reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.

1 petabajt: 143 let provozu


S.M.A.R.T. už dávno ukazuje nulovou zbývající životnost našeho SSD Vector 150, a to už od hranice cca 700 TB. Nyní jsme se ale už dopracovali na hranici jednoho petabajtu, což znamená, že jsme celé SSD přepsali už 4400x. Ono přitom stále drží a zapisuje data a pokud by mělo fungovat jako náš pomyslný systémový disk a zapisovalo denně 20 GB dat, bylo by v provozu už cca 143 let, a to každý den. Čili i kdyby bylo SSD daleko vytíženější a zapsali jsme na něj třeba 100 GB dat denně, i tak by nám vydrželo kolem 28 či 29 let, tedy za předpokladu, že by po zapsání 1 PB umřelo, ale ono ještě neumřelo.



Hodnotu Total NAND Writes je třeba zdvojnásobit, aby odpovídala realitě (viz testovací metodika)

Podívejme se tedy na výpis ze S.M.A.R.T. Total Host Writes ukázal 1.001.823 GB, což je tedy necelý PB (či PiB, přesněji). Jenže my vycházíme z hodnoty Total NAND Writes, která má odpovídat skutečnému objemu zapsaných dat, a ta po zdvojnásobení ukazuje 1.056.460 GB, což je 1031 TB, a tedy něco málo přes 1 PB. Stačilo nám na to 1298 hodin provozu, takže SSD v tomto akcelerovaném testu výdrže běželo již 54 dní čistého času. Předtím si mohlo na 14 dní odpočinou, aby se ukázalo, zda i s nulovou udávanou životností dokáže bez napájení udržet svá data, ovšem nyní už budeme jen sledovat, za jak dlouho se počet mazacích a zapisovacích cyklů buněk skutečně vyčerpá a SSD umře. To může nastat už kdykoliv, ale také může náš Vector 150 vydržet ještě stovky terabajtů zápisu.

Co se týče výkonnostních testů, jde už o ohranou písničku. Naměřené hodnoty jsou stále srovnatelné s tím, co jsme zjistili u SSD v plné kondici, takže nemá smysl se jimi dále zatěžovat. SSD samozřejmě stále průběžně testuji, a tak kdyby se v tomto ohledu něco změnilo, bude to jistě zmíněno v některé z příštích kapitol.

V původní testovací metodice jsme si jako konečnou hranici vytyčili právě petabajt, protože bylo pravděpodobné, že jej Vector 150 pokoří. A vzhledem k tomu, že v předchozím případě to byla hranice 700 TB, tak se příště ozveme tehdy, až SSD dosáhne hranice 1300 TB. Nebo selže, něco z toho.

reklama