reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vertex 3: SATA 6 Gbps v akci

29.7.2011, Jan Vítek, recenze
OCZ Vertex 3: SATA 6 Gbps v akci
Od společnosti OCZ jsme získali na otestování zástupce nové generace SSD, který je vybaven rozhraním SATA 6 Gbps a také novým kontrolerem od firmy SandForce. Slibuje tak velmi slušný výkon, na který se dnes podíváme.

Intel X25-M - 160 GB


Nově testované SSD od Intelu bylo X25-M ve 160GB provedení s označením SA2MH160G2C1. Jde o starší generaci založenou na kontroleru Intel PC29AS21BA0 a 34nm pamětech NAND Flash s buňkami MLC. Ty jsou u moderních SSD nahrazovány již za 25nm paměti, i když zpočátku některé firmy (jako třeba Mushkin) k nim nechovaly velkou důvěru.



Důvodem je především to, že 25nm NAND Flash se potýkají s nižším počtem možných mazacích a zapisovacích cyklů, což klade větší nároky na tzv. wear leveling, čili techniky zajišťující rovnoměrné využití všech buněk, aby se co nejvíce oddálilo jejich konečné opotřebení a selhání. K tomu také nová SSD začala vyhrazovat větší část kapacity pro režii, tedy jako záloha pro nahrazení již zničených buněk.

To vše se může ještě více podepsat na velkém problému SSD - interní fragmentaci, která po nějaké době používání způsobuje pokles výkonu. Proti jeho postupné degradaci lze využít příkaz TRIM, pro jehož aktivaci u SSD Intel slouží utilita Solid-State Drive Toolbox.



SSD přišlo v klasickém balení - prosté lepenkové krabičce, kde se skrývalo samotné SSD s příslušenstvím. Jeho 2,5" tělo bylo vyrobeno především z kovu, který byl navýšen na obvyklou tloušťku 2,5" pevných disků pomocí plastového rámečku, který můžeme eventuelně sejmout.



Na jeho horní části je samolepka s certifikáty a označeními a na opačné straně můžeme vidět pouze další montážní závity a samozřejmě i SATA konektory - napájecí a datový.



Ono zmíněné příslušenství je zde pouze v podobě nezajímavé instalační příručky a samolepky Speed Demon. V našem testu ale bude rychlým démonem asi jiné SSD.




OCZ Vertex 2 - 120 GB


S modelovým označením OCZSSD2-2VTXE120G dorazil Vertex 2 s kapacitou 120 GB. Jde také o starší generaci vybavenou rozhraním SATA 3 Gbps a kontrolerem řady SandForce SF-1200. Díky tomu dosahuje přenosových rychlostí "pouze" do 280 MB/s při čtení, přičemž zápis není dle specifikací o moc pomalejší. Moderní SSD mají ve specifikacích i vyšší hodnoty IOPS, takže nejde pouze o výkon při sekvenčním čtení a zápisu.



SSD bylo dodáno v klasické černo-šedé krabičce a samotné je zpracováno podobně. Má plastovo-kovové tělo s černo-stříbrnou samolepkou na vrchu, která nám toho moc neřekne.



Ale na spodu je modelové označení OCZSSD2-2VTXE120G, které jednoznačně určí, že toto SSD patří do rodiny OCZ Vertex 2 Extended založené na kontroleru SandForce SF-1222TA3-SBH.



Příslušenství je stejné jako u Vertex 3, a tak si jeho fotografii zatím neukážeme a necháme si ji na konec této kapitoly.




OCZ Vertex 3 - 240 GB


A nyní již k důvodu dnešního testu - SSD OCZ Vertex 3. Ten je založený na rozhraní SATA 6 Gbps stejně jako Intel SSD 510, k tomu využívá kontroler SandForce SF-2281, 25nm paměti NAND Flash s buňkami MLC a oproti starší generaci Vertex 2 má dosahovat o 20 % vyššího výkonu v IOPS a o 40 % vyšších sekvenčních datových přenosů. Výrobce na něj poskytuje 3 roky záruky a udává, že vydrží 2 miliony hodin (MTBF). Kromě Vertex 3 si můžeme pořídit i model Vertex 3 Pro, který je vybaven lepším kontrolerem SandForce SF-2582, díky němuž dosahuje namísto 60000 IOPS hodnoty až 70000.



Společně s SSD nám OCZ Technology dodalo i instrukce pro testování, jež mimo jiné hovoří o tom, abychom pro testy využili platformu Intel s procesory Sandy Bridge, což bylo splněno, a také abychom vypnuli všechny nepotřebné aplikace běžící v pozadí včetně Windows Sidebar a funkcí System Restore, automatických aktualizací, apod. Před každou sadou testů bychom měli také využít utilitu HDDERASE a navíc ji kvůli možným problémům s řadičem SATA 6 Gbps využít s SSD zapojeným na desce se southbridgem ICH10 či jiným s legacy IDE.

To ale neodpovídá reálnému prostředí pro provoz, takže budeme Vertex 3 testovat ve stejném prostředí jako všechny ostatní. Pouze jsme si ověřili, že SSD je vybaveno nejnovějším firmwarem verze 2.09.



Firma OCZ Technology se také vyjádřila v tom smyslu, že nechce být zařazena mezi jiné firmy, které využívají referenční designy SSD. Je to firma vyvíjející elektroniku a firmware, i když pochopitelně kupuje samotné paměťové čipy a kontrolery. Že OCZ není jen tak běžným výrobcem musí ostatně napadnout každého, kdo se podívá na aktuální portfolio, kde figurují nejen běžné spotřebitelské modely s rozhraním SATA, ale také podnikové verze pro SAS či PCI Express. Díky tomu OCZ nemuselo jako jiní výrobci svolávat zpět své produkty, které měly problémy s hardwarem i firmwarem, neboť prý problémy byly napraveny již předtím.



Samotné SSD Vertex 3 a jeho obal či provedení se v podstatě neliší od Vertex 2. Pořád jde o kovovo-plastové tělo s podobnými štítky, ochrannou pečetí a označením VTX3-25SAT3-240G.



Co se týče příslušenství, tak společně s Vertexem dostaneme jednoduchý hliníkový adaptér pro montáž do 3,5" pozice včetně šroubků, k tomu informace o instalaci a záruce a taky samolepku.


reklama