reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pasta Arctic MX-4: pokoří konkurenci?

6.10.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Pasta Arctic MX-4: pokoří konkurenci?
Dnešním tématem bude test sedmi teplovodivých past od šesti různých výrobců. Setkáme se zde s produkty firem Arctic, Arctic Silver, Gelid Solutions, Primecooler, Noctua a Thermalright. Představí se i nová Arctic MX-4, jež změří své síly nejen se starší verzí.
Společnost Gelid Solutions vznikla asi před dvěma lety, kdy se začalo hovořit o její spřízněnosti s firmou Nanoxia. To ale bylo oficiálně popřeno a firma přežila do dnešních dní, a tak si můžeme vyzkoušet její pastu. Dle produktových stránek jde o v současnosti jediný nabízený model GC-Extreme.



Ten se prodává stejně jako Arctic MX-4 zatavený v plastovém výlisku, na němž se výrobce chlubí doporučeními serverů Fudzilla, techPowerUp! a ATI Forum. A ani nás nepřekvapí, že na zadní straně je zase uvedena tabulka, v níž zase Gelid poráží své soupeře na hlavu, a to rovnou s minimálním rozdílem 3 °C. Od Arctic Silver 5 jej dělí dokonce 7 °C a zde bych řekl, že to už výrobce poněkud přehání.

Gelid GC-Extreme
Viskozita
850 Poise
Tepelná vodivost
8,5 W/(m.K)
Hustota
3,73 g/cm3
Hmotnost
3,5 gramů

V balení dostaneme kromě pasty se specifikacemi velmi podobnými modelu MX-4 také malou plastovou špachtli pro nanášení na povrch čipu či chladiče. Z toho je patrné, že Gelid vyznává jiný způsob nanášení pasty než Arctic, který doporučuje jednoduše doprostřed čipu nanést malé množství pasty a nechat chladič a jeho přítlak, aby práci dokončil. Tím se má zamezit vzniku hluchých míst vyplněných vzduchem a my jsme při testování používali právě tento způsob. Pasty se v každém případě dobře rozprostřely a jejich přebytky se vytlačily mimo.



Dle informací firmy Gelid je její GC-Extreme elektricky nevodivá, nezpůsobuje korozi, není toxická a nevysušuje se.
reklama