reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozaki M VA303 - opravdu stylové 2.1 audio

3.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Ozaki M VA303 - opravdu stylové 2.1 audio
Máte LCD monitor a hledáte pro něj designově hezké ozvučení? Reproduktory Ozaki řady VA! jsou určeny právě k tomuto použití a designéři taiwanské společnosti měli opravdu mnoho prostoru pro své tvoření. Výsledkem jsou 2.1 repro s elegantním černo-stříbrným designem, jejichž zvuk patří do vyšší kategorie PC souprav.
Kapitoly článku:
Satelity

Satelity jsou dva, jak už to u 2.1 repro soustav bývá. Oba jsou stejné, resp. Oba mají stejně dlouhé kabely (zmiňovaných 120 cm), takže je jedno, jak je zapojíte. Vzhledem k tomu, že celkově nejsou příliš robustní, je dobré je nechat blízko u sebe, tzn. Buď hned u monitoru nebo tak 150 cm od sebe (záleží také na umístění subwooferu).


Obr. 3 - Takto vypadá satelit od Ozaki VA!
Klikněte pro zvětšení

A nyní konečně narážíme na design, který je jako vystřižený z moderního sci-fi. Satelity jsou 24 cm vysoké a jsou vyrobené ze stříbrného plastu (poměrně bytelný). Na přední straně se nachází jeden 2" středovýškový měnič na vyšší středy a nad ním 1" výškové piezo. Oba měniče jsou zrcadlově vyleštěné a obsahují malou plastovou příčku (jen pro vzhled).


Obr. 4 - Detail obou reproduktorů
Klikněte pro zvětšení

Zajímavé je, že i tyto satelity, které si příliš středů a hlubších tónů nemohou dovolit, obsahují bassreflexový nátrubek (sice malý, ale je tam). Reproduktory jsou samozřejmě magneticky odstíněné, takže není problém je umístit do bezprostřední blízkosti CRT monitoru. Výkon 2" a 1" repro by měl být 8W, resp. 5W, ale to je vzhledem k jejich velikosti nemožné. Skutečné hodnoty budou nejvýše kolem 5W, resp. 2W.

Subwoofer

Basový reproduktor je velmi bytelný. Design je také velice "moderní", subwoofer je potažen černou, nelesknoucí dýhou a obsahuje bílé nápisy Ozaki a VA!. Ze stran je subwoofer ohraničen bloky z broušeného hliníku, na který zároveň reproduktor stojí. Použitý materiál je dřevotříska a na zadní straně nalezneme malý bassreflex. Ovládací prvky neobsahuje subwoofer žádné.


Obr. 5 - Subwoofer zblízka
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně nalezneme výstupy - kromě napevno přidělaných kabelů pro dálkový ovladač a napájení se tam nachází trojice konektorů. Jeden 3,5mm jack slouží jako vstup ze zvukové karty a dva cinche pak zprostředkovávají zvuk do satelitů. Trochu mě překvapilo, že výstup pro levý satelit byl napravo a obráceně, ale to je jen detail.


Obr. 6, 7 - Panel s výstupy a reproduktor subwooferu
Klikněte pro zvětšení

Samotný woofer se nachází na spodní straně a jeho průměr je 4", tedy 10 cm. Není kryt žádnou mřížkou, což je jedině dobře, protože všechno, co by mohlo rezonovat, je nejlepší dát pryč. Reproduktor je konstruován na hloubky a nižší středy. Celá konstrukce subwooferu je vynikající, protože dřevo je dokonale lepené a prakticky nikudy se tam nedá dostat. Odšroubovat lze jen reproduktor a zadní panel s výstupy.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání obsahuje tlačítko Power a dva potenciometry. Ten větší slouží k ovládání hlasitosti a ten menší určuje hladinu basů. Otáčet jde s kolečky až příliš zlehka, ale zato nejsou přehnaně citlivé. Ovladač navíc obsahuje hned dva výstupy na sluchátka, což je jen dobře. Kabel je přiměřeně dlouhý.


Obr. 8 - Dálkové ovládání
Klikněte pro zvětšení
reklama