reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?

5.4.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?
Všichni, kteří se těšili na nástupce populárního komunikátoru Trea 600, nechť zpozorní. Přinášíme vám první část recenze zařízení, o kterém se vedly vášnivé debaty na mnoha diskusních fórech již v době, kdy se teprve začalo prodávat Treo 600. Nový model je vybaven Bluetooth a HiRes displejem, vyplatí se však investice do o dost dražšího zařízení?
Kapitoly článku:
  1. palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?
  2. 2. část
  3. 3. část
  4. Závěr
V recenzi se nebudu příliš zabývat obecnými parametry, odkáži vás na recenzi staršího modelu Treo 600.


Balení


Naše povídání začneme obligátní otázkou, co vše na nás palmOne nachystal. V krabici z tvrdého kartonu najdeme Treo 650, úhledně zabalené příručky, náhlavní soupravu, nabíjecí kabel s redukcemi a USB kabel pro komunikaci s PC. Balení obsahuje též 4 kompaktní disky. Obsah prvních dvou CD je známý, obsahuje Palm Desktop, conduit pro synchronizaci s MS Outlookem, Documents To Go 7 od DataVizu a další aplikace (viz. odkaz výše). Předposlední médium obsahuje lokalizaci a překladový slovník Paragonu, kterému se budeme věnovat v samostatném článku. Na posledním CD najdeme manuál k Treu v elektronické podobě. Na lístečku pod komunikátorem objevíme malý papír, na kterém je v několika krocích vysvětleno, jak měnit redukci u nabíjecího kabelu.





První dotek


Při srovnání palmOne Trea 650 s klasickým mobilním telefonem (pokud se ovšem tato dvě zařízení dají vůbec porovnávat) zjistíte, že Treo dominuje nejen ve funkcích, ale i v hmotnosti. Váha 178 gramů je prostě znát, Treo není žádný kolibřík, což u multifunkčního zařízení nikdo nečeká, ale zpočátku to překvapí.





Materiál, z nějž je Treo vyrobeno, nestudí, jedná se s největší pravděpodobností o tvrzený plast. Komunikátor je vyveden ve velmi decentní a reprezentativní šedé barvě, přičemž okolí ovládacích tlačítek a boční strana je lesklá a stříbrná.


Klávesnice


U klávesnice oceňuji, že si lze při prvním spuštění vybrat, kde budete mít písmeno Z. Narozdíl od funkčních tlačítek, která jsou tvrdá a hladká, je QWERTY klávesnice trochu měkčí, ale tvrdost je dostatečná, o pružnou gumu se v žádném případě nejedná.





Psaní na klávesnici je pro uživatele, který je zvyklý na Graffiti, velká změna. Na psaní jednou rukou potřebujete dlouhé prsty, jinak obtížně dosáhnete na druhou stranu klávesnice. Pokud můžete používat obě ruce, psaní jde rychle, přibližně stejně rychle jako se slovníkem T9 na mobilních telefonech. Uživatelé s většími bříšky prstů si musí dát pozor, aby nestiskli více kláves současně. Psal jsem nehtem, díky čemuž jsme tiskl vždy jen jednu klávesu. Při zadávání znaků, které nemusí být pouze číselné, slouží k psaní číslic klávesa s modrou skvrnou, kterou mačkáte současně s číslicemi. Tato klávesa slouží i k psaní druhých znaků na běžných klávesách a pomocí ní se též vyvolává dialog pro nastavení podsvícení (ukryt pod P). Znaky na klávesnici nemusí odpovídat těm, které napíšete, záleží na nastavení systémového jazyka a lokalizaci. Klávesnice obsahuje ještě další dvě důležité prvky, a to přepínač velikostí písmen, Backspace a Enter.

Ovládací klávesy těsně pod displejem mají mezi sebou velké rozestupy a tak nedochází k přehmatům, to samé platí i pro D-Pad. Ovládání je koncipováno tak, aby se minimalizovala potřeba použít stylus. Nutno podotknout, že vývojáři z PalmSource odvedli dobrou práci, neboť stylus jsem používal výhradně zezačátku, kdy jsem si zvykal na nový způsob ovládání. Po několika chvílích, kdy si člověk zapamatuje vzhled jednotlivých dialogů a ví, že mezi textovým polem a potvrzovacím tlačítkem jsou 4 další prvky a stačí jen 4x rychle stisknout šipku dolů, jsem si na nový způsob ovládání rychle zvykl a stylus zůstal v šachtě. Tlačítka zleva: zeleným sluchátkem vytáčíte čísla, přijímáte hovory a aktivujete vypnutý displej. Domeček slouží pro návrat do launcheru, tlačítko pod ním spouští kalendář. Napravo od D-Padu se nachází tlačítko pro vyvolání menu, spuštění programu Messaging 2.0 a červené sluchátko, kterým zapínáte PDA i telefonní část a ukončujete hovory. Funkci tlačítek Calendar a Msg je možné nastavit v preferencích, pokud spolu s nimi stisknete i modré tlačítko, spustí se VersaMail a Memos (opět lze přenastavit).


Displej


Displej má oproti běžným Palmům s HiRes menší úhlopříčku, díky čemuž si komunikátor mohl zachovat přijatelné rozměry. Na displejích s rozlišením 320 x 320 bodů je text detailně vykreslen, ale displej Trea je ještě o třídu výše. Při maximálním nastavení jasu displej svítí více než u T|T3 a když si položíte obě zařízení vedle sebe, zjistíte, že Treo 650 netrpí jemným žlutým nádechem, který má T3.




Zadní strana obsahuje kryt baterie, záslepku pro konektor externí antény, reproduktor a čočku VGA fotoaparátu s malým zrcadélkem. Schopnostem vestavěného fotoaparátu se budeme věnovat v samostatném článku. Kryt baterie se vyjímá bez obtíží, stačí zatlačit na pojistku a jemně táhnout kryt. Vložení baterie zvládnou i méně zruční uživatelé, není třeba prohlížet manuál, stačí si všimnout jistících zoubků na akumulátoru, které zapadnou do PDA.


Infraport, šuplík na kartu SIM, slot na SD/MMC karty, anténu a tlačítko pro vypnutí/zapnutí vyzvánění se spolu se šachtou stylusu nalézají na vrchní části PDA. Karta SIM se nejdříve vloží do šuplíčku, který je narozdíl od např. Ericssonu T65 vyjmutelný z PDA. K vytažení šuplíku se SIM kartou je nejlepší použít nehet, používáním se nejspíš materiál opotřebuje a šuplík půjde vyjímat snadněji. Šoupátko pro ztišení vyzvánění lze do druhé polohy přesunout jen větší silou, takže by se vám nemělo stávat, že se zapne tichý režim. Stylus Trea 650 vám samovolně nevypadne, neboť v šachtě drží velmi pevně a je třeba vyvinout větší sílu i při zasouvání.




Levé části dominuje kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti (i na nejvyšším stupni je výstup ze sluchátka často přehlušen okolním hlukem) a malé tlačítko pro spuštění RealPlayeru.

Vespod objevíte konektor pro kabel/kolébku, mikrofon a zdířku pro nabíječku.
reklama