cache naplní, zápis klesne na 100 - 70 MB/s, což je na úrovni mobilního pevného disku. Použití takové cache také přináší větší režii, neboť dočasná rychlá paměť se musí vyprázdnit, čili se data z ní zapisují celkově dvakrát.

Společnost OCZ ale tato SSD předurčila zákazníkům, kteří nejsou příliš nároční a hledí si především ceny. V řadě případů tak nebude pomalý zápis do TLC buněk a malá SLC cache vadit a mezi tyto případy bude patřit použití Trionu jako systémového disku, kde je důležité především rychlé čtení, a to tato SSD zvládají dobře. Pokročilý a náročnější uživatel se ale asi raději poohlédne jinde, však možnost rychlého zápisu většího množství dat se kolikrát hodí.
 
English translation of the conclusion
OCZ Storage Solutions released their so far cheapest SSDs that are already on the market under the Trion 100 brand. That is and apt name, since they as the first OCZ models ever use Toshiba's A19 TLC NAND Flash memory which is able to store three bits in one cell. Toshiba also provided the necessary controller that comes in under the name TC58, so we can say that the whole hardware is by Toshiba and OCZ contributed with their validation and testing processes. I also have to mention, that this drive as OCZ's first one supports DevSleep and OCZ also provide their three year ShieldPlus warranty that allows us to change a faulty SSD with no hassle directly at the manufacturer.

Thanks to the TLC memory are these SSDs one of the cheapest on the market attacking even the price of the old Kingston SSDNow V300. However, TLC memory is also their holdout that is able to slow down certain operations very significantly. OCZ uses and SLC cache with relatively small capacity, about 1 GB in 120GB model and twice as much in 240GB model. This cache is pretty fast and allows the Trions to reach writing speeds mentioned in their specs, but when the drive fills it up, it has to begin writing directly into the TLC cells which means throughput of only about 100 - 70 MB/s. That is at the same level with mobile hard drives. Using such a cache also brings higher write amplification, because the drive always tries to empty it to be ready, so in effect it writes the data twice.

Still, Trion 100 are in the OCZ hierarchy marked as value SSDs even below the entry level ARC 100, so the target group are beginners who will appreciate low price, definitely not power users. Beginners using the drive as a system disk may not even notice the low TLC writing speed, because system disks are more about reading speed and Trions are pretty fast at reading. Power users seeking a fast SSD with stable performance should look elsewhere.
 
 

Plusy


+ Nízká cena
+ Záruka ShieldPlus a DevSleep
+ Slušný výkon v aplikačních testech a při čtení


Minusy


- Po naplnění SLC cache pomalý zápis
- Nízký aplikační výkon zaplněného SSD
- Málo informativní údaje S.M.A.R.T.
 
 
Za zapůjčení 120GB a 240GB Trion 100 děkujeme OCZ.

 
 
Cena s DPH v době testování: 1530 Kč (120GB), 2500 Kč (240 GB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte SSD OCZ Trion?
V anketě šlo hlasovat od 10.7.2015 do 20.7.2016. Počet hlasujících: 14
Výborná14 %
Průměrná21 %
Špatná64 %
reklama