reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI-E hitparáda - popis karet 1. část

2.11.2004, Martin Štěpánek, recenze
PCI-E hitparáda - popis karet 1. část
Dnešním článkem začíná další hromadný test grafických karet. Dnes si představíme první zástupce grafických karet se sběrnicí PCI-Express. Následovat budou dva další články, ve kterých najdete popis zbylých karet a vyhodnocení celého testu.
Jak už název jádra napovídá, jedná se o další reinkarnaci RV360 (prodáváno pod názvem Radeon 9600). Samozřejmě, RV380 je vybaven pro sběrnici PEG. Tedy jedná se o grafický čip se čtveřicí pixel pipelines a dvojicí vertex pipelines. Ve srovnání se starším RV360 došlo ke zlěpšení paměťového řadiče a zvýšení frekvencí pamětí.

Co do zaměření, je ATi Radeon X600XT čistým zástupem mainstreamu. Co je možná ale zajímavější, je nová konkurence od firmy nVidia v podobě GeForce 6600, která je cenově o trochu níže.

Ikona Odkaz na databázi
Abit Radeon RX600Pro VGuru
Jádro
RV380
Paměti
Samsung 4,0
Frekvence jádra
400MHz
Frekvence pamětí
256MHz (512MHz DDR)
Velikost pamětí
256MB
Šířka paměťové sběrnice
128-bit
Vstupy / výstupy
15-pin VGA, DVI, TV-out
Bundle
CD s ovladači a utilitami
Manuál
Příslušenství
S-Video kabel
S-video -> Cinch
Cinch kabel
VGA -> DVI redukce
Cena s DPH
5850kč


Hlavní výhodou řešení od firmy Abit je systém přetaktování a kontroly VGuru. Jedná se o velmi zajímavou utilitu, na kterou by se bohužel více hodil samostatný článek. Ale stručně se jedná o utilitu běžící pod Windows, která umožňuje takové věci jako měnit frekvence (což je běžné), ale rovněž napětí jádra a pamětí (a to tak běžné není). Díky čemu jsou zaručené maximální možnosti přetaktování.


Abit Radeon RX600Pro Guru - Krabice
Klikněte pro zvětšení

Abit se již na krabici snaží upoutat na možnost maximálního ovládání vaší grafické karty. Na zadní straně krabice pak najdete praktické obrázky jak VGuru funguje.


Abit Radeon RX600Pro Guru - Přední strana
Klikněte pro zvětšení

Přicházíme k jádru pudla. Abit sice všude proklamuje přetaktování a možnost nastavení napětí a podobných věcí a následně zklame při výrobě tak základní věci jakou je chladič. Na první pohled sice působí efektně, ale v praxi zjistíte, že ony malé otvory na nasávání vzduchu jsou.....k vzteku. Ony otvory snižují účinnost chladiče a zvyšují hluk. Na téma chladiče pamětí asi také netřeba příliš mluvit, je to ostatně vidět z obrázku karty bez chladiče. Mezi pamětí a chladičem je pouze malá poduška, která zabírá asi třetinu rozměru paměťového čipu.


Abit Radeon RX600Pro Guru - Konektory
Klikněte pro zvětšení


Abit Radeon RX600Pro Guru - Přední strana bez chladiče
Klikněte pro zvětšení

Ty malé čtverečky na pamětech jsou teplovodivé podušky, které slouží pro přenos tepla mezi povrchem pamětí a chladičem.


Abit Radeon RX600Pro Guru - Paměti s časováním 4ns

Paměti Samsung s časováním 4ns jsou charakteristické svojí rychlostí 250MHz (tedy 500MHz DDR). V případě Abitu běží o chlup rychleji, na 256MHz (512MHz DDR).


Abit Radeon RX600Pro Guru - Jádro


Abit Radeon RX600Pro Guru - Manuál s ovldači
Klikněte pro zvětšení

Není to tak dávno, co jsme měli v redakci na recenzi grafickou kartu Abit X800. Tenkrát jsem kritizoval malý bundle, a to se bohužel opakuje. Je škoda, že v době, kdy každý výrobce přikládá aspoň nejaký software nebo hru, Abit zaostává. A co hůř, má často stejnou cenu jako karty ostatních výrobců, kteří bundle dávají.

Klady
Zápory
  • VGuru
  • Malý bundle
  • přetaktování
  • Chladič
reklama