reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opteron 144 - nový král mainstreamu

5.9.2005, Eagle , recenze
Opteron 144 - nový král mainstreamu
Je to něco málo přes měsíc, kdy AMD uvedlo serverový procesor Opteron nově do socketu 939. Ten vzbudil velký rozruch zejména z toho důvodu, že podle oficiálního ceníku je levnější než Athlon 64 a navíc nabízí 1MB L2 cache namísto u Athlonů 64 obvyklých 512kB. Novinka dorazila i ke mně, a tak vám nabízím světově první recenzi Opteronu pro socket 939.




V oblíbeném programu LAME sloužícímu ke kompresi MP3 souborů se velká cache prakticky neprojevuje a záleží zde výhradně na síle jádra dané frekvencí.



Bezztrátová komprese zvuku Monkey's Audio je na tom úplně stejně - opět roli hraje frekvence.



Nová verze WinRARu má již hodnotu 3.50. Testuje se, za jak dlouho se zkomprimuje vzorový adresář plný souborů různých formátů. Cache je zde hodně cítit - rozdíl činí skoro 7 procent. S vyšší frekvencí dále vliv větší cache roste. Komprese souborů je tak velmi intenzivní prací s velkým blokem dat.



Minulý rok jsem začal testovat také přehrávání videa ve formátu HDTV. Tento je typicky v rozlišení 720p (tedy 1280 x 720 pixelů, což je 0.9 MPixelů) a 1080p (1920 x 1080 pixelů, tedy 2.1 MPixelů), i když v přípravě je i rozlišení 1225p (2177 x 1225 pixelů, tedy 2.7 MPixelů). Pro komerční nasazení se počítá se 720p a 1080p, přičemž první z těchto dvou je již dnes dostupný na některých DVD (plné nasazení je limitováno omezenou kapacitou DVD médií, pro plné rozlišení bude zapotřebí kolem 10GB). Kvalita takového videa je proti standardnímu formátu MPEG2 známého z DVD úchvatná. Vyžaduje ale také dost rychlý počítač.

Test probíhá s videem v rozlišení 1080p komprimovaném kodekem Windows Media Video 9 (kompresí i náročností porovnatelný s MPEG4). Před rokem grafická karta Radeon 9800 Pro nebyla schopná ustát některé scény tohoto videa bez vypadnutých snímků, a tak bylo pro bezchybné potřeba použít procesor Athlon 64 FX53 (dnešní 4000+). Dnešní GeForce 6600 GT má již lepší akceleraci, a tak se nároky dostatečně snížily na to, aby přehrávání zvládnul i Athlon 64 3000+. Test tedy probíhá tak, že je spuštěno přehrávání videa a na pozadí se komprimuje WinRARem s nízkou prioritou. Vítězí ten procesor, který kompresi dokončí nejdříve, přičemž nesmí dojít k výpadku žádných snímků při přehrávání (to zajistí ona nízká priorita).

Poznámka: Testovací video v 1080p má cca. dvoj až trojnásobnou náročnost než filmy v 720p distribuované na DVD.

Vliv cache v při této multitaskingové kombinaci je opět cítit, tentokrát ale méně - přehrávání videa si při nižších frekvencích řekne o pěknou porci výkonu, takže celá operace trvá dvaapůlkrát déle než u samostatného WinRARu. Vyšší frekvence ovšem opět favorizují Opteron s velkou cache, jehož náskok proti Athlonu 64 je nezanedbatelný.




XviD je dnes nejpopulárnějším kodekem formátu MPEG4. V nastávající době HDTV patrně jeho význam bude klesat, obzvláště s příchodem MPEG4 AVC (H.264), přesto ale dnes je to formát ideální pro zálohování DVD filmů. Při této činnosti je nejdříve potřeba dekódovat MPEG2 na nekomprimovaný formát - to, pokud to má být provedeno přesně dle normy (jinak vznikají poruchy v obraze), ale zabírá hodně výkonu. Větší cache v tomto testu není příliš cítit, rozhoduje prakticky jen a pouze frekvence, která zde rozhoduje o rychlosti SSE2 optimalizované dekomprese. Přetaktováním o 1 GHz výkon Opteronu škáluje téměř lineárně s růstem frekvence (zcela lineární růst by byl 22,3 snímků za vteřinu), což značí značnou závislost na rychlosti jádra.
reklama