reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.

700 TB: téměř 100 let provozu


Nakonec jsme se dopracovali až k hranici, na které S.M.A.R.T. začal ukazovat nula procent celkové životnosti tohoto SSD, což by mělo znamenat, že buňky už vyčerpaly svůj udávaný počet mazacích a zapisovacích cyklů. Zápis (Total Host Writes) přitom činí více než 711.000 GiB, tedy téměř 700 TiB a Total NAND Writes je po zdvojnásobení ještě vyšší, a to 721.000 GiB, což už je více než 700 TiB (pokud máme být při přepočtech jednotek přesní). Pokud by tedy mělo takové SSD pracovat jako systémový disk v běžném počítači, který na něj denně zapíše 20 GB dat, muselo by být každý den v provozu už téměř 100 let. Ovšem naše SSD je stále funkční a nijak mu ona nula v kolonce Remaining Life nevadí a jiné údaje S.M.A.R.T. týkající se jeho kondice se nijak nezměnily.



Hodnotu Total NAND Writes je třeba zdvojnásobit, aby odpovídala realitě (viz testovací metodika)

Nyní je ovšem pravý čas na to, abychom vyzkoušeli, jak dobře je toto SSD schopno uložená data udržet ve svých buňkách. Hrozí totiž, že ty nebudou schopny udržet svůj náboj, čímž by ztratily i uloženou informaci. Takový problém se může objevit především tehdy, kdy SSD zůstane nějakou dobu zcela vypnuté, čili bez přísunu energie, což si můžeme snadno nasimulovat. Nutno dodat, že právě s tímto mají stále problémy modely Samsung SSD 840 EVO. Obsah některých jejich buněk se musí kontroler pokusit přečíst několikrát, aby byl úspěšný, což značně degradovalo výkon. Samsung přispěchal s řešením, které ale spočívá v oživování buněk tím, že jsou přepsány stejným obsahem. Užírá tím počet mazacích a zapisovacích cyklů, ale to by u tohoto spotřebitelského modelu nemělo tolik vadit, neboť životnost by i tak měla přesáhnout potřeby jejich majitelů.

Následovat tedy bude to, že naše SSD zaplníme daty, vytvoříme kontrolní CRC soubor, který poté ověří jejich integritu a SSD dáme na 20 dní odležet. Poté ho opět zapneme a ověříme, zda data v jeho buňkách přežila ve zdraví a bez poškození. Pak budeme pokračovat s mučením, přičemž další hranice bude už na úrovni jednoho petabajtu, čili 1024 terabajtů (či pebibajtu a tebibajtů, jak chcete).

Nyní pustíme na zaplněné SSD benchmark HD Tach, který testuje rychlost čtení, což byl právě problém, který se týkal zmíněného Samsungu. Uvidíme tak, zda se rychlost čtení uložených dat po 20 dnech nějak nezměnila.



Co se týče výkonnostních testů, výsledky se stále nijak výrazně nezměnily, a tak se nyní spokojíme pouze s HD Tachem. Ten ukazuje poměrně nízkou hodnotu čtení mezi 250 a 300 MB/s, přičemž dle jiných testů je Vector i v plné kondici na úrovni 300 MB/s.

reklama