reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (závěr)

12.11.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (závěr)
Nový model společnosti palmOne, Tungsten T5, očekávali všichni příznivci platformy s napětím. Již dlouho před uvedením na trh bylo známo, že se nejedná o čistokrevného nástupce Tungstenu T3, ale díky ochuzené funkční výbavě by se spíše hodil jako pokračovatel PDA Tungsten E. Najdeme se dostatečný počet důvodů pro koupi? Jak obstojí ve srovnání s Tungstenem T3?
palmOne Tungsten T5 rozdělil skupinu Palm OS uživatelů na několik částí - někteří si myslí, že se jedná o skvělé PDA, další Tungsten zatracují a najdou se i tací, kterým je to jedno. Jak už to tak v životě bývá, pravda je někde uprostřed. Z názvu vyplývá, že by se mělo jednat o nástupce Tungstenu T3, není to však docela pravda. Oproti němu chybí vibrační alarm, LED dioda, mnoha uživateli oblíbená vysouvací koncepce, v balení nenalezneme kolébku atd. Nesmíme zapomenout na Wi-Fi, které by dnes u žádného high-end PDA nemělo chybět. Na druhou stranu má Tungsten T5 velmi dobrý displej, prodloužila se doba výdrže (viz níže), značně se zvětšila kapacita paměti přidáním flash "paměťové karty", díky ní ale nemusí správně fungovat všechny aplikace.

Výdrž

Prováděli jsme dva druhy testů, které pokrývají svým zaměřením nejčastější využití kapesního počítače - přehrávali jsme MP3 a používali Palm k běžné práci - čtení knih, občasnému stažení e-mailů atp.

V dodávaném RealOne Playeru jsme nastavili hlasitost na 50%, zasunuli sluchátka, spustili přehrávání a nastavili automatické vypnutí displeje po půlminutové nečinnosti. PDA jsem nechal ležet 4 hodiny bez dozoru a jaké bylo mé překvapení, když jsem po příchodu nejen slyšel hrát PDA, ale kapacita akumulátoru byla stále vyšší než 50%? Nebudu Vás napínat, Palm se vypnul po necelých 9 hodinách přehrávání (8 hod. 45 min), což je oproti Tungstenu T3 velmi dobrý výsledek. Při běžné práci, s podsvícením na nejnižší úrovni a se zapnutým Bluetooth na cca půl hodiny se výdrž vyšplhala na 5 hodin a 10 minut, což je značný nárůst oproti předchůdci.

Nešvarem nového Tungstenu je rychlost. Oproti T3 má sice papírově rychlejší procesor, ale často se stává, že Palm na akci uživatele nereaguje okamžitě. Např. při psaní Graffiti znaků se občas stane, že se napíší dvě písmena současně, protože Palm předchozí znak nestihl zobrazit. Pro mne byla ze začátku problematická odezva při stisku tlačítka, zobrazení vytáčecího dialogu při připojování v Blazeru nastalo až po cca 1,5 vteřině od zvolení nabídky v menu. Mnoho uživatelů tak může nabýt dojmu, že se stylem netrefili přesně na tlačítko a pokoušejí se o akci znovu.

Klady: Výdrž, displej, webový prohlížeč Blazer, velká kapacita paměti

Zápory: Displej klade při psaní velký odpor, chybějící kolébka a Wi-Fi, pomalé reakce


Cena v době psaní recenze: 11 055,- Kč vč. DPH.
Za zapůjčení PDA děkujeme společnosti AH Mobile.
reklama