reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?

5.4.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?
Všichni, kteří se těšili na nástupce populárního komunikátoru Trea 600, nechť zpozorní. Přinášíme vám první část recenze zařízení, o kterém se vedly vášnivé debaty na mnoha diskusních fórech již v době, kdy se teprve začalo prodávat Treo 600. Nový model je vybaven Bluetooth a HiRes displejem, vyplatí se však investice do o dost dražšího zařízení?
palmOne Treo 650 je bezesporu zajímavé zařízení. Již v době uvedení Trea 600 se spekulovalo o jeho vlastnostech, neboť uživatelům některé funkce (např. HiRes displej a Bluetooth) chyběly.

Designově nemám Treu co vytknout. Některým sice vadí pevná anténa, ale já se často pohybuji v oblastech s nízkou kvalitou signálu a kvalita hovoru je pro mne důležitá. S komunikátorem jsem mohl bez větších problémů telefonovat i na místech, kde se s Nokií 3410 hovor rozpadl a Ericsson T39 přenášel hlas sice s přestávkami, ale hovor nebyl rozpojen. S telefonováním souvisí hlasitost sluchátka, která byla u testovaného kusu nízká a v hlučném prostředí jsem byl nucen používat hands-free. Vzhledem k tomu, že v jiných recenzích není o hlasitosti sluchátka zmínka, pravděpodobně se jedná vlastnost pouze testovaného komunikátoru.

Stylus v šachtě pevně drží, k vytažení je třeba o trochu větší síla než u jiných Palmů, takže není moc pravděpodobné, že tužku ztratíte, pokud ji ovšem někde nezapomenete. SIM karty se vkládají do speciálního šuplíčku, který může způsobit problémy při vytahování. Karty českých operátorů se vyjímaly jednoduše, problémy jsem měl s kartou švýcarského operátora. Je o trochu větší a k vysunutí šuplíku se musí použít značná síla, pokud máte delší nehty, je problém téměř vyřešen.

Velmi kladně hodnotím displej. Podsvícení se reguluje v několika krocích a lze ho úplně vypnout. Na zadní straně manuálu je fólie, kterou nemusíte při zběžném listování příručkou objevit. Je univerzální, takže si ji budete muset podle naznačených čar vystřihnout. Na fólii je teprve vidět, jak má Treo malý displej (vzhledem k ostatním Palmům). Díky úhlopříčce je písmo na displeji jemné a bez ostrých hran, dle mého názoru není třeba používat vyhlazování. palmOne zapomněl na záznamník zvuku, ale již se objevují aplikace, které tento neduh dokáží obejít, např. Sound Record.

K softwarové výbavě nemám zvláštní výhrady, mimo již zmíněné kritiky Blazeru (menu nejde vyvolat, dokud se stránka úplně nenačte). Během používání jsem si postupně oblíbil ovládání a zadávání znaků klávesnicí. Na SMS a kratší e-maily je klávesnice jako stvořená, i uživatel s většími prsty se ji časem naučí ovládat a psát bez překlepů.

Výdrž jako takovou jsem neměřil, ale Treo 650 jsem používal celý týden místo telefonu (pravda, jen odpoledne a v noci) a nabíjel jsem Treo 4x. Každý den jsem vyřídil pár telefonátů a hlavně si s komunikátorem hrál, takže bylo aktivní podsvícení (na nízké úrovni).

Je škoda, že výrobce v komunikátoru použil pouze VGA fotoaparát, megapixel by Treu slušel více. Jako obrazový zápisník VGA stačí, ale na tisk 9x13 fotografií doporučuji alespoň 1 Mpix.

Je palmOne Treo 650 ideální obsah saka manažera? Pokud za manažera považujeme člověka, který často telefonuje, čte e-maily, prohlíží web, potřebuje mít přístup k textům a tabulkám, pak ano. Domnívám se, že s Treem budou spokojeni i náročnější uživatelé a hračičkové, kteří si komunikátor o méně známé funkce vybaví aplikacemi třetích stran.

Treo 650 se i dobře prodává, posuďte samy:
  • palmOne PDA (převažuje Treo 650): 65%
  • Symbian vč. UIQ: 20%
  • PocketPC: 15%

Statistiky poskytla spol. PDA Centrum.

palmOne Treo 650 zapůjčila spol. PDA Centrum. Děkujeme
Cena 17 999,- Kč vč. DPH

reklama