reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.

20 TB: 1000 dní provozu


Zápis 20 TB už nějakou dobu trvá, ovšem tato fáze byla zpomalena především kvůli tomu, že jsme zkoumali, z jakého důvodu je hodnota Total NAND Writes pouze poloviční než Total Host Writes, ačkoliv by tomu mělo být spíše naopak. Jde o tzv. Write Amplification, která popisuje vztah mezi Host Writes (požadavky systému na zápis dat) a NAND Writes (opravdu fyzicky zapsaná data do paměťových buněk). SSD si totiž data interně neustále přerovnává a přesunuje mezi buňkami, čili je logické očekávat, že hodnota NAND Writes bude vyšší, neboť představuje i nutnou režii. I když ale vynásobíme NAND Writes dvěma,



Hodnotu Total NAND Writes je třeba zdvojnásobit, aby odpovídala realitě (viz testovací metodika)

Čili dostali jsme se na cca 20 TB, přičemž S.M.A.R.T. ukazuje 95% kondici disku. Z toho vyplývá, že je nastaven tak, aby jedno procento znamenalo cca 4 TB zapsaných dat, tudíž disk by měl vydržet alespoň 400 TB. Zajímavé je, že specifikace OCZ udávají, že Vector 150 má vydržet alespoň 90 TB, což tedy vypadá na velmi podhodnocenou výdrž i v porovnání se S.M.A.R.T. My ale doufáme, že toto SSD vydrží daleko více.



Podívejme se ještě na vývoj hodnoty Host Writes vs. NAND Writes. Ty si již po úpravě hodnoty Total NAND Writes v podstatě odpovídají a je velmi zajímavé, jak nízká je úroveň Write Amplification. Zdá se tedy, že SSD zatím využívá své buňky velmi efektivně, ale Write Amplification není pevná konstanta a časem se může velmi změnit. I nadále tedy budeme tento vztah mezi Host Writes a NAND Writes sledovat.

A nyní už k výkonu. ATTO Disk Benchmark stále ukazuje stejné maximální hodnoty, ale něco se nám začlo dít s výsledky sledujícími rychlost práce s malými soubory, a to do 4 kB. V jejich případě ATTO ukazuje daleko vyšší hodnoty než dříve, ale tento test není zrovna přesný a hodí se spíše pro určení opravdu maximálních hodnot zápisu a čtení.

Dle Crystalu jsme se dočkali mírného snížení výkonu zvláště při práci s malými soubory s frontou, což bylo potvrzeno opakovanými testy a výrazně pomalejší zápis 4kB bloků dat s frontou ukazuje Anvil.






reklama