reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI-E hitparáda - popis karet 1. část

2.11.2004, Martin Štěpánek, recenze
PCI-E hitparáda - popis karet 1. část
Dnešním článkem začíná další hromadný test grafických karet. Dnes si představíme první zástupce grafických karet se sběrnicí PCI-Express. Následovat budou dva další články, ve kterých najdete popis zbylých karet a vyhodnocení celého testu.
Radeon X300SE (RV370) je nástupcem starého známého Radeonu 9200 (alias RV280). Pro X300 je charakteristická podpora DirectX 9.0. Zajímavostí pak může být, že byť se jedná o typický low-end, je vyráběn 0,11 mikronovým procesem u firmy TSMC. Na trhu jsou dvě verze RV370, jedna se 128-bitovou sběrnicí, u které paměti dosahují propustnosti 6,4GB/s a druhá, levnější, která má 64-bitovou sběrnici. Druhá verze pak dosahuje poloviční propustnosti, čili 3,2GB/s. Bohužel, dnes máme tu čest s onou druhou verzí, jejíž hlavním úkolem je čelit GMA900 (integrované řešení od Intelu).

Ikona Odkaz na databázi
HIS Excalibur Radeon X300SE
Jádro
RV370
Paměti
Elixir 5ns
Frekvence jádra
325MHz
Frekvence pamětí
200MHz (400MHz DDR)
Velikost pamětí
128MB
Šířka paměťové sběrnice
64-bit
Vstupy / výstupy
15-pin VGA, DVI, TV-out
Bundle
3D Album
Games Collection
CD s ovladači a utilitami
Příslušenství
S-Video kabel
Cena s DPH
2490kč


Mezi hlavní výhody Radeonu X300SE bude patřit dvojitý, 400MHz RAMDAC, který zaručuje kvalitní obraz i ve vyšších rozlišeních, stejně jako výstup na dva monitory. Co se týká výkonu ve hrách, 64-bitová sběrnice a nižší takty udělaly své, ale o tom až v testu.


HIS Radeon X300SE - Krabice
Klikněte pro zvětšení

Typická krabice od firmy HIS, i když v případě X300SE bych místo meče použil kačenku, na víc to nebude.


HIS Radeon X300SE - Přední strana karty s chladičem
Klikněte pro zvětšení

Na kartě je osazen pouze pasivní chladič a ani ten není při práci příliš zahříván. To vše díky nízkým taktům a dobré výrobní technologii za použití 0,11 mikronovému procesu. Na kartě jsou celkem 4 paměťové moduly, dva na přední straně a dva na zadní. Proto se nenechte zmást, pokud se setkáte s "dospělou" kartou, která rovněž ponese nápis 64-bit sběrnice. Ale v tom případě budou ony 4 paměťové moduly umístěny na přední straně (většinou).


HIS Radeon X300SE - Konektory
Klikněte pro zvětšení

Ke grafické kartě je možnost připojit dvojici monitorů, jeden přes VGA a DVI. Televizi pak lze připojit přes TV-Out pomocí S-Videa.


HIS Radeon X300SE - Přední strana bez chladiče
Klikněte pro zvětšení


HIS Radeon X300SE - Paměti Elixir s časováním 5ns

Poloviční paměťové sběrnici odpovídají i pomalejší paměti. V případě HIS se jedná o paměti Elixir pro něž je charakteristická rychlost 5ns (tedy 200Mhz - 400MHz DDR).


HIS Radeon X300SE - Jádro Radeon X300SE

Jak jsem již psal, díky použití moderní výrobní technologie došlo ke značnému snížení plochy jádra a teploty. I když ve srovnání s RV380 není použita technologie low-k, která zvyšuje cenu a frekvence.


HIS Radeon X300SE - Manuál a přiložená CD
Klikněte pro zvětšení

Cena do značné míry napovídá o velikosti bundlu. V případě HIS je nutné pochválit, že přibalila aspoň 3D Album, protože ani to není v tomto cenovém segmentu běžné.

Klady
Zápory
  • nízká cena
  • pouze 64-bit paměťová sběrnice
  • pasivní chlazení
  • kvalita obrazu s FSAA a AF
  • bundle v této cenové skupině
Ikona Odkaz na databázi
reklama